Bramat tester barnebrød

PLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT

Hvorfor er ikke brødene grovere?

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Mange nordmenn spiser mye brød, og nettopp derfor er det viktig at vi velger sunt og grovt brød. En god regel er å velge brød som har så mye fiber og så høy grovhetsprosent som mulig. De aller fleste av oss, ikke minst barn, får nemlig i seg altfor lite fiber. Fiber er viktig for fordøyelsen, og gir dessuten en god metthet og et jevnt blodsukker. Dette virker positivt inn på overskudd, konsentrasjon, og vektregulering.

Kjør på med fiber

Fargen sier ingenting om hvor grovt brødet er

Grovt brød kan være mørkt på farge. Men fargen sier ikke alt om innholdet av fiber. Lyst brød kan også inneholde en del fiber. Fullkornshvete og havre kan være lys på fargen, og nye måter å male kornet på gjør at også andre kornslag blir lysere.

En del brød kan se grove ut, uten at de egentlig er det. Grunnen kan være at de er tilsatt malt eller sirup som gir brødet en mørk farge.

Sjekk grovhetsprosenten

For å vite om brødet er grovt nok, kan du se på brødskalaen og grovhetsprosenten. Et skikkelig grovt brød bør ha en fullskravert brødskala, og en grovhetsprosent over 75.

Slik finner du det groveste brødet

Gi barna grovere brød

Mange tror at barn ikke liker grovt brød, men dette er absolutt ingen regel. Jo tidligere du innfører grovt brød i et barns kosthold, desto raskere vil barnet bli vant til å spise grovt brød. Produsentene gjør derfor barna en bjørnetjeneste ved kun å produsere barnebrød som har en forholdsvis lav grovhetsprosent.

Har du et småspist barn som ikke ser ut til å like grovt brød, skal du selvfølgelig ikke presse på med grove brødsorter. Men har barnet ditt god appetitt, er det lurt å innføre grove brødsorter så tidlig som mulig.

Fakta og myter om brød

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på brødenes innhold av protein, fiber og salt. I tillegg har vi tatt hensyn til brødenes grovhetsprosent. Ettersom fiber og fullkorn er såpass viktig, har vi latt dette telle dobbelt opp. Høyt innhold av salt har trukket ned, mens høyt innhold av proteinfiber samt grovhetsprosent har trukket opp.

I denne testen har vi valgt å gi terningkast 3-5 fordi ingen av disse brødene er grove nok til å fortjene et terningkast 6, og ingen er så fattige på fiber at de fortjener dårligere enn terningkast 3.

Hvilket brød syns du smaker best?

Coop Dyreparkenbrødet, Goman Bakeriet - 7.3%
Coop Sjiraffbrød, Goman Bakeriet - 9.4%
REMA 1000 Pøbelbrød, Mesterbakeriet - 9.9%
Coop Løvebrøl, Goman Bakeriet - 8.8%
Norgesgruppen Julius Favorittbrød, Bakehuset - 25.5%
Coop Superbrød, Goman Bakeriet - 24.2%
REMA 1000 Istid, Mesterbakeriet - 15.1%

Stemmer totalt: 385
Avstemningen er avsluttet

Testresultater

Coop Dyreparkenbrødet

goman-coop_dyreparkenbrodet

Litt mer fiber enn de andre og ok grovhetsprosent.

terning5

Energi: 1061 kJ (251 kcal)
Fett: 3,3 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 45,0 g
Sukkerarter: 1,3 g
Fiber: 6,2 g
Protein: 8,0 g
Salt: 0,95 g
Grovhet: 59 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet

Coop Sjiraffbrød

goman-coop_sjiraffbrod

Høyest grovhetsprosent, litt mer fiber enn de andre.

terning5

Energi: 1015 kJ (240 kcal)
Fett: 2,7 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 44,0 g
Sukkerarter: 2,5 g
Fiber: 6,2 g
Protein: 7,4 g
Salt: 0,83 g
Grovhet: 63 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet

REMA 1000 Pøbelbrød

rema1000-pobelbrod

Lite salt, grovhetsprosent og innhold av fiber kunne vært høyere.

terning5

Energi: 999 kJ (236 kcal)
Fett: 1,9 g
Mettet fett: 0,3 g
Karbohydrater: 43,3 g
Sukkerarter: 1,6 g
Fiber: 5,4 g
Protein: 8,9 g
Salt: 0,62 g
Grovhet: 56 %
Produsent/distributør: Mesterbakeriet

Coop Løvebrøl

goman-coop_lovebrol

Ikke spesielt høyt grovhetsprosent.

terning4

Energi: 1103 kJ (261 kcal)
Fett: 3,6 g
Mettet fett: 0,5 g
Karbohydrater: 46,0 g
Sukkerarter: 1,5 g
Fiber: 6,0 g
Protein: 8,5 g
Salt: 0,91 g
Grovhet: 52 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet

Norgesgruppen Julius Favorittbrød

bakehuset-julius

Ok grovhetsprosent men ikke spesielt mye fiber.

terning4

Energi: 1036 kJ (247 kcal)
Fett: 3,1 g
Mettet fett: 0,3 g
Karbohydrater: 43,6 g
Sukkerarter: 1,8 g
Fiber: 5,2 g
Protein: 8,7 g
Salt: 1,00 g
Grovhet: 56 %
Produsent/distributør: Bakehuset

Coop Superbrød

goman-coop_superbrod

Lav grovhetsprosent, ikke spesielt mye fiber.

terning3

Energi: 1061 kJ (251 kcal)
Fett: 3,7 g
Mettet fett: 0,6 g
Karbohydrater: 44,0 g
Sukkerarter: 1,2 g
Fiber: 5,4 g
Protein: 7,9 g
Salt: 0,91 g
Grovhet: 51 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet

REMA 1000 Istid

rema1000-ice_age

Lite fiber, ikke spesielt høy grovhetsprosent.

terning3

Energi: 966 kJ (228 kcal)
Fett: 2,0 g
Mettet fett: 0,4 g
Karbohydrater: 42,3 g
Sukkerarter: 1,4 g
Fiber: 4,5 g
Protein: 8,1 g
Salt: 0,99 g
Grovhet: 55 %
Produsent/distributør: Mesterbakeriet

Næringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gKarbo-hydrater, gSukker, gFiber, gProtein, gSalt, gGrovhet, %
Coop Dyreparkenbrødet, Goman Bakeriet 1061 251 3,3 0,4 45,0 1,3 6,2 8,0 0,95 59
Coop Sjiraffbrød, Goman Bakeriet 1015 240 2,7 0,4 44,0 2,5 6,2 7,4 0,83 63
REMA 1000 Pøbelbrød, Mesterbakeriet 999 236 1,9 0,3 43,3 1,6 5,4 8,9 0,62 56
Coop Løvebrøl, Goman Bakeriet 1103 261 3,6 0,5 46,0 1,5 6,0 8,5 0,91 52
Norgesgruppen Julius Favorittbrød, Bakehuset 1036 247 3,1 0,3 43,6 1,8 5,2 8,7 1,00 56
Coop Superbrød, Goman Bakeriet 1061 251 3,7 0,6 44,0 1,2 5,4 7,9 0,91 51
REMA 1000 Istid, Mesterbakeriet 966 228 2,0 0,4 42,3 1,4 4,5 8,1 0,99 55
Foto: Erik Helgeneset

Kommenter med Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev