Foto: Erik Helgeneset

Mye fett, men også kilde til kalsium.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Det finnes flere typer blåmuggoster i butikken, vi har testet et lite utvalg ferdigpakkede blåmuggoster og blåhvite muggoster. Norsk ost slår svensk ost.

Mest fett, litt kalsium

Blåmuggoster er nærmest karbohydratfrie, men derimot rike på fett (melkefett). Mens fett gir 9 kcal per gram, gir karbohydrater og protein "kun" 4 kcal per gram. Omlag 75-90 % av kaloriene i oster som dette kommer fra fett. Det gjør ost til et svært kaloririk pålegg.

Alle oster inneholder kalsium, blåmuggoster også. Spiser du en brødskive med blåmuggost (20 g), får du dekket ca. 10% av kalsiumbehovet ditt. Kanskje ikke så mye i seg selv, men i det totale kostholdet er dette en fin bidragsyter til kalsium.

Osten er også en kilde til spormineralet jod som flere av oss får for lite av.

Bra for eldre og småspiste

Blåmuggost har en karakteristisk smak som mange liker, særlig eldre som jo har større toleranse for skarpe smaker enn yngre. Oster som dette er er faktisk utmerket kost til eldre. Mange eldre sliter med redusert smakssans og dårlig matlyst. Dette gjør dem utsatt for underernæring. Blåmugg ost har mye smak som kan stimulere appetitten og gi viktig ekstra energi og næringsstoffer til kroppen.

Vi spiser mer fett og ost

Nylig kom helsedirektoratet med rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2012. Ifølge de siste undersøkelsene har nedgangen i fettinntaket snudd og er på vei oppover igjen:

"I 2011 var kostens innhold av fett 36 energiprosent og av mettede fettsyrer 16 energiprosent. Innholdet av mettet fett er nå vesentlig høyere enn anbefalt nivå på 10 energiprosent."

Samtidig spiser vi mer fet ost, særlig hvit ost. Blåmuggost er en fet ostetype og et økt inntak av denne vil også øke kostens innhold av mettet fett. I følge helsemyndighetene bør vi heller velge mager ost for helsens skyld.

Melkefett er konfliktfylt

Nyere studier viser noe motstridende resultater når det gjelder inntaket av melkeprodukter og kolesterol. Noen vil gå så langt som å si at melkefettet ikke er kolesteroløkende, men andre er forsiktige i kostrådene sine og framholder fremdeles at melkefettet er kolesteroløkende og kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom. Andre igjen fremhever melkefettet som noe som er ekstra sunt.

Per i dag, lyder de offisielle kostrådene at bør vi bytte ut mettet fett med umettet, fordi dette vil redusere vår risiko for å få hjerte- og karsykdom. Selv om det pågår mye forskning når det kommer til fettets innvirkning på helsen, velger vi å ta hensyn de offisielle kostrådene i denne testen.

Fett fra melk, sunnere enn antatt?

Gir melk økt risiko for hjerte- og karsykdom?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg blåmuggost og blå- og hvitmuggost (men ikke hvit muggost) som finnes i de største dagligvarekjedene. Vi skulle gjerne testet blåmuggostene som ligger i ostedisken på for eksempel Meny, men alle disse var feilmerket med 0 gram fett, noe som gjorde at de ikke kunne være med i denne testen.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, fett og kalsium de inneholder.

Fett trekker ned, mens protein og kalsium trekker opp.

Siden muggost er en kilde til både jod og kalsium, som begge er næringsstoffer som mange får for lite av, har vi valgt å gi terningkast 3-5, til tross for at muggosten også er rik på fett og dermed kalorier.

Testresultater

tine-norzola

Norzola

Testvinner med mest protein. Bra innhold av kalsium. Fettinnholdet er midt på treet.

terning5

Energi: 1584 kJ (383 kcal)
Protein: 17 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 35 g
Kalsium: 430 mg
Produsent: Tine SA

arla_foods-castello_danablu_extra_creamy

Castello Danablu extra creamy

Testvinner med mest protein. Bra innhold av kalsium. Kommer dårligere ut på fettinnhold.

terning5

Energi: 1650 kJ (400 kcal)
Protein: 17 g
Karbohydrat: 0,1 g
Fett: 37 g
Kalsium: 446 mg
Produsent: Arla Foods A/S

tine-royal_blue

Royal blue

Osten med det høyeste kalsiuminnholdet, men også mest fett. Nest lavest på protein.

terning4

Energi: 1866 kJ (452 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 44 g
Kalsium: 490 mg
Produsent: Tine SA

tine-smorbar_blaamugg

Smørbar blåmugg

Testens laveste fett- og proteininnhold. Kalsiuminnholdet er ukjent, men vi fikk opplyst at det lå så lavt at det ikke var lov å deklarere - og dermed testens laveste kalsiuminnhold. .

terning4

Energi: 1035 kJ (250 kcal)
Protein: 13 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 22 g
Kalsium: - mg
Produsent: Tine SA

ostecompagniet-selbu_blaa

Selbu blå

Laveste deklarerte kalsiuminnhold, middels proteininnhold. Kommer dårligere ut på fettinnhold.

terning3

Energi: 1735 kJ (420 kcal)
Protein: 15 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 40 g
Kalsium: 310 mg
Produsent: Ostecompagniet, Tine SA

arla_foods-castello_jersey_mild

Castello jersey mild

Testens laveste proteininnhold og nest mest fett. Kommer dårlig ut på kalsiuminnhold.

terning3

Energi: 1830 kJ (440 kcal)
Protein: 13 g
Karbohydrat: 0,1 g
Fett: 43 g
Kalsium: 360 mg
Produsent: Arla Foods A/S

arla_foods-castello_creamy_blue

Castello creamy blue

Testens laveste proteininnhold og nest mest fett. Kommer dårlig ut på kalsiuminnhold.

terning3

Energi: 1780 kJ (430 kcal)
Protein: 13 g
Karbohydrat: 0,1 g
Fett: 42 g
Kalsium: 360 mg
Produsent: Arla Foods A/S

arla_foods-castello_organic_blue

Castello organic blue

Testens laveste proteininnhold og nest mest fett. Kommer dårlig ut på kalsiuminnhold.

terning3

Energi: 1800 kJ (440 kcal)
Protein: 13 g
Karbohydrat: 0,1 g
Fett: 42 g
Kalsium: 355 mg
Produsent: Arla Foods A/S

arla_foods-castello_organic_mild

Castello organic mild

Testens laveste proteininnhold og nest mest fett. Kommer dårlig ut på kalsiuminnhold.

terning3

Energi: 1770 kJ (430 kcal)
Protein: 13 g
Karbohydrat: 0,1 g
Fett: 42 g
Kalsium: 346 mg
Produsent: Arla Foods A/S

gjesing_mejeri-castello_saga_classic

Saga classic

Lavt kalsiuminnhold og nest høyeste fettinnhold. Blant testens laveste proteininnhold.

terning3

Energi: 1880 kJ (449.1 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 43 g
Kalsium: 332 mg
Produsent: Gjesing Mejeri, Arla

Næringsinnhold per 100 g (hele) Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbohydrater, g Fett, g Kalsium, mg
Norzola 1584 383 17 0 35 430
Castello Danablu extra creamy 1650 400 17 0,1 37 446
Royal blue 1866 452 14 0 44 490
Smørbar blåmugg 1035 250 13 0 22 -
Selbu blå 1735 420 15 0 40 310
Castello jersey mild 1830 440 13 0,1 43 360
Castello creamy blue 1780 430 13 0,1 42 360
Castello organic blue 1800 440 13 0,1 42 355
Castello organic mild 1770 430 13 0,1 42 346
Saga classic 1880 449.1 14 0 43 332
Foto: Erik Helgeneset