Foto: abhishek-hajare, unsplash

Glem transfett, palmeolje er et større problem.

Det har vært mye snakk om transfett i løpet av de siste årene, men sannheten er at dette fettet ikke lenger er et stort problem i det norske kostholdet. Tidligere var det transfett i en rekke matvarer, men etter at man ble klar over hvor skadelig dette fettet var, fjernet de fleste produsentene transfett fra sine produkter. Problemet er bare at de erstattet transfett med palmeolje.

Les mer om transfett

Skadelig planteolje

Pass-deg-for-palmeolje-2

Palmeolje er en vegetabilsk olje (planteolje), i likhet med rapsolje, olivenolje og solsikkeolje. Forskjellen er bare at mens disse oljene består av umettet fett, og dermed er bra for helsen, inneholder palmeolje store mengder palmitinsyre. Dette er en mettet fettsyre som viser seg å ha en kraftig kolesteroløkende effekt.

Også et miljøproblem

Palmeolje utvinnes av oljepalmetreet, og er en av de mest produserte planteoljer i verden. Oljepalmer plantes i store plantasjer, og er derfor en trussel for regnskogen fordi store mengder regnskog hogges for å lage palmeoljeplantasjer. Palmeolje brukes ikke bare i matvarer, men også i produksjon av kosmetikk og biodrivstoff. Norge importerer rundt 15 tusen tonn palmeolje i året, der en stor del blir brukt i matvarebransjen.

Lys i sikte

Det er mange grunner til at matvareprodusentene velger å bruke palmeolje i sine produkter. For det første er det billig, og for det andre har palmeolje en fastere konsistens enn mange andre oljer, noe som er gunstig ved matlaging. Problemet er altså bare at dette fettet ikke er særlig sunt. Heldigvis har flere store matvareprodusenter nå tatt ut palmeolje av sine produkter, men fremdeles er det en del palmeolje igjen i butikkhyllene, særlig i andre land. I Norge er det betydelig mindre palmeolje enn tidligere, men det selges fremdeles en del kjeks, nudler og annen mat som er tilsatt palmeolje.

Forskjell på fullherdet og delvis herdet

Professor dr med Jan I Pedersen ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, er en av våre fremste eksperter på fett og fettets innvirking på vår helse. Han mener at løsningen på problemet, er at produsentene bytter ut palmeolje med fullherdet fett. Når man fullherdet fett dannes en fettsyre som heter stearinsyre, som ikke har noen negativ effekt på kolesterolet. Det er altså stor forskjell på å fullherde og delvis herde fett. Mens fullherdet fett ikke er noen helserisiko, er delvis herdet fett fullt av transfett og øker dermed risikoen for hjerte- og karsykdom.

Hvorfor fjernes ikke palmeolje?

Når matvareprodusentene er klar over at det er mulig å bytte ut palmeolje med fullherdet fett, er spørsmålet hvorfor de ikke gjør noe med det? En av grunnene er at de av erfaring vet at helsebevisste forbrukere skyr unna matvarer som er merket med ”delvis herdet fett”. Produsentene er derfor redd for at forbrukerne også kommer til å velge bort matvarer som er merket med ”fullherdet fett”, rett og slett fordi de ikke vet forskjellen på ”delvis herdet” og ”fullherdet fett”. Forhåpentligvis er dette et argument som ikke holder på sikt, slik at palmeolje etterhvert forsvinner ut av de norske matvarehyllene.

Kilde: FH bladet, oktober 2010: http://www.f-h.no/Faktasider
Les mer om palmeolje: http://nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7523669