Stor variasjon i innholdet av bær og sukker.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Syltetøy spiser de fleste av oss. I dag er vi opptatt av at syltetøy ikke skal inneholde for mye av det ugunstige hvite sukkeret. Derimot ønsker vi så mye bær som mulig.
Ettersom mange bær har en syrlig smak, må det litt søtt til for at de fleste skal like smaken. Det er ikke bare for smaken skyld at syltetøy inneholder sukker.
Mye sukker konserverer.
Sukker er nemlig et konserveringsmiddel, og syltetøy er rett og slett en tradisjonell måte å konservere bær på. Når sukkerinnholdet er minst 60 % trives ikke mikroorganismer og syltetøyet får lengre holdbarhet.
Syren fra visse bærer som tyttebær (bensosyre) og stikkelsbær (eplesyre) bidrar også til at syltetøy kan holde seg i flere år under gode lagringsbetingelser. Bringebær og blåbær er ikke så syrlige og må tilsettes syre, som bl.a. sitronsaft og benzosyre.
Mindre sukker er bedre for helsen og tennene
Når sukkerinnholdet reduseres, kortes også holdbarhetstiden ned. Ved å tilsette surhetsregulerende middel som sitronsyre og eplesyre og konserveringsmiddel som kaliumsorbat og natriumbenzoat forlenges holdbarhetstiden til tross for lavere sukkerinnhold. De fleste syltetøy på markedet inneholder derfor disse tilsetningsstoffene. Gevinsten er at mengden tilsatt sukker kan reduseres.
De fleste butikkjøpte syltetøy inneholder rundt 40 % sukker. Det meste av dette er tilsatt, men noen få prosent sukker kommer naturlig fra bærene. Reduseres sukkerinnholdet ytterligere, blir syltetøyet mindre søtt dersom det ikke er tilsatt søtstoff som stevia eller sukralose.
Syltetøy er ikke nøkkelhullsmerket
Du vil ikke finne nøkkelhullsmerket på syltetøy. Dette skyldes det høye sukkerinnholdet. Syltetøy med lite sukker, men med søtstoff, får heller ikke nøkkelhullsmerket da søtstoff ikke er tillatt i merkeordningen.
Det beste syltetøyvalget
Når du skal velge syltetøy er det smart å sjekke innholdet av bær og karbohydrater. Velg et syltetøy med minst 50 % bær. Mer bær betyr i de fleste tilfeller mer fiber, vitamin C og andre sunne næringsstoff.
Styr unna de søteste syltetøyene. Mengden karbohydrater er i stor grad ensbetydende med mengden sukker. Velg syltetøy med rundt 40 % sukker eller mindre.
Dersom du ønsker et syltetøy fritt for tilsetningsstoffer, må du enten lage det selv eller kjøpe fra utvalgte produsenter som bl.a. Hervik (dessverre ikke med i denne testen).
Syltetøy bør ikke være det vanligste pålegget du bruker. La det heller være noe du koser deg med i helgen eller etter aktiv dag.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et utvalg bringebærsyltetøy som finnes i de største dagligvarekjedene.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye karbohydrater, fiber og bær de inneholder.
Mengden karbohydrater representerer mengden sukker og trekker ned, mens fiber og bær trekker opp. De fleste produsenter oppgir kun karbohydrater og ikke sukker, men det er stor sett liten forskjell mellom disse.
Vi har valgt å gi lik poengsum på karbohydrater for de to produktene som er tilsatt søtstoff og de som to syltetøyene som inneholder minst karbohydrater (men ikke tilsatt søtstoff). Dette skyldes at forbruker har ulike preferanser når det kommer til valg av søtstoff og sukker.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbohydrater, g | Sukker, g | Fett, g | Fiber, g | Bær, % |
Nora hjemmelaget bringebærsyltetøy | 574 | 137 | 0,7 | 31,3 | - | 0,2 | 2,9 | 60 |
Bringebær med eple syltetøy | 212 | 51 | 0,7 | 14,5 | 5 | 0,3 | 2,5 | 80 |
Coop bringebær 25% mer bær | 720 | 170 | 1 | 42 | - | 1 | 3,6 | 50 |
Nora naturlig lett bringebærsyltetøy | 512 | 122 | 0,5 | 28,1 | 28,1 | 0,2 | 2,4 | 46 |
Coop økologisk bringebærsyltetøy | 790 | 190 | 1 | 45 | 45 | 1 | 3,6 | 50 |
Go Eco økologisk bringebærsyltetøy | 760 | 180 | 0,7 | 44 | 39 | 0,5 | 3 | 47 |
Lett frå naturen bringebær | 439 | 103 | 0,5 | 24,4 | 23 | 0,2 | 1,9 | 45 |
Rimi bringebærsyltetøy | 762 | 180 | 0,7 | 42 | 41 | 0,5 | 3 | 40 |
Nora bringebær tube | 734 | 175 | 0,4 | 42,4 | - | 0,2 | 2,2 | 40 |
First Price bringebærsyltetøy | 796 | 187 | 0,4 | 46 | 43 | 0,2 | 3 | 40 |
REMA 1000 bringebærsyltetøy | 740 | 170 | 1 | 41 | - | 1 | 1,7 | 40 |
Eldorado bringebærsyltetøy | 880 | 210 | 0,4 | 51 | 47 | 0,1 | 3 | 40 |
Nora familiesyltetøy | 806 | 192 | 0,3 | 46,3 | - | 0,1 | 1,7 | 40 |
Fruitland bringebærsyltetøy | 812 | 191 | 0,4 | 46 | 43 | 0,2 | 2 | 40 |
X-tra bringebærsyltetøy | 815 | 195 | 1 | 48 | - | 1 | 2,8 | 40 |
Coop bringebærsyltetøy | 900 | 210 | 1 | 52 | - | 1 | 2,8 | 40 |