Annonse:

sunn vaar 2017

 
 

Bramat tester kjøttboller

PLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT

Stor forskjell i kjøttinnhold - økologisk best i test!

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Når du kjøper kjøttboller forventer du at de inneholder en viss mengde kjøtt, ikke sant? Faktum er at det er store variasjoner på hvor mye kjøtt produsenten putter i kjøttbollene.

I denne testen varierer kjøttinnholdet mellom 50 % til 95 %. Kjøper du kjøttbollene med kun 50 % kjøtt, utgjør den andre halvparten ingredienser som ikke er rent kjøtt, men ingredienser som kjøttfett og stivelse. Dette går utover næringsinnholdet.

Andel kjøtt påvirker næringsinnholdet

Kjøtt er naturlig fri for karbohydrater, men kjøttvarer tilsettes ofte stivelse som bl.a. fungerer som bindemiddel.

Desto mer kjøtt det er i kjøttbollene desto mindre tilsatt karbohydrater er det. Karbohydratene du finner i denne type mat er ikke fiber- og næringsrike ingredienser, men ren stivelse dog noen tilsetter hvetefiber (men siden fiber ikke deklareres vet vi ikke hvor mye dette er). Derfor er det en fordel at karbohydratinnholdet er lavt. Spis heller kjøttbollene med fiberrikt tilbehør som fullkornpasta og salat.

Øker kjøttinnholdet, øker vanligvis innholdet av fett (og mettet fett) med mindre det brukes magert kjøtt. Proteininnholdet øker også med mengde kjøtt.

Når kjøttbollene består av rødt kjøtt, f.eks. storfe, vil dette også være gunstig for jerninnholdet i produktet. Derimot, består kjøttbollene av fjærkre, som kylling og kalkun, er jerninnholdet lavt. Og desto mer utspedd kjøttbollene er, desto mindre mengde jern.

Tilsatt salt og naturlig natrium

Rent kjøtt inneholder naturlige med natrium, mens produkter av kjøtt, for eksempel kjøttboller, tilsettes salt. Salt består av klor og natrium. Natrium er et mineral og en elektrolytt som kan øke blodtrykket. Derfor ønsker vi at minst mulig salt tilsettes i maten vår.

Slik har vi gjort testen.

Annonse:
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg kjøttboller. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, fett, andel kjøtt (prosent) og prosent tilsatt salt per 100 gram matvare. Mengden protein og andel kjøtt trekker opp, mens innholdet av karbohydrater, fett og natrium trekker ned. Ytterst få oppgav mettet fett på produktene sine, derfor kunne vi ikke ta dette med i testen.

Selv om de økologiske kjøttbollene vant testen, var økologisk ikke noe vi tok hensyn til å testingen. Derimot gav vi et poengtrekk på produktene som var stekt i palmeolje

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Hvilke kjøttboller syns du smaker best?

Grøstad Gresk tapasbolle, Grøstadgris AS - 6.4%
Grøstad, Spansk tapasbolle, Grøstadgris AS - 6.4%
Finsbråten Albondigas spanske kjøttboller, Finsbråten AS - 6.8%
Prior kjøttboller av kalkun, Nortura SA - 11.2%
Coop greske kjøttboller, Fatland Ølen AS - 2.4%
Coop kyllingboller, Krone Kjøttprodukter AS - 1.6%
Kyllingboller minis, Den stolte hane AS - 0.8%
Gilde kjøttboller med løk og muskat, Nortura SA - 7.6%
Nordfjord lammeboller, Nordfjord kjøtt AS - 2%
First price spanske kjøttboller, Unil AS - 6.8%
Solvinge kjøttboller av kalkun, Norsk kylling AS - 0.8%
Gilde Lammeboller med hvitløk og timian, Nortura SA - 0.8%
Nordfjord kjøttboller, Nordfjord kjøtt AS - 5.6%
Gilde svenske kjøttboller, Nortura SA - 36.8%
Matmestern Kjøttboller, Ica Norge AS - 4%

Stemmer totalt: 250
Avstemningen er avsluttet

Testresultater

grostad-gresk_tapasbolle

Grøstad Gresk tapasbolle

Testvinner med mest kjøtt. Testen laveste innhold av karbohydrater, men mest fett. Nest laveste saltinnhold. Økologisk

terning6

Energi: 937 kJ (224 kcal)
Protein: 15 g
Karbohydrat: 2 g
Fett: 17 g
Kjøtt: 95 %
Salt: 1,6 %
Produsent: Grøstadgris AS

grostad-spansk_tapasbolle

Grøstad, Spansk tapasbolle

Testvinner med mest kjøtt. Testen laveste innhold av karbohydrater, men mest fett. Nest laveste saltinnhold. Økologisk.

terning6

Energi: 937 kJ (224 kcal)
Protein: 15 g
Karbohydrat: 2 g
Fett: 17 g
Kjøtt: 95 %
Salt: 1,6 %
Produsent: Grøstadgris AS

finsbraten-albondigas_spanske_kjottboller

Finsbråten Albondigas spanske kjøttboller

Testens nest høyeste innhold av kjøtt. Greit saltinnhold.

terning5

Energi: 867 kJ (207 kcal)
Protein: 13 g
Karbohydrat: 5 g
Fett: 15 g
Kjøtt: 84 %
Salt: 1,86 %
Produsent: Finsbråten AS

prior-kjottboller_kalkun

Prior kjøttboller av kalkun

Testens høyeste innhold av protein og laveste fettinnhold. Lavt innhold av salt.

terning5

Energi: 611 kJ (153 kcal)
Protein: 16 g
Karbohydrat: 4,1 g
Fett: 8,1 g
Kjøtt: 66 %
Salt: 1,8 %
Produsent: Nortura SA

coop-kyllingboller

Coop kyllingboller

Testens laveste innhold av salt. Bra innhold av kjøtt (hvorav 67 % MUK) og protein.

terning5

Energi: 880 kJ (210 kcal)
Protein: 15 g
Karbohydrat: 5 g
Fett: 15 g
Kjøtt: 71 %
Salt: 1,4 %
Produsent: Krone Kjøttprodukter AS

coop-greske_kjottboller

Coop greske kjøttboller

Bra innhold av kjøtt, men kommer dårligere ut på andre faktorer. Mest fett.

terning4

Energi: 900 kJ (215 kcal)
Protein: 12 g
Karbohydrat: 4 g
Fett: 17 g
Kjøtt: 79 %
Salt: 2 %
Produsent: Fatland Ølen AS

den_stolte_hane-kyllingboller_minis

Kyllingboller minis

Bra innhold av protein, men kommer dårligere ut på kjøtt.

terning4

Energi: 770 kJ (184 kcal)
Protein: 15 g
Karbohydrat: 4 g
Fett: 12 g
Kjøtt: 62 %
Salt: 2,1 %
Produsent: Den stolte hane AS

gilde_kjottboller_lok_muskat

Gilde kjøttboller med løk og muskat

Greit salt- og proteininnhold, men får trekk på at kjøttbollene er stekt i palmeolje. Blant testens høyeste karbohydratinnhold.

terning4

Energi: 975 kJ (233 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 8 g
Fett: 16 g
Kjøtt: 70 %
Salt: 1,5 %
Produsent: Nortura SA

nordfjord-lammeboller

Nordfjord lammeboller

Høyt fettinnhold, og jevn på andre faktorer.

terning4

Energi: 969 kJ (231 kcal)
Protein: 13 g
Karbohydrat: 7 g
Fett: 17 g
Kjøtt: 69 %
Salt: 2 %
Produsent: Nordfjord kjøtt AS

first_price-spanske_kjottboller

First price spanske kjøttboller

Jevnt over et greit produkt, men saltinnholdet er ukjent.

terning4

Energi: 780 kJ (185 kcal)
Protein: 12 g
Karbohydrat: 5,5 g
Fett: 13 g
Kjøtt: 70 %
Salt: - %
Produsent: Unil AS

solvinge-kjottboller_kalkun

Solvinge kjøttboller av kalkun

Testens laveste innhold av salt, men også ganske lavt på protein og kjøtt

terning4

Energi: 790 kJ (198 kcal)
Protein: 11 g
Karbohydrat: 5 g
Fett: 14 g
Kjøtt: 65 %
Salt: 1,4 %
Produsent: Norsk kylling AS

gilde-lammeboller_hvitlok_timian

Gilde Lammeboller med hvitløk og timian

Testens laveste innhold av salt, men også ganske lavt på protein og kjøtt. Får trekk for at kjøttbollene er stekt i palmeolje.

terning4

Energi: 845 kJ (202 kcal)
Protein: 12 g
Karbohydrat: 6,2 g
Fett: 14 g
Kjøtt: 64 %
Salt: 1,4 %
Produsent: Nortura SA

nordfjord-kjottboller_svin_storfe

Nordfjord kjøttboller

Testens laveste innhold av protein og og blant produktene med minst kjøtt. Nest høyeste innhold av karbohydrater.

terning3

Energi: 787 kJ (188 kcal)
Protein: 10 g
Karbohydrat: 8 g
Fett: 13 g
Kjøtt: 56 %
Salt: 2 %
Produsent: Nordfjord kjøtt AS

gilde-svenske_kjottboller

Gilde svenske kjøttboller

Testens laveste innhold av protein og og blant produktene med minst kjøtt. Nest høyeste innhold av karbohydrater. Lite salt.

terning3

Energi: 860 kJ (205 kcal)
Protein: 10 g
Karbohydrat: 8 g
Fett: 15 g
Kjøtt: 54 %
Salt: 1,6 %
Produsent: Nortura SA

matmesteren-kjottboller

Matmestern Kjøttboller

Testens høyeste innhold av karbohydrater og minst andel kjøtt. Nest laveste salt- og proteininnhold.

terning3

Energi: 921 kJ (222 kcal)
Protein: 10,2 g
Karbohydrat: 8,4 g
Fett: 15,8 g
Kjøtt: 50 %
Salt: 1,6 %
Produsent: Ica Norge AS

Næringsinnhold per 100 g
Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbohydrater, g Fett, g Kjøtt, % Salt, %
Grøstad Gresk tapasbolle 937 224 15 2 17 95 1,6
Grøstad, Spansk tapasbolle 937 224 15 2 17 95 1,6
Finsbråten Albondigas spanske kjøttboller 867 207 13 5 15 84 1,86
Prior kjøttboller av kalkun 611 153 16 4,1 8,1 66 1,8
Coop kyllingboller 880 210 15 5 15 71 1,4
Coop greske kjøttboller 900 215 12 4 17 79 2
Kyllingboller minis 770 184 15 4 12 62 2,1
Gilde kjøttboller med løk og muskat 975 233 14 8 16 70 1,5
Nordfjord lammeboller 969 231 13 7 17 69 2
First price spanske kjøttboller 780 185 12 5,5 13 70 -
Solvinge kjøttboller av kalkun 790 198 11 5 14 65 1,4
Gilde Lammeboller med hvitløk og timian 845 202 12 6,2 14 64 1,4
Nordfjord kjøttboller 787 188 10 8 13 56 2
Gilde svenske kjøttboller 860 205 10 8 15 54 1,6
Matmestern Kjøttboller 921 222 10,2 8,4 15,8 50 1,6
Foto: Erik Helgeneset

Kommenter med Facebook

Annonse:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Annonse: