Foto: Matprat

Romjul og nyttår er tiden mange disker opp en skikkelig festmiddag med helstekt kalkun.

Mange fyller ofte brødstuffing i kalkunen, men her serverer vi den deilige brødstuffingen med nøtter og tørket frukt ved siden av.

Ingredienser

10 porsjoner

  • 1 stk kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
  • 3 ss smeltet smør
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper

Kalkunkraft:

  • 2 ss smør
  • 1⁄2 stk løk , i grove biter
  • 1⁄2 stk gulrot , i grove biter
  • 1⁄4 stk sellerirot , i grove biter
  • 2 stilk frisk kruspersille eller estragon
  • 1 stk laurbærblad
  • 6 stk hel pepper

Brødstuffing med nøtter og svisker:

  • 200 g daggammelt brød
  • 100 g pinjekjerner
  • 100 g pistasjnøtter
  • 100 g pecannøtter
  • 300 g svisker eller en blanding av apirkos, dadler og svisker
  • 4 ss smør til steking
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper
  • 2 ss hakket frisk kruspersille

Fløtesaus:

  • 11⁄2 l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen) (se under)
  • 4 ss hvetemel
  • 2 dl kremfløte
  • ca. 2 ss ripsgelé eller portvinsgelé
  • 4 ss soyasaus
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper
  • ca. 3 dråpe sukkerkulør

Fremgangsmåte

Tin kalkunen i kjøleskap eller et annet kjølig sted. Det tar ca. 2 døgn.

Lag kalkunkraft først. Ta ut innmatposen av kalkunen. Tørk forsiktig innmaten med kjøkkenpapir og brun den i en gryte med smør. Tilsett grønnsaker og urter. Hell over kaldt vann til det akkurat dekker. Kok opp og skum av. Senk temperaturen og la kraften trekke 1-2 timer. Sil kraften, gjerne gjennom et klede.

Bind lårene sammen ved benknokene. Sitter vingespissene på, før dem bak ryggen inn mot halsen. Slik at vingene hviler under og støtter kalkunen.

Legg kalkunen over i en langpanne eller ildfast form. Smelt smør, tilsett salt og pepper og pensle kalkunen med blandingen

Hell på vann og sett kalkunen inn i en forvarmet stekeovn på 180 °C. Beregn ca. en halv time pr. kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør eller kraften som har dannet seg i formen flere ganger under steketiden. Det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet.

Stikk en spiss kniv inn ved lårfestet. Kommer det klar kraft ut er kalkunen ferdig. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før du skjærer i den. Flytt etter noen minutter kalkunen over på en fjøl eller et fat, og pakk den inn i aluminiumfolie dersom den skal serveres varm.

Skjær brød i terninger. Legg terningene utover et bakepapirkledd stekebrett og stek på 200 °C midt i ovnen i ca.10 minutter, eller til de er sprø. Grovhakk nøtter og frukt. Fres det deretter lett i en stekepanne med smør. Bland sammen brød, nøtter og frukt i en stor bolle. Smak til med salt, pepper og grovhakket persille.

Mål opp silt kraft og stekesjy og spe med utblandet hønsebuljong til riktig mengde. Kok opp. Bland hvetemel i et glass med skrukork og tilsett ca. 2 dl vann. Rist godt og sil blandingen i kraften under omrøring. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Tilsett fløte og smak til med gelé, soyasaus, salt og pepper.

Server kalkunen med brødstuffing og fløtesaus.

For bilder av fremgangsmåte, sjekk Matprat.no der denne oppskriften også er hentet fra.