Foto: Thinkstock

Høyt inntak av fett, mettet fett og animalsk fett assosieres til brystkreft, viser en ny europeisk og en amerikansk studie.

Denne uken ble det publisert to store studier som begge viste til interessante resultater mellom brystkreftrisiko og fettinntak. Dette er interessante nyheter fordi tidligere studier har vist motstridende resultater.

EPIC-studien som har med over 337 000 kvinner fra 10 europeiske land, inkl. Norge, fant en signifikant assosiasjon mellom høyt inntak av totalt fett og mettet fett og undergrupper av brystkreft.

Den amerikanske Nurses’ Health Study II fulgte over 88 000 kvinner og fant en signifikant assosiasjon mellom brystkreft i tidlig voksen alder (før overgangsalderen) og animalsk fett, dvs. fett fra dyr.

Den europeiske studien

Resultatene består av nye analyser fra den store prospektive kohortestudien EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Av 337 327 kvinner i 10 Europeiske land utviklet 10 062 brystkreft over de 11,5 årene de ble fulgt. Inntaket av fett, mettet, enumettet og flerumettet fett ble fordel i fem grupper (kvintiler), fra laveste inntak til det høyeste inntaket.

Når kvinnene med delt laveste inntaket av fett (43,2 g/dag) og mettet fett (15,4 g/dag) ble sammenlignet med de som hadde det høyeste inntaket av fett (117,3 g/dag) og mettet fett (47,5 g/dag) ble det funnet statistisk signifikante forskjeller i forekomst av brystkreft.

Høyt inntak av fett ble assosiert til 20 % økt risiko for to spesifikke brystkreftformer, nemlig økstrogenreseptor (ER+) og progesteronreseptor (PR+) positiv brystkreft. Høyt inntak av mettet fett ble assosiert til økt risiko for ER+, PR+ og human epidermal vekstfaktor-reseptor 2 (HER2-) negativ brystkreft. HER2- var også positivt assosiert til inntak av enumettet fett.

Forskerne bak studien foreslår at det er en sammenheng mellom inntak av mettet fett og utviklingen av reseptorpositiv brystkreft.

Den amerikanske studien

Resultatene består av analyser fra den store Nurses’s Health Study II hvor 88 804 kvinnelige sykepleiere i alderen 26-45 år ble fulgt i hele 20 år. Av disse utviklet 2830 kvinner brystkreft. Inntaket av fett, mettet fett, transfett, enumettet fett, flerumettet fett, kolesterol samt om det var animalsk eller vegetabilsk fett ble registrert. Krefttilfellene ble delt inn i om kvinnene var i kommet i overgangsalderen (postmenopausale) eller ikke (premenopausale).

Det ble ikke funnet noen assosiasjon mellom totalt fettinntak og brystkreft (her ble det ikke tatt hensyn til ulike brystkreftformer). Derimot var den 18 % økt risiko for brystkreft hos kvinnene med det høyeste inntaket av animalsk fett sammenlignet med kvinnene som hadde det laveste inntaket. Det var en positiv assosiasjon mellom inntak av animalsk fett og brystkreft hos premenopausale kvinner, men ikke hos de postmenopausale.

Når 5 % av energiinntaket fra karbohydrater ble erstattet av fett var dette også assosiert med økt brystkreft risiko.

Siste ord er ikke sagt

Tidligere studier har som nevnt gitt uklare resultater. Disse to nye undersøkelsene har analysert resultatene fra to store grupper over svært mange år. Dette er forskning som tar oss et skritt videre i å forstå hvordan kosten påvirker risikoen for brystkreft.

At forskjellene dukker opp når det skilles på ulike typer brystkreft, fettgrupper og kilder viser at vi må mer i dybden for og virkelig finne ut hvordan fett påvirker risiko brystkreft. Hvordan de ulike fettsyrene og matvarene påvirker brystkreftrisikoen vet vi enda ikke, virker mettet fett fra for eksempel melk og kjøtt ulikt?

Kan det være at vi som unge kvinner bør være ekstra påpasselige med hva slags fett vi spiser, men når vi har kommet i overgangsalderen så er det ikke lenger så farlig med hva slags fett vi spiser?

Disse studiene sier kun at det er en assosiasjon og ingen årsakssammenheng mellom fett og brystkreftrisiko. Dette vil kanskje fremtidig forskning fortelle oss mer om. Stafettpinnen gis videre !

Kilder:

Sieri S, Chiodini P, Agnoli C, Pala V, Berrino F, Trichopoulou A, Benetou V, Vasilopoulou E, Sánchez MJ, Chirlaque MD, Amiano P, Quirós JR, Ardanaz E, Buckland G, Masala G, Panico S, Grioni S, Sacerdote C, Tumino R, Boutron-Ruault MC, Clavel-Chapelon F, Fagherazzi G, Peeters PH, van Gils CH, Bueno-de-Mesquita HB, van Kranen HJ, Key TJ, Travis RC, Khaw KT, Wareham NJ, Kaaks R, Lukanova A, Boeing H, Schütze M, Sonestedt E, Wirfält E, Sund M, Andersson A, Chajes V, Rinaldi S, Romieu I, Weiderpass E, Skeie G, Dagrun E, Tjønneland A, Halkjær J, Overvard K, Merritt MA, Cox D, Riboli E, Krogh V. Dietary Fat Intake and Development of Specific Breast Cancer Subtypes. J Natl Cancer Inst. 2014; 106(5). DOI:10.1093/jnci/dju068

Farvid MS, Cho E, Chen WY, Eliassen AH, Willett WC. Premenopausal dietary fat in relation to pre- and post-menopausal breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 2014;145(1): 255-265. DOI 10.1007/s10549-014-2895-9