Foto: Thinkstock

For lite mat gir dårligere prestasjon.

Jeg skulle gjerne hatt litt tips til mat eg kan lage /tilby min datter på snart 15 år som trener håndball og trenger mange mellom måltider, og lunsj mat med seg på skolen!

De trener hver dag og mye! Men sliter litt med hva en skal passe på å få i seg av riktig mat !


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei!

Bra at dere er bevisst på at datteren din skal få i seg nok og riktig mat, for det er helt avgjørende både for prestasjon, overskudd og helse. Mange jenter som trener mye spiser altfor lite!

Du sier ingenting om når på dagen datteren din trener, men hvis hun trener en gang etter skoletid men før middag, har du rett i at det er viktig at hun får spist en skikkelig matpakke og antakelig et mellommåltid før trening også.

Det er lurt at matpakken både gir bra med energi (kalorier), samtidig som den gir varig metthet og jevnt blodsukker. Derfor er det lurt å velge grovt brød fremfor fint, ha godt med pålegg på, og gjerne ha en type meieriprodukt i tillegg, slik som for eksempel en yoghurt, skyr, cottage cheese, melk el.

Les også: Dette bør du vite om protein

Hvis hun er lei av brød, kan hun godt ha med en salat isteden, men da er det viktig at denne salaten inneholder nok energi og protein slik at den metter nok. ”Proteinmat” som passer i en salat er for eksempel kylling, egg, cottage cheese, tunfisk, skinke og bønner. Ha gjerne fullkornspasta eller brød til også. Og husk at dressing laget av olje slett ikke er usunt slik mange tror, men gir salaten en god smak og mer energi.

Når det kommer til mellommåltidene, så kan det være greit å ha med noen melkebaserte mellommåltider som havregrøt, cottage cheese, gresk yoghurt med korn osv. i sekken. Ekstra brødskiver fungerer jo også som mellommåltid. Og gjerne frukt ved siden av. Nøtter er også næringsrikt og mettende, og greit å ta med som mellommåltid.

Les også: Derfor er karbohydrater viktig for deg som trener

Etter trening er det spesielt viktig at man fyller på med både karbohydrater og protein. Det enkleste er jo å da spise en skikkelig middag bestående av kjøtt/fisk/fugl, grønnsaker og pasta/ris/korn, fordi man da kan være sikker på at man får i seg det man trenger av både karbohydrater og protein. Hvis det går en stund fra trening til middag, kan det være lurt å drikke en YT restitusjonsdrikk og spise en banan rett etter trening.

YT er greie produkter både som mellommåltid og restitusjonsmat. Siden datteren din trener såpass mye, kan dere gjerne ta en titt på denne artikkelen her også.

Beste hilsen