Foto: Unsplash

 En spiseforstyrrelse handler om så mye mer enn vekt.

Ikke alle vet at såkalt «forstyrret spising» og en klinisk spiseforstyrrelser er to helt forskjellige ting. Her kan du lese om forskjellen. Her kan du også lese den personlige historien til en som har vært alvorlig syk av spiseforstyrrelse.

Lite mat og mye trening kan gi beinskjørhet

Dette mener vi med forstyrret spising

Forstyrret spising handler om et usunt, restriktivt og «unormalt» spisemønster utløst av fokus på utseende og slanking, og er et forsøk på å nå en lav vekt/kroppssammensetning/fasong som ikke er naturlig for din kropp. Forstyrret spising kan påvirke livskvaliteten i stor grad, kan ha store helsekonsekvenser og bør tas tak i så fort som mulig. Du kan bli kvitt denne forstyrrelsen ved at du selv blir klar over den usunne adferden og ønsker å bli kvitt problemet. Ernæringsfysiologer, kostholdsveileder, psykologer og annet helsepersonell kan være til stor hjelp på veien.

Alvorlige spiseforstyrrelser

En klinisk spiseforstyrrelse er en alvorlig psykisk sykdom som hverken handler om mat, trening, slanking, vekt eller utseende (selv om det fremstår slik utad). Den kommer i mange forskjellige former og fasonger som ofte overlapper hverandre. En alvorlig spiseforstyrrelse er i de fleste tilfeller utløst av post-traumatisk stress, angst og/eller depresjon og er ikke noe man velger selv å få. Den rammer like tilfeldig som kreft. Å bli frisk fra en klinisk spiseforstyrrelse er ekstremt vanskelig og krever profesjonell hjelp fra lege, psykolog, spesialister og klinisk ernæringsfysiologer.

Den oversette spiseforstyrrelsen

Min spiseforstyrrelse

For ti år siden fikk jeg diagnosen Anorexia Nevrosa, en alvorlige kliniske spiseforstyrrelse, også kalt «spisevegring». Om du ikke ønsker å lese min sykdomshistorie anbefaler jeg deg å klikke deg ut av dette innlegget. Om du velger å lese videre så gjør det med et åpent sinn og del gjerne innlegget med noen som trenger det, eller kjenner noen som trenger det.

Det starter ofte uskyldig: spiser litt mindre, dropper et måltid, unngår sukker, kutter ned på karbohydrater. Vonde følelser rundt maten oppstår. Dårlig samvittighet. Vonde tanker, Angst. Du takker nei til kake og stiller ikke opp på sosiale sammenkomster. Kroppsbilde ditt synker mens kroppsfokus øker. Det er mange måter å utvikle en spiseforstyrrelser på men husk at alle har en unik historie. Her er min:

Kort fortalt førte traumer i barndommen til kraftige angstanfall, som igjen førte til en dyp depresjon. Depresjonen førte til dårlig matlyst, underernæring og etterhvert en alvorlig anoreksi. Jeg var kun få dager unna å død. Anoreksien var aldri et resultat av diett, slanking eller kroppspress. Den var et forsøk på å få kontroll i et liv jeg ikke lenger jeg ikke lenger kunne kontrollere. Å sulte ble en måte å døyve angsten og følelsene på. Et sakte selvmord - kanskje ble jeg så liten at jeg ble borte og slapp å føle på alt det vonde?

Mulig å bli frisk fra en spiseforstyrrelse

Det er umulig å forestille seg et liv med anoreksi og en med anoreksi kan ikke se for seg livet uten. Men det ER mulig å bli frisk. Jeg klarte det for mange år siden. Sykdommen ble bekjempet og jeg lærte meg å elske og respektere kroppen min, treningen og maten som bygger meg opp. For hver dag som går blir tanken på alt jeg har vært igjennom mer absurd. Det å bli frisk fra anoreksi er det tøffeste, vanskeligste og vondeste man kan gjøre. Tro det eller ei, det skumleste er å la morderen gå…

Men å velge livet er også det fineste og beste du gjør. Det å smile fra hjertet, le fra sjela, føle på kjærlighet, skape relasjoner, ikke bare ‘være’ men å faktisk leve - det er SÅ verdt det!

Det krever selvinnsikt, sterk vilje, selvinnsats og hjelp fra profesjonelle. Men du kan bli HELT FRISK fra en spiseforstyrrelse. Om du har er vanskelig forhold til mat og trening eller vet om andre som sliter - ta grep! Søk hjelp så fort som mulig. Du vil aldri angre. Tro meg!

Teksten er skrevet av Tonje Meinstad Aaserud. Da hun var 18 år var hun nær ved å miste livet av alvorlig anorexia nevrosa. Hun kjempet en hard kamp for å bli frisk, og på veien har hun tilegnet seg masse kunnskap og erfaring rundt ernæring, trening og helse. Hun er i dag utdannet kostholdsveileder, instruktør, og er nå i gang med en bachelor i ernæring.

Dette innlegget er skrevet av Tonje Meinstad Aaserud, personlig trener med bachelor i ernæring som selv har vært gjennom en alvorlig spiseforstyrrelse. Tonje har også bloggen "Tonjes muskelmat".