Foto: Erik Helgeneset

Dansk salami inneholder over 50 % fett!

cathrine og lise
Testen er utført av Cathrine Borchsenius (t. v.) og Lise von Krogh, som er to av kreftene bak BraMat.no.

Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo, og er blant annet kjent fra Sunt og Godt på TV 2. Cathrine jobber i dag som daglig leder i BraMat.no, og driver dessuten som konsulent innen ernæring via Nutricom.no.

Lise von Krogh er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Bergen, og er blant annet kjent fra NRK puls. Lise jobber i dag som høgskolelektor ved Atlantis Medisinske høyskole og som bidragsyter og utvikler av BraMat.no. Lise driver også konsulenttjenester og holder foredrag via Nutricom.no.

Salami er et pålegg som består av mye fett, litt protein og minimalt med karbohydrater. Som annen spekemat er det dessuten en del salt i slike pølser.

De hvite prikkene, altså fettet du finner i salami, er stort sett mettet, altså noe vi ikke bør få i oss altfor mye av. Særlig dansk salami inneholder store mengder fett, men at over halvparten av danskepølsen består av rent fett er det kanskje ikke så mange som vet.

Sunn brødmat

Mange nordmenn, ikke minst barn, spiser brød til flere av dagens måltider. Jo oftere du spiser brød, jo viktigere er det at du velger grove brødtyper, sunt margarin, og et pålegg som ikke inneholder altfor mye mettet fett. Det ideelle er å velge pålegg som inneholder en del protein, ettersom det metter godt og også har vist seg å være gunstig for vekten.

Eksempler på pålegg du gjerne kan velge er makrell i tomat, sild, egg, cottage cheese, leverpostei (som inneholder sunne oljer), skinke, kalkunpålegg, magre oster og roastbiff. Velger du salami eller servelat, bør du gå for de magreste typene.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på salamipølsenes innhold av kalorier, fett og protein. Høyt innhold av protein har trukket opp, mens høyt innhold av fett og kalorier har trukket ned. Ideelt sett burde vi også ha vurdert pølsenes innhold av salt, men disse tallene har vi ikke fått tak i. Men generelt inneholder nok de fleste salamipølsene i denne testen betydelig mer salt enn hva som er ønskelig.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter

Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbohydrater, g Fett, g
Go´og mager salami, Gilde 758 181 25 0 9
Spesial salami, Gilde 1260 301 23 0 23
Lettere jubelsalami, Grilstad 1478 324 25 1 28
Salami, Nordfjord 1605 384 20 0,6 36
Krydder salami, Nordfjord 1605 384 20 0,6 36
Salamipølse, Grilstad 1665 402 19,5 1,6 35,3
Krydder salami, Matmesteren 1652 399 20 1 35
Jubelsalami, Grilstad 1618 391 18 1 35
Dansk salami 30 % mindre fett, Tulip 1480 360 19 0,5 31
Kokt salami, Grilstad 1267 306 13 6 25
Krydder salami, Spis 1780 430 21 0 38
Salami spekemat, Matmesteren 1726 417 20 1 37
Dansk salami, Nordfjord 2274 544 15,4 2,7 54
Dansk salami, Tulip 2270 550 13 3 54

Testresultater

gilde-salami.jpg

Go´og mager salami

Testens vinner! Mye mindre fett og kalorier enn mange av de andre salamitypene

terning6

Energi: 758 kJ (181 kcal)
Protein: 25 g
Karbohydrater: 0 g
Fett: 9 g
Produsent: Gilde

gilde-spesial_salamigilde-spesial_salamigilde-spesial_salamigilde-spesial_salami

Spesial salami

En god nummer to, men likevel inneholder denne salamien tre ganger så mye fett som testens vinner.

terning5

Energi: 1260 kJ (301 kcal)
Protein: 23 g
Karbohydrater: 0 g
Fett: 23 g
Produsent: Gilde

grilstad-lettere_jubelsalami

Lettere jubelsalami

Testens tredjeplass som bare inneholder litt mer fett og kalorier enn andreplassen.

terning5

Energi: 1478 kJ (324 kcal)
Protein: 25 g
Karbohydrater: 1 g
Fett: 28 g
Produsent: Grilstad

nordfjord-salami

Salami

Terningkast tre. Relativt mye fett og kalorier.

terning3

Energi: 1605 kJ (384 kcal)
Protein: 20 g
Karbohydrater: 0,6 g
Fett: 36 g
Produsent: Nordfjord

nordfjord-kryddersalami

Krydder salami

Terningkast tre, relativt mye fett og kalorier.

terning3

Energi: 1605 kJ (384 kcal)
Protein: 20 g
Karbohydrater: 0,6 g
Fett: 36 g
Produsent: Nordfjord

finsbraten-salamipolse

Salamipølse

Terningkast tre, relativt mye fett og kalorier.

terning3

Energi: 1665 kJ (402 kcal)
Protein: 19,5 g
Karbohydrater: 1,6 g
Fett: 35,3 g
Produsent: Finsbråten

matmesteren-kryddersalami

Krydder salami

Terningkast tre, relativt mye fett og kalorier.

terning3

Energi: 1652 kJ (399 kcal)
Protein: 20 g
Karbohydrater: 1 g
Fett: 35 g
Produsent: Matmesteren

grilstad-jubelsalami

Jubelsalami

Terningkast tre, relativt mye fett og kalorier.

terning3

Energi: 1618 kJ (391 kcal)
Protein: 18 g
Karbohydrater: 1 g
Fett: 35 g
Produsent: Grilstad

tulip-dansk_salami_mindre_fett

Dansk salami 30 % mindre fett

Terningkast tre, men klart mye bedre enn de andre danske salamipølsene i denne testen.

terning3

Energi: 1480 kJ (360 kcal)
Protein: 19 g
Karbohydrater: 0,5 g
Fett: 31 g
Produsent: Tulip

grilstad-kokt_salami

Kokt salami

Mindre fett, men også mindre protein enn de andre typene, og ender derfor også på terningkast tre.

terning3

Energi: 1267 kJ (306 kcal)
Protein: 13 g
Karbohydrater: 6 g
Fett: 25 g
Produsent: Grilstad

spis-kryddersalami

Krydder salami

Mye fett og kalorier, men litt mer protein enn noen av de andre typene.

terning3

Energi: 1780 kJ (430 kcal)
Protein: 21 g
Karbohydrater: 0 g
Fett: 38 g
Produsent: Spis

matmesteren-salami

Salami spekemat

Mye fett og mye kalorier. Terningkast to.

terning2

Energi: 1726 kJ (417 kcal)
Protein: 20 g
Karbohydrater: 1 g
Fett: 37 g
Produsent: Matmesteren

nordfjord-dansk_salami

Dansk salami

Veldig mye fett og kalorier. Over halparten av denne salamipølsen består av fett.

terning1

Energi: 2274 kJ (544 kcal)
Protein: 15,4 g
Karbohydrater: 2,7 g
Fett: 54 g
Produsent: Nordfjord

tulip-dansk_salami

Dansk salami

Veldig mye fett og kalorier. Over halvparten av denne salamipølsen består av fett.

terning1

Energi: 2270 kJ (550 kcal)
Protein: 13 g
Karbohydrater: 3 g
Fett: 54 g
Produsent: Tulip

Foto: Erik Helgenset