Foto: Smartfish

Tilskudd av omega-3 demper aggresjon og konsentrasjonsforstyrrelser hos barn.

Forskning tyder på at omega-3 kan hjelpe mot depresjon, ADHD, og lærevansker. Resultatene fra en stor klinisk studie utført på barn på Mauritius i 2011, indikerer at tilskudd av omega-3 også kan redusere aggresjon hos barn.

Professor Adrian Raine, en internasjonalt anerkjent forsker, og mannen bak boken The Anatomy of Violence, presenterte i 2012 resultatene fra en stor klinisk studie utført på 200 barn på Mauritius. Hensikten med studien var å finne ut om tilskudd av omega-3 kan virke inn på barns adferd.

Bedre adferd med omega-3 beriket juice

I studien ble 200 barn fra "The Mauritius Child Health project" delt i to grupper der den ene gruppen drakk en Smartfish Recharge (200 ml), en fruktjuice som er tilsatt 1 gram omega-3, mens de andre barna drakk en fruktjuice uten omega-3. Ingen av barna eller foreldrene visste hvilken av juicene barna drakk.

Etter 6 mnd der barna fikk en juice hver dag, så man en tydelig forbedret adferd hos alle barna, uansett hvilken juice de hadde drukket.

Men, seks måneder etter at barna hadde sluttet å drikke juice, så man at gruppen som hadde drukket Smartfish Recharge hadde en kraftig forbedring i adferd med mindre aggresjon og konsentrasjonsproblemer , mens gruppen som hadde fått juice beriket med omega-3, var tilbake til sin gamle adferd når de sluttet å drikke juice. På dette tidspunket, dvs 6 måneder etter avsluttet studie, var det derfor en tydelig og signifikant forskjell mellom gruppene.

Disse resultatene støtter opp om tanken om at tilskudd av omega-3 over tid kan redusere atferdsproblemer blant barn.

Positiv effekt av omega-3 lenge etter inntak

I følge professor Adrian Raine, kan tilskudd av omega-3 forbedre både hjernens struktur og funksjon og på denne måten hjelpe hjernen til å komme inn på et bedre spor. Dette kan i teorien føre til mindre aggresjon og forbedret adferd.

At barna som fikk omega-3 viste en forbedret adferd lenge etter at de hadde sluttet å drikke juice med omega-3, kan forklares med at omega-3 har en lang halveringstid i kroppen og dermed hadde en positiv innvirkning lenge etter at barna hadde sluttet å drikke juice med omega-3.

At barna som drakk vanlig juice viste en forbedret adferd i perioden de drakk juice, skyldes trolig en placeboeffekt.

Kilde: The anatomy of Violence, Adrian Raine