Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

© 2011 - 2017 BraMat AS
Annonse:
Annonse:

Ta frem den gamle jerngryta!

Ikke bare varer jerngryter og -stekepanner evig, de kan også bedre jernstatusen.

Mat som tilberedes i jerngryter kan bidra til bedret hemoglobinstatus og forebygge jernstatus eller jernmangel. Effekten avhenger hvordan du tilbereder maten og om den brukes daglig eller bare en gang i blant.

I følge undersøkelser vil både gryter i støpejern og stål kunne øke jerninnholdet i maten. Dette jernet (ikke-hemjern) er tilgjengelig for opptak i kroppen og normalt tar vi opp 1/10 av jernet fra maten.

Hvor mye jern får man fra en jerngryte?

Det er ikke gjort så mye forskning på hvor mye jern en middag tilberedt i en jerngryte bidrar med, men i følge en kinesisk studie øker jerninnholdet i maten med 2 til 5 ganger sammenlignet med mat kokt i andre gryter.

Økningen av jerninnholdet i maten avhenger av hva du faktisk lager. Mat som er litt syrlig (pH under 7) fører til mer frigivelse av jern enn mat som er mer basisk (pH over 7). For eksempel mat som tilføres melkesyre fra rømme, sitronsyre fra sitron, syre fra tomat eller fruktjuice vil føre til frigivelse av jern fra gryten.

Mat som kokes lenge øker jerninnholdet. ”Jernlekkasjen” fra gryten øker også desto mer væske det er i maten som tilberedes.

I et forsøk man man ut at ved å koke opp 1 liter drikkevann med 1 ts sitronjuicekonsentrat, så fikk man tilført 7,6 mg jern pr. dl vann. En asiatisk suppe (khmer-suppe med svinekjøtt) økte innholdet av jern med 3,3 mg/100 gram suppe når den ble tilberedt i en jerngryte. Suppen inneholdt mye tomat og ananas som begge er syrlige. Mens en fiskesuppe tilberedt med bare litt sitronjuice, økte jerninnholdet kun 0,3 mg/100 gram suppe.

Jernfattig? Ikke spis spinat!

Slik behandler du støpejern

Jerngryter og jernstekepanner i støpejern skal IKKE vaskes i vaskemaskinen, da ruster de og blir umulig å tilberede mat i.

Jerngryter og lignende skal skylles og vaskes i varmt vann, ev. med et par dråper oppvaskmiddel om de er veldig grisete. Deretter tørkes gryten på en varm plate til den er akkurat har tørket opp.

Dersom gryten virker tørr i overflaten. Ha i litt matolje og gni den rundt i gryten med litt tørkepapir. Denne oljen skal ikke fjernes.

En jerngryte skal ha glatt og glinsende overflate dersom du behandler den rett.

Ikke for alle

Personer som har sykdommen hemokromatose, skal ikke tilberede mat i jerngryter. Dette kan føre til overbelastning av jern.

Det vises også til at øl som brygges i gryter av jern eller stål kan få så høyt jerninnhold av det kan føre til overbelastning eller forgiftning hos de som drikker dette ølet, mest hos eldre menn i følge litteraturen.

Bakgrunn

Flere undersøkelser blant befolkningen i fattige områder i verden har vist at dersom maten tilberedes i jerngryter så kan dette bidra til å forebygge og redusere jernmangel og jernmangelanemi samt bedre hemoglobinstatus. Et billig og enkelt tiltak mot en av verdens vanligste mangelsykdommer.

NB! Ved jernmangel eller jernmangelanemi, bør man kontakte lege for rett behandling. Tilbereding av mat i jerngryter vil trolig ikke være et tilstrekkelig middel til å korrigere tilstanden.

Referanser:

Adish AA, Esrey SA, Gyorkos TW, Jean-Baptiste J, Rojhani A.Effect of consumption of food cooked in iron pots on iron status and growth of young children: a randomised trial. Lancet. 1999 Feb 27;353(9154):712-6.

Brabin B. Iron pots for cooking: wishful thinking or traditional common sense? Lancet. 1999 Feb 27;353(9154):690-1.

Charles CV, Summerlee AJ, Dewey CE. Iron content of Cambodian foods when prepared in cooking pots containing an iron ingot. Trop Med Int Health. 2011 Dec;16(12):1518-24. doi: 10.1111/j.1365-3156.2011.02878.x. Epub 2011 Sep 9.

Geerligs PD, Brabin BJ, Omari AA. Food prepared in iron cooking pots as an intervention for reducing iron deficiency anaemia in developing countries: a systematic review. J Hum Nutr Diet. 2003 Aug;16(4):275-81.

Tripp K, Mackeith N, Woodruff BA, Talley L, Mselle L, Mirghani Z, Abdalla F, Bhatia R, Seal AJ. Acceptability and use of iron and iron-alloy cooking pots: implications for anaemia control programmes. Public Health Nutr. 2010 Jan;13(1):123-30. doi: 10.1017/S1368980009005928.

Geerligs PP, Brabin B, Mkumbwa A, Broadhead R, Cuevas LE. The effect on haemoglobin of the use of iron cooking pots in rural Malawian households in an area with high malaria prevalence: a randomized trial. Trop Med Int Health. 2003 Apr;8(4):310-5.

Liu DY, Chen ZG, Lei HQ, Lu MQ, Li R, Li LX. Investigation of the amount of dissolved iron in food cooked in Chinese iron pots and estimation of daily iron intake. Biomed Environ Sci. 1990 Sep;3(3):276-80.

 

Annonse:
Annonse: