Foto: Morguefile.southernfried

De fleste kommer til å få vondt i ryggen en eller annen gang i løpet av livet.

Ryggplager er en av de vanligste årsakene til sykefravær, og regnes som den dyreste enkeltlidelsen i Norge. Allikevel er det de færreste med vond rygg som faktisk har en skade i ryggen. Som regel gjør ryggen vondt uten at man kan se noen spesifikk årsak til smerten. Det viktigste du da kan gjøre for å bli bedre, er å holde seg i aktivitet.

Spesifikke og uspesifikke ryggsmerter

Det er mange årsaker til at man kan få vondt i ryggen. 85-90% av alle som sliter med vond rygg diagnostiseres med uspesifikke ryggsmerter. Dette betyr enkelt og greit at det kun er 10-15% som faktisk har en påviselig årsak til smertene.

Hos denne gruppen kan årsaken være prolaps / skiveproblematikk, tranghet i ryggmargskanalen inni ryggen, brudd, forkalkninger og andre funn som gir trang passasje for nervene fra ryggmargen.

Resultatet av dette er ofte utstrålende smerter fra ryggen og ned i ett eller begge ben. Noen kan også oppleve lammelser og nummenhet, i tillegg til smerter i selve ryggen. Noen ganger oppfattes det som at plagene starter i benet, lenge før man merker smerter i ryggen.

Flere årsaker til ryggsmerter

Selv om du har smerter i ryggen og ned i setepartiet eller benet, kan det fortsatt hende at du blir plassert i kategorien uspesifikke ryggsmerter. Da er det altså ingen tranghet for nervene eller annen skade som er årsaken til plagene, og man finner ingen funn på RTG/MR.

Denne typen ryggsmerter kan skyldes mange forskjellige faktorer og selv om muskulaturen er medvirkende årsak til mange av plagene, vil det ikke være mulig å finne feil eller mangler som er synlige på bildeundersøkelser.

Ofte finner man ømme, vonde punkter i muskulaturen (Triggerpunkter), og musklene kan være korte og anspente. Korte, anspente muskler gjør vondt, og smerten gjør at du anspenner deg mer.

Trening bør bli din medisin

Det er ikke alltid at det du føler mest for er det beste for ryggen. Selv om det kan være lite fristende å gå på trening, viser det seg at nettopp aktivitet og trening er det beste for ryggen når det gjør vondt.

Spesialister som forsker på ryggsmerter anbefaler at man tenker minst mulig på smertene og forsøker å ta minst mulig hensyn. Den beste medisinen er som regel å være i normal aktivitet og leve som vanlig, selv om ryggsmertene kan være intense. Smertene betyr ikke at ryggen går i stykker.

Dersom smertene er så intense at du ikke klarer å trene slik du pleier eller har lyst til, er det viktig å finne andre måter å være i aktivitet på. Er du i tvil om hva som er bra for nettopp din rygg, bør du oppsøke autorisert helsepersonell som kan hjelpe deg i gang med trening og aktivitet som er bra for deg.

En lege/fysioterapeut kan undersøke deg og finne årsaken til plagene, for deretter å lage en fornuftig behandlingsplan. Husk også på at de aller fleste med vond rygg blir smertefrie innen 4-6 uker, uten å trenge behandling.

Kilder:
Norsk Fysioterapeutforbund
Norsk Helseinformatikk
Fysioterapeuten, fagtidsskriftet for medlemmer i Norsk Fysioterapiforbund www.fysioterapeuten.no