Gulrot (Danus carota var. sativa)

PLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT

Annonse:
>Gulrot er en kjent rotgrønnsak på norske kjøkken, men denne roten er faktisk ikke norsk.

Gulrot kommer opprinnelig fra Sentral-Asia og Midtøsten og var opprinnelig blårød i fargen. Den oransje fargen kom først fram på 1800-tallet da franske agronomer begynte å dyrke gulrot. Gulrot får den oransje fargen fra antioksidanten betakaroten og andre karotenoider. Betakaroten kan omdannes til vitamin A i kroppen ved behov. Karotenoidene i gulrot fremme et godt nattsyn. Gulrot kan spises som de er. De kan også kokes eller wokes. Gulrot passer godt sammen i potetstappe. Dessuten kan gulrot også presses til juice. I følge WORLD CANCER RESEARCH FUND OG AMERICAN INSTITUTE FOR CANCER RESEARCH kan mat som inneholder betakaroten og andre karotenoider sannsynligvis redusere risikoen for kreft i munn, svelg, hals, lunger, spiserør og prostata. Gulrøtter kan muligens redusere risikoen for kreft i livmorhalsen.

Kommenter med Facebook

Annonse:

Lesere av denne artiklen leste også

Meld deg på vårt nyhetsbrev