Foto: Lise von Krogh.

Påstand: Det er billig å leve sunt.

Påstanden om at det er dyrt å leve sunt er jeg ikke enig i. Du trenger kjøpe ikke eksotiske ingredienser fra fjerne himmelstrøk til priser som kun de best bemidlede av oss har råd. Helt normale råvarer duger i massevis, dessuten er de mye billigere.

Du kan spare mye på matbudsjettet ved å bruke pengene på kål, poteter, løk, gulrøtter, epler og andre vanlige grønnsaker og frukter i butikken. Og, det må på død og liv heller ikke være økologisk, er ikke den økologiske varianter tilgjengelig så er det bedre å spise ”vanlig” løk enn å droppe den helt.

Les mer i innlegget Økologisk er mest best.

Billig supermat

Du skal ikke undervurdere helseeffekten av å spise helt vanlig kål, løk og eple.

Dette er kalorifattig mat som ved å inkluderes på middagstallerkenen er med på å regulerer det totale kaloriinntaket fra middagen. Du har kanskje fått med deg at det finnes kapsler/kosttilskudd som inneholder tørket pulver av frukt og grønnsaker. Dette kan på ingen måte erstatte den ferske råvaren. Grønnsaker og frukt inneholder over 90 % vann, dette gjør at det tar plass i magesekken og dermed bidrar til metthet. Denne effekten får du ikke når du tar kosttilskuddet.

Undersøkelser viser at vi bør øke grønnsaksinntaket vårt. Dette er viktig mat på tallerkenen fordi spiser du mye grønt reduserer du risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom, kreft, diabetes type 2, overvekt og fedme ... helt uten medisiner.

  • Epler er en god kilde til fiber og antioksidanter når du spiser dem med skallet. De inneholder litt vitamin C, kalium, vitamin E og B-vitaminer.
  • Kål er svært rik på vitamin C, men bidrar også med B-vitaminet folat, kalium og andre vitaminer og mineraler, under den bleke grønnfargen finner du de potente helsebringe fytokjemikalier.
  • Løk inneholder litt av en mange vitaminer og mineraler, f.eks. vitamin B6, vitamin C og fosfor, men er en særlig god kilde til fytokjemikaliene allylsulfider og antioksidanten quercetin, en kraftig antioksidant.

Ikke glem den bleke kålen

I senere tid har grønnkålen seilt opp som den ultimate grønnsaken. De bleke kålsortene har kanskje bleknet enda mer mens grønnkålen soler seg i all oppmerksomheten. Men vi må ikke glemme at ALL kål er sunt å spise, faktisk supersunt. Grønnkålen er riktig nok spekket med enda mer vitaminer og mineraler enn sine bleke familiemedlemmer, men de bleke kålslagene har også sitt å fare med.

Kål er svært rik på vitamin C. Mest vitamin C får du når du spiser kålen ferskest mulig, men selv nå på vinteren har godt lagret kål et høyt innhold av vitamin C. Dessuten inneholder kål de helsefremmende plantestoffer: glukosinolater, fenoler og karotenoider. Selv de indre aller blekeste bladene bør spises.

Når det enkleste er det beste – Nykål med poteter og kjøttrike pølser

Bruk hele hodet og stilken!

I mange kålsorter har også stilken/stammen også næringsverdi, i noen tilfeller har denne høyere vitamin C-innhold enn bladene, selve hodet eller buketten. Et tips er ikke kaste stilken men bruke den på lik linje med gulrot. Du kan skjære den i staver eller skiver bruke den i matlaging, for eksempel i en gryterett, i wok eller supper. Noen egner seg også å spise rå. Visste du at du også kan spise blomkålbladene?

Oppskrift på Coleslaw med kål, eple og sjalottløk finner du på bloggen Lise von Krogh - Enkelt, sunt og godt

coleslaw lvk

 

Coleslaw. Foto: Lise von Krogh