Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Korn, en del av et sunt kosthold. 

Helsedirektoratet har gitt ut ti nøkkelråd til befolkningen for et sunnere kosthold. Det andre nøkkelrådet på listen omfatter grove kornprodukter. «Spis grove kornprodukter hver dag» sier de, men hvor mye og hvor grovt må vi velge?

Fire grove brødskiver

Nordmenn spiser mye brød, og både brød og andre kornprodukter inngår som en naturlig del av manges kosthold. For helsas skyld er det lurt å velge grove- brød og kornprodukter.

Les også: Er brød fetende

De grove kornproduktene vi velger i hverdagen bør til sammen gi 70-90 g sammalt mel eller fullkorn. Dette tilsvarer fire grove brødskiver med mye sammalt mel, eller to tallerkener med havregrøt.

Å spise to skiver fullkornsbrød- eller knekkebrød til frokost og en porsjon fullkornspasta – eller ris til middag er en annen god måte å dekke anbefalt inntak av kornprodukter på.

Ikke la deg lure

Noen brød er tilsatt fargestoff for at det skal se mørkere og grovere ut, og andre brød, som havrebrød, kan se mye finere ut enn det egentlig er er på grunn av dets lyse farge. Det kan derfor være misvisende å kun se på fargen på brødet for å anslå hvor grovt det er.

Som et hjelpemiddel for forbrukerne til å fastslå grovheten på brød har det derfor blitt utarbeidet en brødskala. De fleste brød er også merket med grovhetsprosent, altså hvor stor andel av brødet som består av sammalt mel, hele korn eller kli. Andre frø som solsikke – og linfrø som gir brødet mer fiber er ikke tatt med i beregningene.

Det brødet vi velger til hverdags bør ha en grovhetsprosent på 75-100. Jo grovere, jo bedre.

Rikt på protein, fiber, vitaminer og mineraler

Grovt brød og andre grove kornprodukter er ikke bare en kilde til karbohydrater, men også en viktig kilde til blant annet protein, kostfiber, jern og B – vitaminer.

Finmalt mel består bare av kjernen i kornet og bidrar derfor med lite fiber og vitaminer og mineraler da dette sitter i skallet. Dette er en av grunnene til at du bør velge grovt brød fremfor brød laget av finmalt mel.

Selv om brød er en god kilde til protein, er ikke dette proteinet fullverdig. Men, hvis vi kombinerer melkeprodukter eller belgfrukter til brødmåltidet oppnås det en komplett sammensetning av alle de aminosyrene vi trenger. Gulost på brødskiven eller grove rundstykker til bønnegryten er eksempler på en slik kombinasjon.

Bra for fordøyelsen

Å få i seg nok kornprodukter hver dag er også viktig for en god fordøyelse, da fullkorn er en god kilde til kostfiber. Det kan være vanskelig å dekke anbefalt inntak av fiber, som er på 25 – 35g/ dag, uten å inkludere kornprodukter. Bare fire skiver fullkornsbrød bidrar med over halvparten av anbefalt fiberinntak!

Med tanke på nordmenns brødkultur er det kanskje ikke dette nøkkelrådet som er den største utfordringen, men med dagens fokus på lavkarbo skal vi likevel ikke undervurdere grove kornprodukters rolle i et sunt kosthold.

Les også: Grovkarbo fremfor lavkarbo