Ulike proteintyper har forskjellig innvirkning på helsen.
Kroppen må bygges opp av de riktige proteinene i riktige mengder for at den skal kunne fungere optimalt. Proteiner består av lange kjeder av aminosyrer, og er viktige byggesteiner i celler, gir energi, regulerer genuttrykk, er forløpere for hormoner og er viktige signalstoffer for mange prosesser i kroppen. Kroppen lager proteiner fra aminosyrer, der noen av aminosyrene lages i kroppen mens resten kommer fra proteiner i mat og drikke.
Så mye protein trenger du
En tommelfingerregel er at et voksent menneske trenger litt under ett gram protein per kilo kroppsvekt per dag, mens behovet er større for voksne og unge som trener mye.
For en person med et normalt energiforbruk, energiinntak og kosthold går det vanligvis greit å dekke proteinbehovet uten å måtte bruke proteintilskudd eller spise spesielle matvarer.
Det vil derimot være vanskelig å dekke proteinbehovet med et kosthold som baserer seg på energirik ferdigmat og mat med tomme kalorier. Det er en stor helsemessig bekymring at personer med lavt energiinntak ikke klarer å dekke proteinbehovet sitt. Dette gjelder særlig eldre og syke med liten matlyst, som virkelig burde passe på proteininntaket sitt for ikke å miste muskelmasse og for å holde immunforsvaret i form.
Viktig å variere proteinkildene
Det er viktig å spise nok proteiner, men det spiller også en rolle hvilken type proteiner man spiser. De norske og utenlandske kostrådene behandler alle proteiner som om de er like, selv om vi etter hvert vet godt at slik er det ikke. Innholdet av de essensielle aminosyrene, som vi må få fra mat eller drikke siden kroppen ikke kan lage dem selv, kan nemlig variere veldig i ulike matvarer.
Kombinasjoner av matvarer med mye og lite av spesifikke aminosyrer er sannsynligvis bakgrunnen for karakteristiske etniske kulinariske skikker, eksempelvis kombinasjonen av soyabønner og ris i Asia; soyabønner inneholder mye av lysin men lite metionin og cystein, mens ris inneholder lite lysin og mye metionin og cystein. Dersom inntak av essensielle aminosyrer ikke var sikret gjennom denne typen kombinasjoner av matvarer så ville kulturer dødd ut siden mennesker ikke kan overleve uten tilstrekkelig inntak av essensielle aminosyrer.
I dag er tilgangen på proteinrik mat så god i vår del av verden at det er sjelden at noen har mangel på essensielle aminosyrer, men det forekommer hos enkelte eldre, anorektikere og veganere. Mange vet at veganere må passe på å få i seg nok vitamin B12, men det er ikke så mange som vet at det kan være spesielt vanskelig å dekke behovet for lysin for de som spiser vegankost, og det er derfor viktig at de får i seg lysin ved å spise f.eks. belgfrukter.
Slanke spiser mer protein enn overvektige
Norkost-undersøkelsen fra 2012 viste at det gjennomsnittlige daglige proteininntaket i Norge var 96 gram per dag for voksne med gjennomsnittlig BMI på 26 for menn og 25 for kvinner.
Dette er et ganske mye høyere proteininntak enn det vi ser hos voksne med overvekt (BMI over 25) og fedme (BMI over 30) som deltar i studier hos oss.
Det er veldig interessant at det ser ut til at voksne med høy BMI har et lavere daglig proteininntak enn resten av befolkningen, særlig siden energiinntaket til denne gruppen ofte er høyt.
Det har blitt lansert mange forklaringer på overvekt, og en av de mest spennende teoriene er at lavt proteininnhold i mat fører til for stort matinntak for å dekke proteinbehovet. Med andre ord vil kroppen kreve mat inntil proteinbehovet er dekket, og dersom man spiser mat med lavt proteininnhold og mye energi så vil det på sikt føre til et for høyt energiinntak og dermed overvekt.
Gunstig med fiskeprotein
De siste tjue årene har det blitt stadig tydeligere at ulike proteintyper har ulike effekter på helsen vår. Vi har nylig vist at proteiner fra torsk senker det farlige LDL-kolesterolet og bedrer toleransen for sukker fra maten i en gruppe av overvektige voksne.
Les også: Torsk kan hjelpe deg ned i vekt
Andre har vist at fiskeproteiner kan normalisere forhøyet blodtrykk i og redusere kolesterolnivået rotter. Nå håper vi at videre studier i forskningsgruppen vår på voksne, eldre og barn kan gi svar på hvilke proteintyper vi bør spise for å sikre en sunn helse og et langt og aktivt liv.
Til det trenger vi frivillige mellom 9 og 90 år, i alle vektklasser, fysisk aktive eller inaktive, som er villige til å øke proteininntaket ved å legge om kostholdet eller ta proteintilskudd og gi blod til prosjektet vårt. På bakgrunn av denne studien håper vi å kunne si mer om hvem som bør øke proteininntaket sitt og hvilke helseeffekter det vil ha.
Hvis du kan tenke deg å delta på studien, ta kontakt på
Les også: Spis hvit fisk