Antioksidanter

PLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT

>Antioksidanter er stoffer som beskytter celler og vev i kroppen mot skader fra frie radikaler. Antioksidanter har betydning for utviklingen av

kreft, hjerte- og karsykdom, aldersbetingede øyesykdommer, diabetes og betennelse i kroppen. Antioksidanter kan også påvirke uttrykket av genene som har betydning for antioksidantforsvaret vårt. Antioksidanter kan reagere med frie radikaler og danne produkter som er mindre skadelig og aktive. Antioksidantene hemmer eller forsinker oksidasjon. Antioksidanter gir ekstra elektroner til uparete elektroner i andre forbindelser slik at skaden fra de frie radikalene reduseres. Antioksidanten blir selv brukt og oksidert. De mest kjente antioksidantene er vitamin E og vitamin C. Men maten inneholder en lang rekke andre vel så sterke antioksidanter. I dag vet vi at det finnes over 1000 forskjellige karotenoider og mer enn 8000 plantefenoler. Frukt, grønnsaker og annen plantemat er rik på antioksidanter. Ofte er det slik at jo sterkere og mørkere farge frukten eller grønnsaken har, desto høyere er antioksidantinnholdet. Det er god dokumentasjon som viser at personer som spiser rikelig med frukt og grønt også har lavere risiko for sykdommer som er relatert til oksidativt stress, f.eks. kreft og hjerte- og karsykdom. Inntak av kosttilskudd som inneholder enkle, isolerte antioksidanter har ikke vist samme beskyttende effekt som naturlig mat. De kjente antioksidantene, vitamin E, vitamin C og betakaroten, har liten betydning enkeltvis, men sammen med over tusen andre antioksidanter har de stor effekt.

Kommenter med Facebook

Annonse:

Lesere av denne artiklen leste også

Meld deg på vårt nyhetsbrev