Foto: Opplysningskontoret for brød og korn

Prøv oppskriften som gikk til topps i bakekonkurransen blant skoleelever.

I går var det finale i skolekonkurransen ”Grainfood is brainfood” 2015.

Vinneroppskriften ble presentert av Tolga skole av elevene Gabriele Stankeviciute, Henrik Flatgård Gunleiksrud og Kristian.

Dette er en sunn og smakfull rett som passer like godt til matpakke, etter skolemat, kveldsmat, eller som middag de dagene det skjer litt mye.

Ingredienser: 

8 porsjoner/stk

Deig:

  • 2 dl byggryn
  • 2 ½ dl vann
  • 2 ½ dl lettmelk
  • ½ pk gjær
  • 2 dl lettkokt havregryn
  • 3 dl siktet speltmel
  • 2 ½ dl sammalt spelt, fin
  • 2 ½ dl byggmel
  • 1/2-1 ss pizzakrydder
  • 1 ss brunt sukker
  • 2 ss olivenolje
  • 1 krm salt

Fyll:

  • 10 stk finhakkede soltørkede tomater
  • 1 pakke fetaost med soltørkede tomater i olje
  • 1 ts finhakket frisk timian
  • 1 ss finhakket frisk basilikum
  • 2 båt finhakket hvitløk
  • 2 ss rapsolje
  • 2 stk kyllingfilet
  • 1 ts grillkrydder
  • 1 ts brunt sukker
  • 15 skive spekeskinke
  • Solsikke og sesamfrø til pynt

SLIK GJØR DU

1. Bløtlegg de hele byggrynene over natten.

2. Smuldre gjæren i en bolle og tilsett lunken melk og vann. Bland til gjæren er oppløst.

3. Bland sammen siktet speltmel, sammalt speltmel, byggmel, hele byggryn, lettkokte havregryn, oljen og krydderet. Elt sammen med de våte ingrediensene. Deigen skal være litt klissete.

4. Dekk bakebollen med plast og la heve til dobbel størrelse.

5. Finhakk de soltørkede tomatene. Tilsett fetaosten, de friske urtene og hvitløken. Bland sammen med en gaffel.

6. Vask kyllingfiletene og tørk dem med et papir. Skjær i fire like store deler og strø over grillkrydderet.

7. Brun kyllingen i en varm stekepanne med litt rapsolje, og legg til siden på en tallerken. Det er viktig at kyllingen ikke er gjennomstekt, da blir den tørr når den skal stekes videre etterpå.

8. Del deigen i to og strø litt byggmel utover bakeflaten. Kna til deigen er myk og elastisk. Rull til en tykk pølse og del den i fire like store deler. Gjør det samme med den andre halvdelen av deigen.

9. Kjevle ut hver del og legg på to biter spekeskinke. Legg også på litt av fetaostblandingen og en kyllingbit. Rull deigen sammen til en pølse og klem sammen sidene. Pensle på vann og strø med solsikke- eller sesamfrø. La etterheve i ca. 30 minutter.

10. Stekes på 225° C på nest nederste rille i ca. 20 min eller til de er gyllenbrune.

Tips! Server gjerne med salat og en god yoghurtdressing.

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn