Foto: Thinkstock

Hva skal du spise når du går på antibiotika?

Du har sikkert gått på antibiotika en gang i livet. Antibiotika skal ta knekken på en bakterieinfeksjon. Selv om antibiotikabruken bør begrenses, er den i visse tilfeller helt nødvending.

Problemet er at antibiotika ikke bare dreper lumske bakterier, den reduserer også bakteriekolonien din i tykktarmen, både de uheldige og gunstige bakteriene. Med dette følger det ubehagelige bivirkninger, som antibiotikaassosiert diaré.

Antibiotikaassosiert diaré rammer 20-30% av de som behandles. Årsaken til at diaréen oppstår er at behandlingen forstyrrer balansen i tarmfloraen.

Hva kan du gjøre?

Det finnes mat som kanskje kan redusere plagene under antibiotikabehandlingen og igjenoppbygge tarmfloraen din best mulig.

Probiotika

Probiotika er gunstige bakterier som finnes i tykktarmen din, blant disse finner vi melkesyreproduserende bakterier. Probiotika finnes i visse matvarer og kosttilskudd, som Idoform.

  • Laktobaciller (Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acodiphilus, Lactobacillus bulgaricus)
  • Bifidobakterier (Bifidobacterium Lactis, Bifidobacterium Infantis)

Bruk av probiotika kan ha en viss beskyttende effekt mot antibiotikaassosiert diaré. Disse kan også bidra til etablering av en sunn bakterieflora etter antibiotikabehandlingen.

Disse matvarene inneholder probiotika:

  • Syrnet melk, ost, smør og yoghurt
  • Surdeigsbrød
  • Melkesyregjæret surkål
  • Spekepølse
  • Cultura-produkter
  • Biola-produkter
  • BioQ-produkter

Når skal du ta probiotika?

Når du spiser/drikker mat med probiotika eller tar tilskudd under en antibiotikabehandling er der viktig å være klar over at disse bakteriene også er sårbare for antibiotikaen. Du bør derfor ikke ta medisin og probiotika samtidig. Noen produsenter anbefaler at kapsler med probiotika tas tre timer før eller etter inntak av antibiotika.

NB! Hvor god effekt du har av å bruke probiotika under en antibiotikabehandling kan variere og det er heller ikke sikkert at du unngår diaré, men heller reduserer plagen. Årsaken til denne usikkerheten er varierende funn i kliniske undersøkelser.

Prebiotika

Prebiotika er mat for de gunstige bakteriene. Dette er en type fiber vi ikke fordøyer som andre næringsstoffer, men som visse gunstige bakterier kan nyttegjøre seg av. Når du tar probiotika kan det også lønne seg å gi disse bakteriene god næring.

Prebiotika finner du i disse matvarene:

  • Løk og hvitløk
  • Artiskokker, tomater og asparges
  • helkorn av bygg og hvete og grove kornvarer
  • Bananer
  • Litt i honning

Kilder:

Westergren T og Schultz Johansen J. Idofrom og antibiotikainntak. RELIS informerer, NFT nr. 12/2008. http://www.farmatid.no/id/1835.0

empel S, Newberry SJ, Maher AR, et al. Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea. JAMA 2012; 307: 1959-69. JAMA

Kathirgamanathan A, et al- Probiotika ved antibiotikabehandling. Institutt for helse og samfunn, Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo, Gruppe K8, våren 2013