Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

© 2011 - 2017 BraMat AS
Annonse:
Annonse:

Den rare kålen som smaker som en blanding av melon, agurk, nepe og kålrot.

Til tross for at knutekål ser ut som en fremmed organisme, så er den svært mild og god på både smak og konsistens. Fruktkjøtter er utrolig delikat og saftig. Veldig godt rå!

Sunn knute!

Vi anbefaler gjerne fargerike grønnsaker, men også hvite grønnsaker er sunne.

Knutekål har et høyt fiberinnhold og er rik på vitamin C og en kilde til B-vitaminet folat og kalium.

Ernæringsmessig ligner knutekålen en del på blomkål men med et dobbelt så høyt innhold av vitamin C og B-vitaminet folat.

Næringsinnhold pr. 100 gram rå knutekål
Energi 98 kJ / 23 kcal
Fett 0,1 g
-hvorav mettede fettsyrer   0 g
Karbohydrater 3,0 g
- hvorav sukkerarter 2,9 g
Kostfiber 1,8 g
Protein 1,7 g
Salt 0 g
Vitamin C 65 mg   81 %*
Folat 50 µg    25 %*
Kalium 350 mg 18 %*

* Av referanseverdien

Dette er knutekål

Visste du at knutekål også kalles kålrabi, men den må ikke forveksles med kålrot som også kalles kålrabi av noen.

Knutekål tilhører kålfamilien. I stedet for å ha en stor rot som kålroten eller et hode som brokkolien, så er den en oppsvulmet stengel hvor bladene vokser ut fra over det hele.

Den kommer som regel i to farger, lysegrønn og lilla, hvor begge har lyst fruktkjøtt.

Slik bruker du knutekål

Det ytterste skallet må du skrelle av før bruk. Det er fibrøst og ikke noe godt å spise. Bruk kniv eller potetskreller.

  • Den skrelte knuten smaker friskt og godt og kan spises rå. Lag staver som du serverer med en dip til.
  • Skjær fruktkjøttet i små staver som du blander inn i salat eller i en coleslaw.
  • Du kan også bruke staver av knutekål til sylting (pickles) og i wokretter.
  • Riv knutekålen på et rivjern og lag knutekållapper eller ha den i en grønnsakspai.
  • Spe på potetgratengen med skiver av knutekål.
  • Knutekål kan også brukes i grønnsakssuppe, både kremet og i biter.
  • Skjær knutekålen i store biter og kok eller bak den sammen med andre grønnsaker, f.eks. gulrot, sellerirot, poteter og kålrot.

knutekal2 lvk vanggard

Knutekål. Foto: Lise von Krogh / Vang Gård ©

Spis knutekålbladene også

Hvis du får tak i knutekålblader, så kan du bruke disse på samme måte som annen bladkål (grønnkål, svartkål). De kan finhakkes og brukes i salat, sauteres i olje og brukes i suppe.

Dyrk knutekål selv

Hvis du har en anelse grønne fingre, så er knutekål helt supert å dyrke.

Den vokser veldig fort og du kan plante den flere ganger gjennom sesongen. Fint for den utålmodige og perfekt for nybegynnere i grønnsakshagen.

Kilde: Matvaretabellen 2017. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo. www.matvaretabellen.no
Annonse:
Annonse: