Foto: Lise von Krogh

På tide å bytte ut sukkeret med grønnsaker.

Påsken er ikke bare skiturer og appelsiner. For mange betyr denne høytiden også et økt inntak av søtsaker og rik mat. Men, nå er påsken over og det er på tide å spise litt sunnere (igjen).

Mer sukker, mindre næring

Når sukkerinntaket stiger, synker ofte inntaket av fiber og viktige næringsstoffer tilsvarende. Dette skyldes som regel at når du spiser mer godteri, spiser du samtidig mindre frukt og grønnsaker. Det kan føre til en ubalanse i kosten. Det er nødvendigvis ikke så farlig, så lenge det ikke blir en vane.

Mer næring, mindre sukker

Mange av oss sliter med å få i oss fem om dagen: 500 gram frukt, bær og grønnsaker. Ikke ha dårlig samvittighet om du ikke klarer å spise halvkiloen. En hver økning i inntaket er gunstig for helsen. Spiser du kun et eple og en gulrot i løpet av en dag vil selv et par ringer paprika være bra for deg. Alle monner drar.

Variasjon like viktig som mengde

Grønnsaker er sunt. Det er det knapt noen som betviler. Når du skal øke inntaket kan du likevel velge smart. Du får i deg flere vitaminer og antioksidanter når du spiser både gulrot og brokkoli, fremfor bare gulrot. Velger du ulike grønnsaker med forskjellige farger blir du rett og slett sunnere, enn når du spiser mye av bare en grønnsak.

Smarte valg

Grønnsaker er som regel kalorifattige men rike på vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter. Varierer du mellom disse grønnsakene til middag vil både måltidene og kostholdet ditt bli bedre sammensatt:

  • Kål - Brokkoli, blomkål, rosenkål, hodekål, grønnkål og all annen kål er enn kilde til vitamin C, vitaminK og B-vitaminet folat, samt svært rik på svovelholdige plantestoffer (fytokjemikalier) som gir kålen den bitre smaken.
  • Gulrot og søtpotet er to ulike rotfruker som begge er rike på vitamin A. Den oransje fargen er antioksidanten betakaroten som kroppen omdanner til vitamin A. Begge er også fiberrike.
  • Tomater – cherrytomat, plommetomat og alle andre tomater er ikke bare en kilde til vitamin C, en også en flott antioksidant kilde. Den røde fargen skylde den effektive antioksidanten lykopen.
  • Løk – hvitløk fremheves som den sunneste løken pga. dens innhold av fytokjemikaliene og svovelstoffer allylsulfider. Også rød og gul løk, vårløk, gressløk, sjalottløk og all annen løk inneholder disse stoffene.
  • Paprika – rød, oransje, gul og grønn. Desto mer farge, desto mer antioksidanter. Karotenoider gir paprikaen farge og er gunstige antioksidanter. Paprika er dessuten rik på vitamin C og E.