Foto: Erik Helgeneset

Sardinene tar nesten alle sekserne!

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Fiskepålegg er kanskje det sunneste pålegget du kan velge. I denne testen har vi tatt for oss pålegg på boks med fet fisk.

Fiskepålegg på boks er også en fin måte å øke inntaket av fisk på, fordi mange av oss spiser for lite Kun halvparten av den norske befolkning spiser nok fisk. Vi anbefales å spise 300-450 gram fisk i uken hvorav 200 gram bør være fet fisk. Spiser du fisk til middag 2-3 ganger i uken er du i mål.

De fleste fiskepålegg på boks inneholder minst 100 gram, dette tilsvarer halvparten av mengden fet fisk du bør spise i løpet av en uke.

Fet fisk er sunt

I påleggene brukes laks, makrell og sardiner (brisling). Alle tre er verdifulle kilder til omega-3-fettsyrer, vitamin D, sink, selen og jod. Disse næringsstoffer finnes det lite av i annen mat, som for eksempel kjøtt og melk.

I den fete fisken ligger mye av fettet i muskulaturen, fileten. Derfor får du i deg en god porsjon omega-3-fettsyrer og vitamin D når du spiser fiskepålegg eller fet fisk til middag.

Næringsinnholdet varierer med fiskeslag

Sammenligner vi dem med hverandre er det sardinen som er det sunneste valget når vi ser på vitamin D-innholdet. Ferske sardiner inneholder nær dobbelt (18,7 µg) så mye vitamin D som laks (10 µg) og hele fire ganger så mye som makrell (6 µg) når vi sammenligner 100 gram vare (basert på gjennomsnittsanalyser fra matvaretabellen.no). Men, hvis spiser du en hel filet laks til middag vil du sannsynligvis få i deg mer vitamin D enn hvis du har litt sardin på brødskiven.

Vi har ikke vurdert vitamin D i testen. Grunnen til dette er at noen produsenter ikke hadde verdiene for sitt produkt samt at det veksler med hvordan vitamin D-innholdet beregnes (slik at tallene ikke kan sammenlignes). Det naturlige innholdet av vitamin D varierer veldig. Når på sesongen fisken er fanget, hvordan den lagres, frysing og tining samt prosessering vil påvirke innholdet i større eller mindre grad.

I motsetning til makrell og laks inneholder sardinen hele bein. Det betyr også at sardiner på boks er en god kalsiumkilde.

Frisk av fisk

Regelmessig inntak av fet fisk, kan redusere risikoen for død av hjertesykdom og den generelle risikoen for hjerte- og karsykdom. Mineralet selen og vitamin D vi finner i fisken kan dessuten redusere risikoen for en rekke kreftformer.

De aller fleste av oss kan godt ha en bedre balanse av kjøtt og fisk i kosten. Ved å spise fiskepålegg til frokost og lunsj i stedet for kjøttpålegg, får du som regel et sunnere kosthold. Inntaket av mettet fett og salt minsker, og inntaket av omega-3-fettsyrer og vitamin D øker. Dette er helt i tråd med anbefalingene fra myndighetene.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg fiskepålegg (i boks) av fet fisk som finnes i de største dagligvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, sukker, omega-3 og fisk de inneholder pr 100 gram vare.

Sukker teller kun halvparten, fordi produktene som har tilsatt sukker faktisk ikke inneholder mye sukker.

Grunnen til at fett, mettet og umettet fett ikke er vurder er at alle inneholder fet fisk og dermed har en grunnleggende sunn sammensetning i tillegg til at det er brukt gode oljer i enkelte av produktene. Det som er interessant er omega-3-innholdet fra fisken.

Vi har ikke vurdert natrium (salt) fordi det er så liten variasjon mellom produktene. Vitamin D er heller ikke vurder som allerede nevnt.

Testresultater

 king_oscar-sardiner_i_extra_virgin_olivenolje

Sardiner i extra virgin olivenolje

Høy andel omega-3 og protein. Bra innhold av fisk og ikke tilsatt sukker.

terning6

Energi: 1083 kJ (261 kcal)
Protein: 18 g
Karbohydrat: 0 g
Sukker: 0 g
Fett: 21 g
Mettet fett: 5 g
Umettet fett: 14 g
Flerumettet fett: 4,4 g
Omega 3: 4 mg
Vitamin D: 10,65 µg
Natrium: 0,4 g
Fisk: 75 %
Fiskeslag: brislingsardiner
Olje: ekstra virgin olivenolje
Nettovekt: 106 g
Produsent: King Oscar AS

 rema1000-sardiner_i_olje

Sardiner i olje

Nest høyeste innhold av fisk, ikke tilsatt sukker. Bra innhold av protein. Omega-3 er midt på treet.

terning6

Energi: 1112 kJ (268 kcal)
Protein: 17,7 g
Karbohydrat: 0 g
Sukker: 0 g
Fett: 21,9 g
Mettet fett: 4 g
Umettet fett: 5 g
Flerumettet fett: 11,2 g
Omega 3: 3,69 mg
Vitamin D: - µg
Natrium: 0,26 g
Fisk: 85 %
Fiskeslag: brislingsardiner
Olje: solsikkeolje
Nettovekt: 105 g
Produsent: REMA 1000

 eldorado-brisling_i_solsikkeolje

Brisling i solsikkeolje

Testens høyste innhold av fisk. Ikke tilsatt sukker. Bra innhold av protein, men kommer dårligere ut på omega-3.

terning6

Energi: 1020 kJ (250 kcal)
Protein: 19,4 g
Karbohydrat: 1 g
Sukker: 0 g
Fett: 18,3 g
Mettet fett: 5 g
Umettet fett: 6,5 g
Flerumettet fett: 6,5 g
Omega 3: 3,1 mg
Vitamin D: 6,4 µg
Natrium: 0,37 g
Fisk: 86 %
Fiskeslag: brislingsardiner
Olje: solsikkeolje
Nettovekt: 105 g
Produsent: Eldorado, Unil AS

 king_oscar-mediterranean_style_sardiner

Mediterranean style sardiner

Bra innhold av omega-3, ikke tilsatt sukker. Greit innhold av fisk og protein.

terning6

Energi: 785 kJ (181 kcal)
Protein: 17 g
Karbohydrat: 0 g
Sukker: 0 g
Fett: 22,3 g
Mettet fett: 5,4 g
Umettet fett: 14,9 g
Flerumettet fett: 4,1 g
Omega 3: 4 mg
Vitamin D: 6,69 µg
Natrium: 0,43 g
Fisk: 71 %
Fiskeslag: brislingsardiner
Olje: ekstra virgin olivenolje
Nettovekt: 45 g
Produsent: King Oscar AS

 rimi-makrell_i_tomat

Makrell i tomat

Testens høyeste innhold av omega-3. Greit innhold av protein, sukker og fisk.

terning6

Energi: 983 kJ (237 kcal)
Protein: 13,8 g
Karbohydrat: 4,3 g
Sukker: 3,1 g
Fett: 18,1 g
Mettet fett: 3,3 g
Umettet fett: 8,2 g
Flerumettet fett: 4,7 g
Omega 3: 5,3 mg
Vitamin D: 1 µg
Natrium: 0,4 g
Fisk: 70 %
Fiskeslag: makrell
Olje: rapsolje
Nettovekt: 170 g
Produsent: Rimi, ICA Norge AS

 eldorado-brisling_i_tomatsaus

Brisling i tomatsaus

Bra innhold av fisk og sukker. Greit inhold av protein og omega-3.

terning6

Energi: 900 kJ (220 kcal)
Protein: 14,4 g
Karbohydrat: 1 g
Sukker: 1 g
Fett: 17,2 g
Mettet fett: 5,1 g
Umettet fett: 7,4 g
Flerumettet fett: 4,6 g
Omega 3: 3,5 mg
Vitamin D: 4,4 µg
Natrium: 0,58 g
Fisk: 76 %
Fiskeslag: brislingsardiner
Olje: solsikkeolje
Nettovekt: 105 g
Produsent: Eldorado, Unil AS

 king_oscar-sardiner_i_solsikkeolje

Sardiner i solsikkeolje

Testens høyste innhold av protein. Ikke tilsatt sukker. Greit innhold av fisk, men kommer dårligst ut på omega-3.

terning6

Energi: 1034 kJ (248 kcal)
Protein: 24 g
Karbohydrat: 0 g
Sukker: 0 g
Fett: 13 g
Mettet fett: 2,3 g
Umettet fett: 3,4 g
Flerumettet fett: 2,5 g
Omega 3: 1,4 mg
Vitamin D: - µg
Natrium: 0,36 g
Fisk: 70 %
Fiskeslag: brislingsardiner
Olje: solsikkeolje
Nettovekt: 125 g
Produsent: King Oscar AS

 ramirex-sardines_in_olive_oil

Sardines in olive oil

Nest høyeste innhold av protein og ikke tilsatt sukker. Greit innhold av fisk. Kommer dårligere ut på omega-3.

terning6

Energi: 948 kJ (227.5 kcal)
Protein: 22,7 g
Karbohydrat: 0 g
Sukker: 0 g
Fett: 18,2 g
Mettet fett: 3,8 g
Umettet fett: 12,3 g
Flerumettet fett: 6,2 g
Omega 3: 2,1 mg
Vitamin D: - µg
Natrium: - g
Fisk: 70 %
Fiskeslag: brislingsardiner
Olje: olivenolje
Nettovekt: 125 g
Produsent: Ramirez, Oluf Lorentsen AS

 ramirex-sardines_in_olive_oil_chilli

Sardines in olive oil with chilli pepper

Nest høyeste innhold av protein og ikke tilsatt sukker. Greit innhold av fisk. Kommer dårligere ut på omega-3.

terning6

Energi: 948 kJ (227.5 kcal)
Protein: 22,7 g
Karbohydrat: 0 g
Sukker: 0 g
Fett: 18,2 g
Mettet fett: 3,8 g
Umettet fett: 12,3 g
Flerumettet fett: 6,2 g
Omega 3: 2,1 mg
Vitamin D: - µg
Natrium: - g
Fisk: 70 %
Fiskeslag: brislingsardiner
Olje: olivenolje
Nettovekt: 125 g
Produsent: Ramirez, Oluf Lorentsen AS

 stabburet-filet_i_tomat_original

Filet i tomatsaus, original

Testens høyeste innhold av omega-3. Greit innhold av sukker og fisk. Kommer litt dårligere ut på protein.

terning6

Energi: 1049 kJ (253 kcal)
Protein: 13,4 g
Karbohydrat: 3 g
Sukker: 2,9 g
Fett: 20,5 g
Mettet fett: 3,5 g
Umettet fett: 9,3 g
Flerumettet fett: 6,8 g
Omega 3: 5,3 mg
Vitamin D: 3,4 µg
Natrium: 0,4 g
Fisk: 70 %
Fiskeslag: makrell
Olje: rapsolje
Nettovekt: 170 g
Produsent: Stabburet AS

 rema1000-sardiner_i_tomatsaus

Sardiner i tomatsaus

Skårer middels på protein og omega-3. Bra innhold av fisk og lite sukker.

terning6

Energi: 628 kJ (150 kcal)
Protein: 15,8 g
Karbohydrat: 1,6 g
Sukker: 1,6 g
Fett: 9 g
Mettet fett: 2,3 g
Umettet fett: 2,3 g
Flerumettet fett: 3,3 g
Omega 3: 3,06 mg
Vitamin D: - µg
Natrium: 0,5 g
Fisk: 74 %
Fiskeslag: brislingsardiner
Olje: vegetabilsk olje
Nettovekt: 105 g
Produsent: REMA 1000

 stabburet-laksepalegg_med_varmrokt_laks

Laksepålegg med varmrøkt laks

Lite sukker og mye laks. Kommer helt greit ut på protein, men svakere på omega-3.

terning5

Energi: 974 kJ (235 kcal)
Protein: 15,3 g
Karbohydrat: 2,4 g
Sukker: 0,8 g
Fett: 18,2 g
Mettet fett: 2,3 g
Umettet fett: 9,3 g
Flerumettet fett: 5,4 g
Omega 3: 2,7 mg
Vitamin D: 3 µg
Natrium: 0,5 g
Fisk: 75 %
Fiskeslag: laks
Olje: rapsolje
Nettovekt: 90 g
Produsent: Stabburet AS

 king_oscar-sardiner_i_tomatsaus

Sardiner i tomatsaus

Skårer jevnt over middels på protein, sukker og omega-3. Greit innhold av fisk.

terning5

Energi: 762 kJ (183 kcal)
Protein: 16 g
Karbohydrat: 2,7 g
Sukker: 2,7 g
Fett: 12 g
Mettet fett: 2,8 g
Umettet fett: 3,9 g
Flerumettet fett: 4 g
Omega 3: 3 mg
Vitamin D: 7,4 µg
Natrium: 0,3 g
Fisk: 70 %
Fiskeslag: brislingsardiner
Olje: solsikkeolje
Nettovekt: 106 g
Produsent: King Oscar, Toro, Rieber & Søn ASA

 stabburet-saftig_laksepalegg_med_biter_av_varmrokt_laks

Saftig laksepålegg med biter av varmrøkt laks

Lite sukker og bra med laks. Kommer helt greit ut på protein, men svakere på omega-3.

terning5

Energi: 1005 kJ (242 kcal)
Protein: 14,3 g
Karbohydrat: 2,4 g
Sukker: 0,7 g
Fett: 19,5 g
Mettet fett: 2,3 g
Umettet fett: 10,3 g
Flerumettet fett: 5,8 g
Omega 3: 2,7 mg
Vitamin D: 2,8 µg
Natrium: 0,5 g
Fisk: 70 %
Fiskeslag: laks
Olje: rapsolje
Nettovekt: 160 g
Produsent: Stabburet AS

 stabburet-grovhakket_filet_i_salsa

Grovhakket filet i salsa

Høyt innhold av omega-3. Kommer dårligere ut på protein, sukker og fisk.

terning5

Energi: 1000 kJ (241 kcal)
Protein: 11,9 g
Karbohydrat: 4,1 g
Sukker: 3,8 g
Fett: 19,2 g
Mettet fett: 3,1 g
Umettet fett: 8,9 g
Flerumettet fett: 6,3 g
Omega 3: 4,7 mg
Vitamin D: 2,9 µg
Natrium: 0,4 g
Fisk: 60 %
Fiskeslag: makrell
Olje: rapsolje
Nettovekt: 110 g
Produsent: Stabburet AS

 stabburet-grovhakket_filet_i_tomat

Grovhakket filet i tomatsaus

Høyt innhold av omega-3. Kommer dårligere ut på protein, sukker og fisk.

terning5

Energi: 1003 kJ (242 kcal)
Protein: 11,9 g
Karbohydrat: 3,9 g
Sukker: 3,8 g
Fett: 19,4 g
Mettet fett: 3,1 g
Umettet fett: 9 g
Flerumettet fett: 6,4 g
Omega 3: 4,7 mg
Vitamin D: 2,9 µg
Natrium: 0,4 g
Fisk: 60 %
Fiskeslag: makrell
Olje: rapsolje
Nettovekt: 170 g
Produsent: Stabburet AS

 king_oscar-hel_makrellfilet_i_tomat

Hel makrellfilet i tomat

Nest høyeste innhold av omega-3. Nest lavest på andel fisk. Kommer dårlig ut på protein og sukker.

terning5

Energi: 998 kJ (242 kcal)
Protein: 12 g
Karbohydrat: 4,9 g
Sukker: 3,8 g
Fett: 19 g
Mettet fett: 4 g
Umettet fett: 4 g
Flerumettet fett: 5 g
Omega 3: 5,2 mg
Vitamin D: - µg
Natrium: 0,3 g
Fisk: 55 %
Fiskeslag: makrell
Olje: rapsolje
Nettovekt: 45 g
Produsent: King Oscar AS

 first_price-makrell_i_tomatsaus

Makrellfilet i tomatsaus

Lite sukker. Kommer dårligere ut på omega-3 og fisk.

terning5

Energi: 910 kJ (220 kcal)
Protein: 11,9 g
Karbohydrat: 4,1 g
Sukker: 1,2 g
Fett: 17,1 g
Mettet fett: 3,4 g
Umettet fett: 6 g
Flerumettet fett: 6 g
Omega 3: 3 mg
Vitamin D: - µg
Natrium: 0,3 g
Fisk: 59 %
Fiskeslag: makrell
Olje: rapsolje, solsikkeolje
Nettovekt: 110 g
Produsent: First Price, Unil AS

 coop-makrell_i_tomat

Makrell i tomat

Bra innhold av fisk, men middels på sukker og omega-3. Ikke så bra på protein.

terning5

Energi: 920 kJ (220 kcal)
Protein: 12,6 g
Karbohydrat: 4,3 g
Sukker: 3,3 g
Fett: 16,9 g
Mettet fett: 3,3 g
Umettet fett: 8,2 g
Flerumettet fett: 4,6 g
Omega 3: 3,5 mg
Vitamin D: 1,01 µg
Natrium: 0,4 g
Fisk: 68 %
Fiskeslag: makrell
Olje: rapsolje
Nettovekt: 170 g
Produsent: Coop Norge Handel, Sandanger AS

 king_oscar-makrell_i_tomat

Makrell i tomat

Testens laveste proteininnhold. Lite tilsatt sukker. Middels på omega-3. Kun halvparten fisk.

terning4

Energi: 869 kJ (209 kcal)
Protein: 7 g
Karbohydrat: 9 g
Sukker: 1,9 g
Fett: 16 g
Mettet fett: 4 g
Umettet fett: 4 g
Flerumettet fett: 4 g
Omega 3: 3,5 mg
Vitamin D: 5,69 µg
Natrium: 0,3 g
Fisk: 50 %
Fiskeslag: makrell
Olje: soyaolje
Nettovekt: 100 g
Produsent: King Oscar AS

 stabburet-finhakket_makrell_i_tomat

Finhakket makrell i tomat

Testens høyeste innhold av sukker og nest laveste på protein. Middels på omega-3. Kun halvparten fisk.

terning4

Energi: 738 kJ (177 kcal)
Protein: 9,7 g
Karbohydrat: 6,7 g
Sukker: 6 g
Fett: 11,9 g
Mettet fett: 2,3 g
Umettet fett: 5 g
Flerumettet fett: 4,1 g
Omega 3: 3,6 mg
Vitamin D: 2,4 µg
Natrium: 0,4 g
Fisk: 50 %
Fiskeslag: makrell
Olje: ikke tilsatt
Nettovekt: 132 g
Produsent: Stabburet AS

 sunnmore-peppermakrell_i_olje

Peppermakrell i olje

Får ikke terningkast pga manglende informasjon, men er faktisk produktet med mest fisk.

Energi: 1361 kJ (325 kcal)
Protein: 16 g
Karbohydrat: 0 g
Sukker: - g
Fett: 29 g
Mettet fett: - g
Umettet fett: - g
Flerumettet fett: - g
Omega 3: - mg
Vitamin D: - µg
Natrium: - g
Fisk: 87 %
Fiskeslag: makrell
Olje: rapsolje
Nettovekt: 150 g
Produsent: Sunnmöre, Sandanger AS

Næringsinnhold per 100 g Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbohydrater, g Sukker, g Fett, g Mettet fett, g Umettet fett, g Flerumettet fett, g Omega 3, mg Vitamin D, µg Natrium, g Fisk, %
Sardiner i extra virgin olivenolje 1083 261 18 0 0 21 5 14 4,4 4 10,65 0,4 75
Sardiner i olje 1112 268 17,7 0 0 21,9 4 5 11,2 3,69 - 0,26 85
Brisling i solsikkeolje 1020 250 19,4 1 0 18,3 5 6,5 6,5 3,1 6,4 0,37 86
Mediterranean style sardiner 785 181 17 0 0 22,3 5,4 14,9 4,1 4 6,69 0,43 71
Makrell i tomat 983 237 13,8 4,3 3,1 18,1 3,3 8,2 4,7 5,3 1 0,4 70
Brisling i tomatsaus 900 220 14,4 1 1 17,2 5,1 7,4 4,6 3,5 4,4 0,58 76
Sardiner i solsikkeolje 1034 248 24 0 0 13 2,3 3,4 2,5 1,4 - 0,36 70
Sardines in olive oil 948 227.5 22,7 0 0 18,2 3,8 12,3 6,2 2,1 - - 70
Sardines in olive oil with chilli pepper 948 227.5 22,7 0 0 18,2 3,8 12,3 6,2 2,1 - - 70
Filet i tomatsaus, original 1049 253 13,4 3 2,9 20,5 3,5 9,3 6,8 5,3 3,4 0,4 70
Sardiner i tomatsaus 628 150 15,8 1,6 1,6 9 2,3 2,3 3,3 3,06 - 0,5 74
Laksepålegg med varmrøkt laks 974 235 15,3 2,4 0,8 18,2 2,3 9,3 5,4 2,7 3 0,5 75
Sardiner i tomatsaus 762 183 16 2,7 2,7 12 2,8 3,9 4 3 7,4 0,3 70
Saftig laksepålegg med biter av varmrøkt laks 1005 242 14,3 2,4 0,7 19,5 2,3 10,3 5,8 2,7 2,8 0,5 70
Grovhakket filet i salsa 1000 241 11,9 4,1 3,8 19,2 3,1 8,9 6,3 4,7 2,9 0,4 60
Grovhakket filet i tomatsaus 1003 242 11,9 3,9 3,8 19,4 3,1 9 6,4 4,7 2,9 0,4 60
Hel makrellfilet i tomat 998 242 12 4,9 3,8 19 4 4 5 5,2 - 0,3 55
Makrellfilet i tomatsaus 910 220 11,9 4,1 1,2 17,1 3,4 6 6 3 - 0,3 59
Makrell i tomat 920 220 12,6 4,3 3,3 16,9 3,3 8,2 4,6 3,5 1,01 0,4 68
Makrell i tomat 869 209 7 9 1,9 16 4 4 4 3,5 5,69 0,3 50
Finhakket makrell i tomat 738 177 9,7 6,7 6 11,9 2,3 5 4,1 3,6 2,4 0,4 50
Peppermakrell i olje 1361 325 16 0 - 29 - - - - - - 87
Foto: Erik Helgeneset