Trening er bra både for hukommelse og evnen til å lære.

I en studie gjort på the University of British Columbia fant forskere ut at regelmessig trening av den typen som øker pulsen og får oss til å svette, ser ut til å økte størrelsen på hippocampus, den delen av hjernen som er viktig for hukommelse og læring. Styrketrening og balansetrening hadde ikke samme effekt på hjernen.

Derfor er trening bra for hjernen

Den positive effekten trening har på hjernen er både fordi trening reduserer insulinresistens og inflammasjon, og stimulerer utskillelsen av vekstfaktorer, stoffer i hjernen som virker inn på hjernecellenes helse, vekst av nye blodårer i hjernen, og antall nye hjerneceller.

Trening virker også positiv inn på hjernen ved å gi bedre søvn, bedre humør, og reduserer stress og anspenthet.

Større hjernekapasitet blant barn som trener

Nylig fant forskere ut at fysisk aktivitet kan øke størrelsen på barns hjerne, og gi bedre prestasjoner på skolen.

En gruppe forskere fra University of Granada i Spania fant ut at barn som trener har større volum på grå substans i den delen av hjernen som er viktig for læring, motoriske ferdigheter og visuell forståelse.

Hvor mye trening er nok?

Vi vet ikke sikkert hva slags trening som er best for hjernen, men det ser ut til at trening som øker pulsen og får oss til å svette er det som virkelig har noe for seg. De fleste studier som har sett på treningens effekt på hjernen, har gjort forsøk med rask gange.

Fra disse studiene ser det ut til at en times rask gange to ganger i uken, altså 120 minutters trening, ser ut til å ha en positiv effekt på hjernen. De offentlige anbefalingene går ut på at vi bør trene minst 30 minutter per dag, altså 150 minutter i uken. Dette er altså gjennomførbart for de fleste.

Kilder:
https://www.health.harvard.edu/blog/regular-exercise-changes-brain-improve-memory-thinking-skills-201404097110
https://www.weforum.org/agenda/2018/07/children-who-exercise-have-more-brain-power-finds-study/