Foto: Thinkstock

Pollenallergikere kan reagere på noen matvarer.

Mange pollenallergikere vil i tillegg til å reagere på pollen, oppleve at de får ubehag når de spiser nøtter, frukt og grønnsaker. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi de allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten.

Ubehaget oppleves ofte som kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen, såkallt oralt allergisyndrom (OAS). Mer sjeldne symptomer er elveblest (utslett og kløe), astma og mage-tarmbesvær. Symptomene er oftest milde og ufarlige, men noen ganger kan legehjelp være nødvendig. Noen pollenallergikere får reaksjoner på mat kun i pollensesongen, men mange reagerer hele året.

Kryssallergi ved allergi for bjørk, or og hassel

Bjørkepollenallergikere er særlig utsatt for å oppleve kryssreaksjoner mot nøtter, frukt og grønnsaker som for eksempel epler, pærer, rå gulrøtter og hasselnøtter.

Mennesker med allergi overfor or og hassel kan reagere på de samme næringsmidlene som ved bjørkepollenallergi.

Viktig å prøve seg frem

Det er imidlertid store individuelle forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker pollenallergikere reagerer mot. og det er derfor viktig å prøve seg fram.

Røde epler tåles for eksempel ofte bedre enn grønne epler, men det kan være omvendt.

Eplesortene er ulike med hensyn til hvor mye de inneholder av stoffene som allergikere reagerer mot, og med hensyn til om det er mest av stoffene ute ved skallet eller inne i fruktkjøttet. Det er derfor enkelte som tåler epler når de er skrelt.

Det er også verdt å merke seg at de fleste tåler frukt og grønnsaker som er varmebehandlet (kokt, stekt, hermetisert osv.).

Noen pollenallergikere får uventet symptomer når de spiser rå eksotiske frukter og grønnsaker, for eksempel på reiser. Hvis du normalt har kraftige reaksjoner på mat, er det en god idé å forsyne seg med små biter av frukt og grønnsaker, inntil du vet at du kan tåle dem. Også allergi mot gummi (latex) kan på grunn av kryssreaksjon gi symptomer ved spising av en del eksotiske frukter (såkallt latex-fruktsyndrom).

Mat som kan kryssreagere med pollen

Nedenfor finner du lister over næringsmidler som kan kryssreagere med pollen.

Listene kan brukes som en veiledning til hvilke næringsmidler du som pollenallergiker bør være oppmerksom på.

Det er sjelden at man får symptomer på alle næringsmidlene som står oppført under hver hovedgruppe. Du kan derfor trygt spise frukt og grønnsaker som ikke gir deg symptomer, selv om de står oppført på listen.

Du kan også komme til å reagere på næringsmidler som ikke står oppført på listene.

MAT SOM OFTE KAN GI ALLERGISKE REAKSJONER VED BJØRKEPOLLENALLERGI:

  • Aprikos
  • Eple
  • Fersken
  • Kirsebær
  • Kiwi
  • Moreller
  • Nektarin
  • Plomme
  • Pære
  • Jordbær
  • Gulrot
  • Potetskall (når poteter skrelles)
  • Selleri (rå og kokt)
  • Alle typer trenøtter: Hasselnøtter, mandler, paranøtter og valnøtter m.fl.
  • Peanøtter

MAT SOM OFTE KAN GI ALLERGISKE REAKSJONER VED GRESSPOLLENALLERGI:

  • hvete
  • rug
  • bygg
  • havre
  • peanøtter
  • soya
  • erter
  • linser
  • bønner

MAT SOM OFTE KAN GI ALLERGISKE REAKSJONER VED BUROTPOLLENALLERGI:

  • Selleri (både rå og kokt)
  • Urtekrydder (som for eksempel anis, basilikum, dill, estragon, fennikel, karri, koriander, kummin, løpstikke, malurt, merian, oregano,paprika, sort pepper og timian)
  • Persille
Kilde: Nasjonalt folkehelseinstitutt, Matportalen.no