Foto Morguefile

Stemmer ikke at næringsfattig jord gir frukt og grønt med lite næringsstoffer.

Stadig hører vi påstanden om at jorda i dag er så næringsfattig at det nesten ikke er næringsstoffer i frukt og grønt lenger.Men hvor mye hold er det egentlig i denne påstanden?

Ikke mindre mineraler i jorda

Forfatter Niels-Christian Geelmuyden har f.eks. skrevet flere lesebrev til ulike aviser der han blant annet påstår at «mineralinnholdet i matjorda i Europa er redusert med 72 prosent fra 1920 til 1990».

Dette har blitt avfeid som direkte feil av forskerne ved Bioforsk som faktisk kan vise til at det motsatte er tilfelle, nemlig at mineralinnholdet øker som følge av at det organiske innholdet reduseres.

Sammenlikning av næringsmiddeltabeller er misvisende

Dinside.no skrev i 2010: 'Næringsinnholdet i matvarer er blitt lavere og synker', og kom med følgende sitater:

- Man må spise fire gulrøtter for å få i seg like mye magnesium som det var i én gulrot i 1940. – David Thomas, britisk forsker.

- Forskning viser at mange grønnsaker har mistet halvparten av sitt natrium- og kaliuminnhold, samt over 70 prosent av jerninnholdet siden 1940. Det samme gjelder frukt. Innholdet av jern, kobber og sink har sunket med opptil 27 prosent. Det innebærer at vi må spise langt mer enn fem om dagen, og gjennomsnittsnordmannen får ikke det til en gang. – Fedon Lindberg, indremedisiner.

Studien til David Thomas baserer seg på en sammenlikning av den britiske næringsmiddeltabellen fra 1940 vs. 1990. En slik sammenlikning gir ikke noe som helst grunnlag for å si noe om en faktisk minking i næringsinnholdet. Studien tar for eksempel ikke hensyn til ulike analysemetoder, noe som antakeligvis er mer presise i dag enn i 1940.

Å sammenlikne historiske matvaretabeller er derfor som å sammenlikne epler og pærer.

Ingen store endringer i næringsinnhold

Donald R. Davis et al. (2004) gjorde en tilsvarende studie av verdier for frukt og grønt i amerikanske matvaretabeller fra 1950 og 1999. De passet på å kontrollere for forskjeller i vanninnhold, noe Mayer ikke hadde gjort (økt vanninnhold reduserer ikke det totale mineralinnholdet, men "tynner" det ut).

På denne måten fant Davis et al. et redusert innhold av fem næringsstoffer, men det var ikke så dramatisk som mange har hevdet. Generelt var reduksjonen mellom 1950-1999 fra 5 prosent for protein og 28 prosent for riboflavin. For 7 andre næringsstoffer var det ingen signifikante endringer.

Når det gjelder årsaken til de mulige små reduksjonene i næringsinnholdet i frukt og grønt uansett ikke kommer av at jorda har blitt næringsfattig.

Les mer om forskningen til Donald R. Davis her.

Lite mineraler i frukt og grønt uansett

Selv om noen grønnsaker kan ha mindre jern nå enn før, er ikke det en god grunn til å anbefale alle å ta kosttilskudd. Lavere verdier av f.eks. kalsium og jern i grønnsaker er nemlig lite relevant for ernæringsstatusen i befolkningen, ettersom bare 4 prosent av kalsiuminntaket og 8 prosent av jerninntaket til folk flest kommer fra grønnsaker.

I Din Sides ovennevnte artikkel påstås det at appelsiner har 70 prosent mindre jern i dag enn tidligere. Selv om vi for argumentets skyld later som det er sant, er det irrelevant, ettersom appelsiner har aldri vært promotert som en kilde til jern! Dersom jerninnholdet faktisk er redusert med 70 prosent, betyr det at appelsiner inneholdt 0,33 mg jern i 1940, mot 0,1 mg i dag. Appelsiner var altså ingen jern-bombe for 70 år siden heller!

Prøver man å dekke behovet for jern ved å spise appelsiner har man i utgangspunktet misforstått noe vesentlig. Appelsiner er derimot en veldig god kilde til vitamin C – som bidrar til å forbedre opptaket av ikke-hemjern.

Artikkelen er et utdrag fra artikkelen "Frukt og grønt er fortsatt næringsrikt", fra Erik Arnesens blogg "Sunn skepsis". Les fullversjonen av denne artikkelen her