Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

© 2011 - 2017 BraMat AS
Annonse:
Annonse:

Billigere, men ikke sunnere.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

For alle som spiser brød jevnlig, kan det være mye å hente på å velge de groveste typene fordi de inneholder mer fiber, vitaminer og mineraler enn brød laget på finmalt mel. Jo grovhetsprosenten er, jo sunnere er brødet. Dette gjelder også brødmikser som vi tester her.

Er brød usunt?

Brød har gått fra å være typisk norsk, og noe alle spiser hver dag, til å bli noe flere er skeptiske til. Grunnen er at brød inneholder mye karbohydrater, og et høyt inntak av karbohydrater kan bidra til vektøkning hos de som er disponert for det. Men det er viktig å være klar over at det da er snakk om raske karbohydrater!

Mens grovt brød er en fin kilde til fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter, er lyst brød laget av finmalt mel full av raske karbohydrater og fattig på andre næringsstoffer.

Fakta og myter om brød

Brødskalaen og grovhetsprosent

De fleste industribakte brød og brødmikser er i dag merket med en brødskala og grovhetsprosent som viser hvor grovt brødet du kjøper er. Dette er nyttig informasjon som hjelper deg til å finne det groveste brødet. Skal du velge grovt, bør du gå for et brød/en brødmiks som har minst 3/4 av brødskalaen skravert.

Slik finner du det groveste brødet

Bake fremfor å kjøpe?

Den største fordelen med å velge brødmikser fremfor ferdig brød, er at brødmikser er billigere, og det er greit å ha i huset slik at du alltid kan lage nystekt brød.

Det er generelt litt mindre salt i brød laget av brødmikser sammenliknet med industribakt brød, noe som jo er en fordel ettersom veldig mange av oss får i seg for mye salt.

Mange av brødmiksene inneholder langt mindre fiber enn hva du kan få hvis du kjøper et grovt brød i butikken.

Bak brødet selv

Hvis du spiser mye industrifremstilt brød, får du i deg en del salt. De aller fleste av oss får i oss for mye salt, så en fin måte å redusere saltinntaket på er å bake brødet selv. Det ideelle er selvfølgelig å bake brødet "helt selv", uten å bruke ferdige brødmikser. Da kan du selv bestemme hvor mye salt du vil ha i brødet, og har mulighet til å ha i alt du vil av grovt mel, frø, nøtter og andre sunne ingredienser.

Oppskrift på hjemmelaget grovbrød finner du her.

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, umettet fett, sukker, fiber og salt pr. 100 gr ferdig brød laget av brødmiksene vi tester. Vi har også sett på grovhetsprosenten. Grovhetsprosenten, og mengden protein, umettet fett og fiber trekker opp, mens innholdet av sukker, og salt trekker ned. Siden fiber er såpass viktig, og brød er en viktig kilde til fiber, har vi latt dette telle dobbelt.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Testresultater

Regal Steinalderbrød

regal-steinalderbrod

En av testens vinnere. Bra med fiber, mye protein, mye umettet fett, og fri for finmalt mel.

terning6

Energi: 2200 kJ (500 kcal)
Fett: 44,0 g
Mettet fett: 5,0 g
Umettet fett: 39,0 g
Karbohydrater: 11,0 g
Sukker: 0,6 g
Fiber: 7,0 g
Protein: 19,0 g
Salt: 0,9 g
Grovhet: - %
Produsent/distributør: Lantmännen Ceralia

Møllerens Spelt- & chiabrød

mollerens-spelt_chiabrod

En av testens vinnere. Mye fiber, bra med protein. Grovhetsprosent på 100.

terning6

Energi: 1002 kJ (240 kcal)
Fett: 10,5 g
Mettet fett: 1,1 g
Umettet fett: 9,4 g
Karbohydrater: 15,1 g
Sukker: 0,7 g
Fiber: 11,0 g
Protein: 15,9 g
Salt: 0,8 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Norgesmøllene AS

Regal Solsikkebrød

regal-solsikkebrod

Grei grovhetsprosent, lite sukker. Kunne gjerne inneholdt mer fiber.

terning4

Energi: 1050 kJ (260 kcal)
Fett: 5,6 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fett: 4,9 g
Karbohydrater: 39,0 g
Sukker: 0,6 g
Fiber: 5,4 g
Protein: 9,4 g
Salt: 0,8 g
Grovhet: 57 %
Produsent/distributør: Lantmännen Ceralia

Regal Dansk rugbrød

regal-dansk_rugbrod

Ikke spesielt høy grovhetsprosent sammenliknet med butikkjøpte grovbrød. Kunne også gjerne inneholdt mer fiber.

terning4

Energi: 950 kJ (230 kcal)
Fett: 4,2 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 3,6 g
Karbohydrater: 37,0 g
Sukker: 0,7 g
Fiber: 5,4 g
Protein: 7,0 g
Salt: 0,8 g
Grovhet: 47 %
Produsent/distributør: Lantmännen Ceralia

Møllerens Familiebrød

mollerens-familiebrod

Ikke spesielt høy grovhetsprosent sammenliknet med butikkjøpte grovbrød. Kunne også gjerne inneholdt mer fiber.

terning4

Energi: 951 kJ (225 kcal)
Fett: 2,0 g
Mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 41,4 g
Sukker: 1,3 g
Fiber: 5,8 g
Protein: 7,6 g
Salt: 0,9 g
Grovhet: 67 %
Produsent/distributør: Norgesmøllene AS

Møllerens Bestemors grovbrød

mollerens-bestemors_grovbrod

Ikke spesielt høy grovhetsprosent sammenliknet med butikkjøpte grovbrød. Kunne også gjerne inneholdt mer fiber.

terning4

Energi: 986 kJ (233 kcal)
Fett: 1,6 g
Mettet fett: 0,2 g
Umettet fett: 1,4 g
Karbohydrater: 43,9 g
Sukker: 2,8 g
Fiber: 6,5 g
Protein: 7,5 g
Salt: 0,7 g
Grovhet: 69 %
Produsent/distributør: Norgesmøllene AS

Møllerens Solsikkebrød

mollerens-smakfulle_solsikkebrod

Ikke spesielt høy grovhetsprosent sammenliknet med butikkjøpte grovbrød. Kunne også gjerne inneholdt mer fiber.

terning4

Energi: 1128 kJ (268 kcal)
Fett: 6,0 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 5,4 g
Karbohydrater: 42,1 g
Sukker: 2,4 g
Fiber: 5,7 g
Protein: 8,6 g
Salt: 0,7 g
Grovhet: 49 %
Produsent/distributør: Norgesmøllene AS

Møllerens Kornbrød

mollerens-saftige_kornbrod

Ikke spesielt høy grovhetsprosent sammenliknet med butikkjøpte grovbrød. Kunne også gjerne inneholdt mer fiber.

terning4

Energi: 1055 kJ (250 kcal)
Fett: 4,3 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 3,9 g
Karbohydrater: 41,6 g
Sukker: 2,4 g
Fiber: 5,5 g
Protein: 8,6 g
Salt: 0,7 g
Grovhet: 36 %
Produsent/distributør: Norgesmøllene AS

Regal Havrebrød

regal-havre_brod

Ikke spesielt høy grovhetsprosent sammenliknet med butikkjøpte grovbrød. Kunne også gjerne inneholdt mer fiber.

terning4

Energi: 1050 kJ (250 kcal)
Fett: 4,3 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 3,7 g
Karbohydrater: 42,0 g
Sukker: 1,7 g
Fiber: 4,0 g
Protein: 9,2 g
Salt: 0,8 g
Grovhet: 53 %
Produsent/distributør: Lantmännen Ceralia

Møllerens Havrebrød

mollerens-klassiske_havrebrod

Grei grovhetprosent, men kunne gjerne inneholdt mer fiber.

terning4

Energi: 1061 kJ (251 kcal)
Fett: 2,4 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 2,0 g
Karbohydrater: 46,2 g
Sukker: 2,6 g
Fiber: 5,3 g
Protein: 8,4 g
Salt: 0,7 g
Grovhet: 57 %
Produsent/distributør: Norgesmøllene AS

Regal Kornbrød

regal-korn_brod

Lav grovhetsprosent og ikke spesielt mye fiber.

terning4

Energi: 1200 kJ (280 kcal)
Fett: 5,1 g
Mettet fett: 0,5 g
Umettet fett: 4,6 g
Karbohydrater: 47,0 g
Sukker: 1,2 g
Fiber: 4,4 g
Protein: 10,0 g
Salt: 1,0 g
Grovhet: 28 %
Produsent/distributør: Lantmännen Ceralia

Næringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gUmettet fett, gKarbo-hydrater, ghvorav sukker, gFiber, gProtein, gSalt, gGrovhet, %
Regal Steinalderbrød, Lantmännen Ceralia 2200 500 44,0 5,0 39,0 11,0 0,6 7,0 19,0 0,9 -
Møllerens Spelt- & chiabrød, Norgesmøllene AS 1002 240 10,5 1,1 9,4 15,1 0,7 11,0 15,9 0,8 100
Regal Solsikkebrød, Lantmännen Ceralia 1050 260 5,6 0,7 4,9 39,0 0,6 5,4 9,4 0,8 57
Regal Dansk rugbrød, Lantmännen Ceralia 950 230 4,2 0,6 3,6 37,0 0,7 5,4 7,0 0,8 47
Møllerens Familiebrød, Norgesmøllene AS 951 225 2,0 0,3 1,7 41,4 1,3 5,8 7,6 0,9 67
Møllerens Bestemors grovbrød, Norgesmøllene AS 986 233 1,6 0,2 1,4 43,9 2,8 6,5 7,5 0,7 69
Møllerens Solsikkebrød, Norgesmøllene AS 1128 268 6,0 0,6 5,4 42,1 2,4 5,7 8,6 0,7 49
Møllerens Kornbrød, Norgesmøllene AS 1055 250 4,3 0,4 3,9 41,6 2,4 5,5 8,6 0,7 36
Regal Havrebrød, Lantmännen Ceralia 1050 250 4,3 0,6 3,7 42,0 1,7 4,0 9,2 0,8 53
Møllerens Havrebrød, Norgesmøllene AS 1061 251 2,4 0,4 2,0 46,2 2,6 5,3 8,4 0,7 57
Regal Kornbrød, Lantmännen Ceralia 1200 280 5,1 0,5 4,6 47,0 1,2 4,4 10,0 1,0 28
Foto: Erik Helgeneset
Annonse:
Annonse: