Foto: Tine Poppe, fra boka "Tren deg sprek, spis deg slank"n

Jeg er ei middels overvektig kvinne på 23 år. Jeg har nettopp endret livsstil og begynt å trene.

Jeg diskuterer litt med ei venninne i forhold til om man forbrenner flere kalorier ved løping enn på sykkel. Jeg mener det, men jeg er litt usikker da hun er veldig påståelig på at sykkel/spinning er det beste for å forbrenne flest kalorier. Jeg blir glad for all hjelp.


Svar: 

Så bra at du er i gang med en livsstilsendring!

Bra spørsmål, håper svaret ikke blir for diffust. Både løping og syklig er bra kondisjonstrening, men du arbeider med kroppen på to helt forskjellige måter. Ved løping aktiviserer du flere store muskelgrupper enn ved sykling, fordi du må forflytte kroppen både opp og ned og fremover. Dette gir også, totalt sett, større belastning på ledd, skjelett, sener og muskler.

Hvis vi skal gjøre en direkte sammenligning (les: Tid 60 min.) av løping og sykling er det totale energiforbruket større ved løping nettopp fordi det kreves mer av deg ved løping enn på sykkel. Når du sykler er også terrenget med på å bestemme hvor tung turen blir. Er det mye nedoverbakker får du nemlig gode pauser på treningsturen. Slike pauser får du ikke ved løping.

Men husk, når du snakker om å forbrenne flest mulig kalorier så handler det også om hvor lenge treningen varer. Som oftest klarer vi å holde på lenger med sykling enn med løping og da vil det totale kaloriforbruket se annerledes ut.

En annen ting jeg også vil påpeke, er at variasjon er viktig når du trener. Ikke bare for motivasjonen sin skyld, men det virker også skadeforebyggende.

Lykke til videre og stå på!

Isabel, Personlig Trener og Ernæringsfysiolog