Foto: Erik Helgeneset

Dobbelt så mye mandler i vinneren som i taperen!

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Marsipan hører julen til, og mange har som tradisjon å lage konfekt og figurer av marsipan. En del kjøper marsipanen ferdig, mens noen lager den selv.

Kjøpemarsipan er greit nok, men kan ikke sammenliknes med hjemmelaget marsipan, hverken når det gjelder smak eller sunnhet.

Stor forskjell på innhold av mandler

Marsipan er laget av melis, mandler og eggehvite. Det er mandlene som gjør at marsipan er sunnere enn en del annen julegodteri. Mandler er nemlig sprekkfulle av fiber, protein, sunt fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Jo mer mandler det er i marsipanen, jo sunnere er den altså.

Kjøper du marsipan, bør du sjekke innholdet av mandler før du velger type. Den med mest mandler er ikke bare sunnest, men høyst sannsynlig også best.

Ofte ser vi at produsentene forbedrer sine oppskrifter fra år til år. Det er ikke tilfellet med marsipan. Marsipanen som er å få kjøpt i de største matvarekjedene i år, er akkurat den samme som i fjor og inneholder nokså lite mandler. Bortsett fra en type. 

Lag marsipanen selv!

Vanlig kjøpemarsipan inneholder et sted mellom 20 % og 50 % mandler. Lager du marsipanen selv, kan du ha så mye som 70 % mandler i oppskriften. Noe særlig mer enn dette er ikke å anbefale, ettersom det vil gå utover konsistensen på marsipanen.

Les også: Slik lager du marsipan

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet det utvalget av marsipan på rull som var å få kjøpt nå før jul.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, karbohydrater, og mandler. Mye protein og mandler har trukket opp, mens innholdet av karbohydrater (dette er stort sett bare sukker), har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

Testresultater

odense-ektemarsipan

Odense Ekte Marsipan

Testens klare vinner med 50 % mandler.

terning5

Energi: 1924 kJ (460 kcal)
Protein: 10,0 g
Karbohydrater: 44,0 g
Sukker: 40,0 g
Fett: 25,0 g
% Mandler: 50
Produsent: Odense

eldorado-marsipan

Eldorado Marsipan

Mindre enn halvparten så mye mandler som vinneren, men mindre karbohydrater enn taperne.

terning3

Energi: 1973 kJ (471 kcal)
Protein: 9,0 g
Karbohydrater: 57,0 g
Sukker: - g
Fett: 23,0 g
% Mandler: 22
Produsent: Unil AS

rema1000-marsipan

Rema 1000 Marsipan

Halvparten så mye mandler som vinneren, men ikke så mye karbohydrater som taperne.

terning3

Energi: 2050 kJ (490 kcal)
Protein: 9,0 g
Karbohydrater: 57,0 g
Sukker: - g
Fett: 23,0 g
% Mandler: 25
Produsent: REMA 1000

odense-figurmarsipan

Odense Figurmarsipan

Mye karbohydrater og halvparten så mye mandler som vinneren.

terning2

Energi: 1760 kJ (420 kcal)
Protein: 5,0 g
Karbohydrater: 73,0 g
Sukker: - g
Fett: 12,0 g
% Mandler: 23
Produsent: Odense

coop-marsipan

Coop Marsipan

Mye karbohydrater og halvparten så mye mandler som vinneren.

terning2

Energi: 1840 kJ (440 kcal)
Protein: 5,5 g
Karbohydrater: 74,0 g
Sukker: - g
Fett: 13,0 g
% Mandler: 25
Produsent: Coop Trading AS

delish-marsipan

Delish Marsipan

Mye karbohydrater og halvparten så mye mandler som vinneren.

terning2

Energi: 1898 kJ (449 kcal)
Protein: 5,0 g
Karbohydrater: 78,3 g
Sukker: 55,0 g
Fett: 13,0 g
% Mandler: 25
Produsent: Ica Norge AS

Næringsinnhold per 100 g Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbohydrater, g Sukkerarter, g Fett, g % Mandler
Odense Ekte Marsipan, Odense 1924 460 10,0 44,0 40,0 25,0 50
Eldorado Marsipan, Unil AS 1973 471 9,0 57,0 - 23,0 22
Rema 1000 Marsipan, REMA 1000 2050 490 9,0 57,0 - 23,0 25
Odense Figurmarsipan, Odense 1760 420 5,0 73,0 - 12,0 23
Coop Marsipan, Coop Trading AS 1840 440 5,5 74,0 - 13,0 25
Delish Marsipan, Ica Norge AS 1898 449 5,0 78,3 55,0 13,0 25
Foto: Erik Helgeneset