Foto: Lise von Krogh

Når butikken har mat på tilbud bør du spise den, det kastes allerede nok mat i dag.

Ikke kast mat som kan spises!

Det produseres omtrent fire milliarder tonn mat i verden hvert år, 30-50 % av dette blir aldri spist. Noe skyldes produksjonsutfordringer i landbruket, noe skyldes transport og lagring, noe kommer av at matbutikkene krever kosmetisk perfekte matvarer og noe kommer av at vi rett og slett kjøper mer enn vi trenger og kaster mer enn vi behøver. Halvparten av maten som kjøpes i Europa og USA kastes av forbrukerne, i Storbritania blir så mye som 30 % av grønnsakene aldri innhøstet fordi de ikke har riktig fasong og i Norge kaster vi mat for over 10 milliarder kroner hvert år.

Produksjon, transport og lagring får ikke vi forbrukere påvirket så mye, men at butikkene ikke får solgt kosmetisk imperfekte matvarer og at hver nordmann i snitt kaster mat for totusen kroner i året er det mulig å gjøre noe med. Det er til og med noen butikker som har tatt noen enkle grep for å gjøre jobben lettere for oss, og her er det virkelig penger å spare, om nordmenn fortsatt er opptatt av slikt. Spis opp maten din – restemat til lunsj

Først litt om datomerking

Matvarer merkes med to ulike utløpsdatoer, enten ”Best før”-dato eller ”Siste forbruksdag”-dato. Når du kjøper mat som er i ferd med å gå ut på dato bør du kunne forskjellen på disse to dato-merkingene.

Når maten merkes med ”Best før” kan du trygt bruke den etter denne datoen. Ser maten bra ut og lukter og smaker den som den skal, kan du fint spise den, men du må oppbevare den riktig. I denne kategoien finner du tørr (og feit) mat, mat med høyt sukker- eller saltinnhold, syrnet mat og mat med lavere pH. Dette er nemlig matvarer hvor mugg og mikroorganismer ikke trives så godt i. Eksempler på slike matvarer kan være posemat, pasta, ost, søte pålegg, kjeks og yoghurt – og mye mer.

Matvarer med som merkes med ”Siste forbruksdag” skal ikke spises etter denne datoen. Dette er ofte kjøtt, fugl, fisk og skalldyr, det vil si næringsmidler som fra et mikrobiologisk synspunkt er lett bedervelige. Dette er proteinrik, fersk mat. Spises maten etter ”Siste forbruksdag” kan den utgjøre en umiddelbar fare for helsen din, men også denne datoen er satt med viss trygghetsmargin. Det vil si. det er ikke slik at ved midnatt blir den farlig å spise, men at antallet patogene bakterier kommer over et nivå som øker risikoen for matbåren sykdom – særlig hos utsatte personer; gravide, barn, eldre og syke. En god regel er og alltid kaste denne maten når denne datoen er passert.

På tilbud – Skogens surmelksbrød med granskuddsirup og rug

Enkle grep kan gjøre stor forskjell, både i søppeldunken og i lommeboka.

Vår nærbutikk, Coop i Hurdal, er nøye på å merke maten som nærmer seg best før-datoen med et svært synlig 50 %-klistermerke og er den akkurat gått ut på dato får man den gratis.

Prisen på innholdet i handlekurven vår i dag ble av denne grunn sterkt redusert. 1/3 var gratis, 1/3 til halv pris og kun 1/3 til full pris. På denne måten reduseres mengden mat som kastes i butikken og kundene er storfornøyde når de får dagens middag til halv pris.

Når det kommer til grønnsaker er det ikke urimelig at man som kunde velger ut de fineste, friskeste eksemplarene fra hyllene, men selv om de er blitt litt slappe i fisken er ikke grønnsakene farlige. Kanskje kunne butikkene satt fram noen tilbuds- eller gratishyller med brunflekkede bananer og halvslapp salat? Banane kan fortsatt spises. Salaten kvikner til etter en runde i isvannog et par timer i en tett plastpose i kjøleskapet. Urtene som henger med hodet, trenger kanskje bare vann.

Ved skistedet Mammoth Lakes i California på nittitallet satte det lokale bakeriet ut gårsdagens usolgte brød til mindre bemidlede, en fin løsning for skibums på stramme budsjetter.

Apropos stramme budsjetter, har du hørt om hengende kaffe? Hva med å kjøpe en kaffe til deg selv og spandere en kaffe på noen som har dårlig råd? En hengende kaffe betyr athvis du ikke har penger til kaffe, kan du spørre i kaffebaren om det finnes en allerede betalt kaffe til deg. En tradisjon fra Napoli som er i ferd med å spre seg i finanskriserammede land – hva med å spre den til Norge?

Kilder: