Foto: Erik Helgeneset

Pesto med olivenolje er best i test.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

En ekte hjemmelaget pesto inneholder olivenolje, basilikum, pinjekjerner, hard ost og salt. I kjøpepesto varierer derimot ingrediensene mer.

Valg og mengde av de ulike ingrediensene påvirker både smak og næringsinnhold. Vi har kun vurdert næringsinnholdet, men du kan stemme på smak nederst i artikkelen.

Sunn og allsidig

Pesto er ikke det verste du kan bruke i matlaging. Den er faktisk både sunn og næringsrik. Pesto kan brukes i pasta, som saus til kylling og fiskeretter, som marinade og smakstilsetter i yoghurt- og rømmesauser. Du kan til og med bruke den som smørepålegg, eller istedenfor margarin på brødskiven.

Hvordan påvirker ingrediensene næringsinnholdet?

Desto mer olje det er i en pesto, desto mer fett inneholder den. Innholdet av ost, pinjekjerner og nøtter øker også fettinnholdet. Fordi det er mer olje enn ost i pestoen, vil det meste av fettet være umettet. Nøttene bidrar også til at pesto får en gunstig fettprofil.

Pesto er også en kilde til protein. Både pinjekjerner og cashewnøtter som brukes i kjøpepesto gir deg protein. Pinjekjerner har faktisk den beste fettsammensetningen pga. mest totalt fett og minst mettet fett, mens cashewnøtter gir mest fiber. Begge inneholder forskjellige vitaminer og mineraler, men pinjekjerner utmerker seg på mer vitamin E og cashewnøtter har mest selen. Karbohydratene i pesto kommer i hovedsak fra nøtter, bortsett fra i tilfeller der det er brukt potet.

Basilikum inneholder mest vann, men også ørlite protein og fett. For øvrig er denne grønne urten rik på antioksidanter.

To ulike oljer i pesto

Oljene som brukes i kjøpepesto varierer mellom solsikke- og olivenolje. Kun to produkter i testen har olivenolje som hovedingrediens (dette får de ekstra poeng for), mens øvrige bruker solsikkeolje kanskje med litt olivenolje ispedd (som regel mindre enn 2 %).

Olivenolje og solsikkeolje er ganske forskjellige selv om begge er flytende oljer. Solsikkeolje er en kilde til vegetabilsk omega-6-fettsyrer (linosyre), mens olivenolje er en kilde til omega-9-fettsyrer (oljesyre).

Omega-6-fettsyrer er flerumettet fett, og anses som gunstigere enn mettet fett. Ulempen er at i dagens kosthold får vi i oss mer enn nok av omega-6-fettsyrer, fra planteoljer og korn. Særlig er det en ubalanse mellom inntaket av omega-6- og omega-3-fettsyrer i kostholdet vårt. Dette skyldes ikke bare et stort forbruk av korn og planteoljer, men også et lavt inntak av fisk og sjømat.

Fettet i olivenoljen er et mer nøytral fett helsemessig, men studier at har vist at det lønner seg å ha enn viss andel av dette fettet i kostholdet. Olivenolje inneholder 70-80 % enumettet fett (oljesyre). Denne omega-9 er nemlig nesten like så effektiv som flerumettet fett til å senke det ugunstige LDL-kolesterolnivået i blodet når den erstatter mettet fett, f.eks. fra kjøtt og fet animalsk mat.

Slik har vi gjort testen.

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg pesto. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein og fett i hver pesto. Både protein og fett trekker opp.

Fordi vi ikke hadde opplysninger om fettsammensetning, salt og fiber, ble ikke dette tatt med i testen. Derimot har vi gitt ekstra poeng for bruk av olivenolje og for mengde basilikum.

Til tross for at dette er kaloririke matvarer, har vi ikke tatt hensyn til dette fordi det ikke er vanlig å spise store mengder.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testresultater

coop-pesto_genovese

Coop Pasta alla Genovese

Testvinner med det høyeste fettinnholdet, nest mest protein. Inneholder olivenolje.

terning6

Energi: 2400 kJ (570 kcal)
Protein: 7,9 g
Karbohydrater: 10,4 g
Fett: 55,3 g
Basilikum: 30 %
Vekt: 130 g
Produsent: Coop Varesikring, La favorita Live

jacobs-pesto_genovese

Jacobs utvalgte Pesto alla genovese

Testvinner med det høyeste proteininnholdet, nest mest fett. Inneholder olivenolje. Basilikuminnholdet er minst 21 %, men ikke spesifikt angitt i ingredienslisten

terning6

Energi: 2180 kJ (530 kcal)
Protein: 8 g
Karbohydrater: 5,5 g
Fett: 52 g
Basilikum: 21 %
Vekt: 130 g
Produsent: Norgesgruppen, Unil AS

barilla-pesti_genovese

Barilla i Pesti alla Genovese

Nest høyest fettinnhold og middels proteininnhold. Inneholder solsikkeolje.

terning5

Energi: 2144 kJ (520 kcal)
Protein: 5 g
Karbohydrater: 7 g
Fett: 52 g
Basilikum: 31 %
Vekt: 190 g
Produsent: Per Barilla G. e R.

paitone-gourmet_gronn_pesto

Gourmet Pesto al Basilico, Grønn pesto

Testens høyeste innhold av basilikum. Ganske lavt innhold av fett og protein. Inneholder solsikkeolje.

terning5

Energi: 1734 kJ (419 kcal)
Protein: 3,9 g
Karbohydrater: 4,5 g
Fett: 39,7 g
Basilikum: 70,5 %
Vekt: 190 g
Produsent: Paitone

bunnpris-klover_gronn_pesto

Kløver Grønn Pesto

Middels innhold av både protein og fett. Inneholder solsikkeolje

terning5

Energi: 1690 kJ (410 kcal)
Protein: 4,5 g
Karbohydrater: 5 g
Fett: 41 g
Basilikum: 41 %
Vekt: 190 g
Produsent: Bunnpris

rema1000-gronn_pesto

Rema 1000 Grønn pesto

Middels innhold av både protein og fett. Inneholder solsikkeolje

terning5

Energi: 1690 kJ (410 kcal)
Protein: 4,5 g
Karbohydrater: 5 g
Fett: 41 g
Basilikum: 41 %
Vekt: 190 g
Produsent: Rema 1000

montanini-pesto_genovese

le ricette di Montanini Pesto alla genovese

Middels innhold av protein, men testens laveste fettinnhold. Nest høyeste innhold av basilikum. Inneholder solsikkeolje.

terning5

Energi: 1236 kJ (300 kcal)
Protein: 5,36 g
Karbohydrater: 0,56 g
Fett: 30,7 g
Basilikum: 60 %
Vekt: 140 g
Produsent: Montanini SAS

coop-pesto

Coop Grønn Pesto

Ganske bra innhold av fett og middels innhold av protein. Inneholder "vegetabilsk olje".

terning5

Energi: 2050 kJ (490 kcal)
Protein: 5 g
Karbohydrater: 15 g
Fett: 46 g
Basilikum: 27,5 %
Vekt: 190 g
Produsent: Coop Trading A/S

berni-pesto_basilico

Berni Pesto al Basilico

Ganske bra innhold av fett og middels innhold av protein. Inneholder solsikkeolje.

terning5

Energi: 1971 kJ (478 kcal)
Protein: 4,4 g
Karbohydrater: 9,9 g
Fett: 46,7 g
Basilikum: 27 %
Vekt: 195 g
Produsent: Berni Alimentare S.p.A.

fratelli-sacla_pesto_genovese

Sacla Pesto alla Genovese

Middels innhold av både protein og fett. Inneholder solsikkeolje

terning5

Energi: 1804 kJ (438 kcal)
Protein: 5,5 g
Karbohydrater: 4,2 g
Fett: 44,3 g
Basilikum: 36 %
Vekt: 190 g
Produsent: Fratelli Sacla'

eldorado-pesto_genovese

Eldorado Pesto Genovese

Middels innhold av både protein og fett. Inneholder solsikkeolje

terning5

Energi: 1719 kJ (417 kcal)
Protein: 5,4 g
Karbohydrater: 3,7 g
Fett: 41,4 g
Basilikum: 35 %
Vekt: 185 g
Produsent:

fratelli-sacla_pesto_rucola

Sacla Pesto alla Rucola

Ganske lavt innhold av protein, men bra innhold av fett. Inneholder solsikkeolje og vill ruccola.

terning4

Energi: 1953 kJ (474 kcal)
Protein: 4 g
Karbohydrater: 4 g
Fett: 49,1 g
Basilikum: 30 %
Vekt: 190 g
Produsent: Fratelli Sacla'

alma-helios_okologisk_gronn_pesto

Helios Økologisk Grønn Pesto

Testens laveste innhold av protein, men middels på fett. Proteininnholdet er lavere fordi denne ikke inneholder ost og er derfor et fint alternativ for de som ønsker å unngå melkeprodukter.

terning3

Energi: 1784 kJ (433 kcal)
Protein: 1,7 g
Karbohydrater: 4,8 g
Fett: 44,8 g
Basilikum: 55 %
Vekt: 130 g
Produsent: Alma Norge AS

Næringsinnhold per 100 g Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbo-hydrater, g Fett, g Basilikum, %
Vekt, g
Coop Pasta alla Genovese, Coop Varesikring, La favorita Live 2400 570 7,9 10,4 55,3 30 130
Jacobs utvalgte Pesto alla genovese, Norgesgruppen, Unil AS 2180 530 8 5,5 52 >21 130
Barilla i Pesti alla Genovese, Per Barilla G. e R. 2144 520 5 7 52 31 190
Gourmet Pesto al Basilico, Grønn pesto, Paitone 1734 419 3,9 4,5 39,7 70,5 190
Kløver Grønn Pesto, Bunnpris 1690 410 4,5 5 41 41 190
Rema 1000 Grønn pesto, Rema 1000 1690 410 4,5 5 41 41 190
le ricette di Montanini Pesto alla genovese, Montanini SAS 1236 300 5,36 0,56 30,7 60 140
Coop Grønn Pesto, Coop Trading A/S 2050 490 5 15 46 27,5 190
Berni Pesto al Basilico, Berni Alimentare S.p.A. 1971 478 4,4 9,9 46,7 27 195
Sacla Pesto alla Genovese, Fratelli Sacla' 1804 438 5,5 4,2 44,3 36 190
Eldorado Pesto Genovese, 1719 417 5,4 3,7 41,4 35 185
Sacla Pesto alla Rucola, Fratelli Sacla' 1953 474 4 4 49,1 30 190
Helios Økologisk Grønn Pesto, Alma Norge AS 1784 433 1,7 4,8 44,8 55 130
Foto: Erik Helgeneset