Foto: Isabel Helen Christoffersen

Ta grep om din egen helse!

Flere og flere barn bli overvektige. Under halvparten av den voksne norske befolkningen følger de generelle anbefalingene om 30 minutter fysisk aktivitet og dagen.

For at vi skal klare å bli et friskere og sunnere samfunn, er det viktig at vi alle tar grep om vår egen helse og gjør det vi kan for å sikre oss et langt, friskt og sunt liv.

Lær barna gode vaner

Hva vi spiser og hvor mye vi beveger oss som barn, virker inn på hvordan vi lever som voksne. Derfor er det viktig å gi barna sunne verdier. Verdier der fysisk aktivitet, mestring og et ernæringsmessig riktig kosthol er godt integrert. På den måten bringer vi gode vaner videre og sikrer god helse for våre barn, barnebarn og de neste generasjoner.

Nedenfor finner du fem enkel og gjennomførbare tips til hvordan du og dine nærmeste kan komme inn i en sunn og aktiv livsstil.

  1. Aktiv i hverdagen
    Sørg for at du som voksen er fysisk aktiv minst 30 minutter hver dag. Dette må ikke nødvendigvis være sammenhengende tid, men kan for eksempel deles opp i tre ti-minutters bolker. Du kan få inn mer aktivitet ved å gå av buss/togg en eller to stasjoner før du egentlig skal av. Gjør det til en vane og alltid velg trapper istedefor heis og rulletrapp. Mange kan til fordel også redusere en times eller 30 minutter foran tv- eller dataskjermen og heller bruke tiden på en tur ute i frisk luft.

    Husk at du som voksen har ansvar for barnet ditt sin helse. Sørg for at barna er aktive minst 60 minutter om dagen. Etter lekser burde uteaktiviteter og lek med andre jevnaldrende barn stå på planen. Dette er viktig for sosiale og -motoriske ferdigheter og skaper samtidig gode vaner og verdier videre i generasjoner.

    Ved å følge disse målene om fysisk aktivitet i hverdagen, vil både du og barna dine ha en redusert risiko for ulike livsstilsykdommer senere i livet. I tillegg vil dere få mer overskudd og energi i hverdagen.

    Lag regler for barna i forhold til tid til internett/tv og -dataspill. Det er viktig å sette begrensninger.

  2. Bevisst på hva du spiser
    Sørg for å ha et ernæringsmessig riktig kosthold. Det vil si at du skal få dekket behovene dine for karbohydrater, fett og proteiner (av de riktige typene), vitaminer og mineraler. For å nå disse målene er det heller ikke mye som skal til. Gjør det til en vane og alltid velg fullkornsprodukter av ris og pasta, samt grovbrød (se brødskalaen, brødet skal være minst 75% grovt) og spis poteter. På denne måten vil dere få i dere mer kostfiber, vitaminer og mineraler. Du vil få et mer stabilt blodsukker og energien vil holde lenger.

    Fett er livsviktig og nødvendig for oss. Men, fett består av både mettede- og umettede fettsyrer. Vi må ha mer av de umettede og mindre av de mettede fettsyrene i dagens kosthold. Velg magert og velg rene råvarer!

    En annen viktig ting å nevne i denne sammenheng er sukker. Barn og voksne får i seg alt for mye sukker. Saft, brus, syltetøy, sjokoladepålegg, kaker og godteri hører ikke med i hverdagen. Vær streng med det!
  3. Lytt til blodsukkeret
    Vi trenger en viss mengde mat/energi for å fungere i hverdagen. Noen trenger mer enn andre fordi de har en mer aktiv hverdag. Problemet for mange er at de spiser mer enn de forbruker i løpet av en dag, og noen sliter med overspising. Mange spiser for sjeldent slik at når midagen eller kveldsmaten blir servert så spiser de alt for mye.

    En tommelfingerregel er at du skal spise frokost-lunsj-middag-kveldsmat og gjerne ett eller to mellommåltider hver dag. Du vil få et mer stabilt blodsukker, energinivået vil holde seg opp gjennom hele dagen, og søtsuget blir mindre eller helt borte! For å spise ofte nok kreves det planlegging. I starten krever det litt arbeid, men etter hvert blir det en del av dine daglige rutiner.
  4. Tren deg sterk og glad
    Trening er godt for kropp, sinn og helse. Ved å trene 1-3 ganger per uke vil du få ytterligere helsemessige gevinster. Finn ulike aktiviteter du liker å gjøre og som får deg til å fortsette å trene. Ta gjerne med familien og legg opp til mestring og glede for barna. La treningen bli prioritert og en del av din hverdag.
  5. Ta lørdagen tilbake!
    Lørdag skal være den ene dagen i uken du virkelig kan skeie ut, og med god samvittighet. Hva er vel ikke bedre enn å nyte noe som du har lengtet etter hele uken, og da med god samvittighet.Bare fordi det er lørdag, og kun fordi du fortjener det. La det bli familiens dag, der innkjøp av lørdagsgodt blir noe spesielt og noe som barna gleder seg til.
Kilder:
tidskriftet.no
Helsenorge.no
Helsedirektoratet.no