Foto: Merethe Odland

Situps med ny vri.

Noen ganger kan det være utfordrende nok å gjøre en liten vri på en klassisk styrkeøvelse. 

Dagens øvelse er nettopp en klassisk styrkeøvelse hvor vi legger til en kettlebell for ekstra utfordring.

Situps?

Mageøvelsen situps har hatt en varierende popularitets-kurve de siste årene, særlig på grunn av spørsmålet rundt funksjonalitet og muskelbruk. 

Situps forveksles altfor ofte med øvelsen crunch, som er en annen type mageøvelse. 

Enkelt forklart er situps en øvelse hvor hele overkroppen skal fra liggende posisjon til sittende posisjon, derav navnet situp. En crunch er også en liggende øvelse, men her løftes kun øvre del av ryggen ved å "crunche" sammen magemusklene. 

De rette magemusklene får arbeidet i begge øvelsene, men i en situp er også hodteleddsbøyer en viktig muskel. Mange er redd for å trene hofteleddsbøyeren, og styrer unna situps fordi magemusklene da lett slipper unna det tyngste arbeidet. Hofteleddsbøyeren er en svært viktig muskel i bevegelser over hofteleddet, og kan avgjøre mye når det kommer til utholdenhetsidretter som for eksempel løping og langrenn. 

Situps med kettlebell

Ved å holde en kettlebell i hendene og føre denne både bak hodet ved liggende posisjon, men også rett opp over hodet ved sittende posisjon aktiverer vi også skudermuskulatur. Ved å øke motstanden med vektarmprinsippet i liggende posisjon vil også selve situpen bli mer utfordrende enn uten den ekstra motstanden. 

ovelse06 580

Slik gjør du

  1. Ligg på ryggen med korsryggen godt ned i underlaget. Strake eller bøyde ben etter behov. Hold kettlebellen strakt opp over hodet.
  2. Før kettlebellen bak og ned mot underlaget med strake armer.
  3. Sett deg opp ved å aktivere både de rette magemusklene og hofteleddsbøyeren. Før samtidig kettlebellen opp med strake armer, til posisjon rett over hodet. 
  4. Senk sakte ned mot gulvet, og før kettlebellen bak hodet med strake armer igjen. 

Utfør ønsket antall repetisjoner eller arbeid på tid, og antall ønskede serier. 

For eksempel 50 sekunder arbeid, 10 sekunder pause og 3-4 serier. 

Pass på

Utfør øvelsen med spenn i magemusklene hele tiden, og etterstrev en rett rygg og god holdning i sittende posisjon.

Pass på at kettlebellen ikke føres frem foran brystet når du skal sette deg opp, da vil vekten av kula gjøre øvelsen mye lettere. Hold fokus, og brems godt tilbake til liggende posisjon.

Husk at kvalitet alltid er bedre enn kvantitet