Foto: Thinkstock

Men sukkerinntaket har gått ned. 

Ferske tall fra en nyeste Ungkost undersøkelsen viser at barn stort sett spiser i tråd med myndighetenes anbefalinger, men at det likevel er et klart forbedringspotensial:

Dagens 9 - og 13-åringer har for høyt inntak av mettet fett og mat med tilsatt sukker, og de spiser for lite frukt, grønnsaker og fisk.

En landsomfattende kostholdsundersøkelse

Ungkost er en landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 4. og 8.klasse, gjennomført Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet og Mattilsynet.

For lite jern og vitamin D

Undersøkelsen viste at de fleste av 9 og 13 åringene fikk i seg nok vitaminer og mineraler, bortsett fra vitamin D der inntaket var lavere enn anbefalt i begge alderstrinn og hos begge kjønn. Inntaket av jern var også under anbefalt nivå hos 8. klassingene og jentene i 4. klasse.

Mindre frukt og grønt enn anbefalt

Det gjennomsnittlige inntaket av grønnsaker, frukt og bær (inkludert maksimalt 100 g juice/most per person) hos 4. klassingene var henholdsvis 193 og 198 gram per dag for gutter og jenter. Tilsvarende mengder for 8. klassingene var 176 gram hos guttene og 198 gram hos jentene. Dette er altså langt fra de anbefalte 5 porsjonene med frukt og grønt per dag.

Sukkerinntaket har gått ned

Selv om sukkerinntaket fremdeles er for høyt, har det gått betydelig ned siden Ungkost undersøkelsen i 2000.

Hos 9-åringer er sukkerinntaket redusert fra 17,3 prosent av det totale energiinntaket i 2000, til 12 prosent i dag . Blant 13-åringer har andelen sukker i kosten sunket fra 19, 1 prosent til 12,4 prosent.

Nedgangen skyldes i stor grad mindre inntak av brus og sukkerholdig saft.

Til tross for en markant nedgang, får norske barn fortsatt i seg mer sukker enn den anbefalte maksgrensen på ti prosent av det totale energiinntaket. De største kildene til sukker i dag er brus, saft og godteri, akkurat som i 2000.

Gode rutiner viktig

De ferske Ungkost-resultatene er den tredje nasjonale kostholdsundersøkelsen blant barn og unge i Norge. De to forrige ble gjort i 1993 og 2000. Formålet er å følge utviklingen av barns kosthold over tid.

-Kostvaner etableres ofte tidlig i barndommen. Det er derfor viktig at barn utvikler et sunt og balansert kosthold som bidrar til god helse fra starten. Et sunt kosthold kan redusere risikoen for ulike livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, osteoporose, enkelte kreftformer og type 2-diabetes, sier overlege Haakon Meyer i Folkehelseinstituttet.

Kilde:https://www.fhi.no/nyheter/2016/ungkost-2015/