Lykopen gir tomaten den røde fargen. Tomater som har dyp rød farge inneholder mer lykopen enn bleke tomater.

Lykopen er et fettløselig karotenoid som ikke kan omdannes til vitamin A. Den er derimot en meget sterk antioksidant som det forskes mye på. Lykopen kan beskytte cellene mot skader fra frie radikaler, særlig singlet oksygen. Dette er et svært ustabilt radikal som kan reagere med fettsyrene i cellemembranene. Lykopen kan forhindre at dette fettet oksiderer ("harskner"). Lykopen beskytter i små måte cellemembranen mot skade. Lykopen samler seg i prostata hos menn. I følge WORLD CANCER RESEARCH FUND OG AMERICAN INSTITUTE FOR CANCER RESEARCH kan lykopen sannsynligvis forebygge prostatakreft. Generelt kan sannsynligvis som er mat naturlig rik karotenoider redusere risikoen for kreft i munn, svelg, strupe og lunger. Gode kilder til lykopen er tomat og produkter av tomat, guava, vannmelon, papaya, rosa grapefrukt og aprikoser. Lykopen fra tomaten tas bedre opp i tarmen når du spiser tomaten sammen med fett, f.eks. en god olivenolje. Dessuten viser undersøkelser at når du varmebehandler tomaten øker tilgjengeligheten av lykopen og antioksidantnivået i tomatene. Derfor er ketsjup, tomatsuppe og tomatsaus gode kilder til lykopen.