Viktig for fosterets syn og hjerne.

Under graviditeten øker behovet for en del vitaminer og mineraler. De som har et sunt og variert kosthold, vil uten problemer få dekket sitt eget og fosterets behov for næringsstoffer uten å ta kosttilskudd. Et unntak er folat og omega-3 som alle gravide anbefales å ta som tilskudd ettersom det kan være vanskelig å få i seg nok av dette via kostholdet.

Viktig hva du spiser når du er gravid!

Mange gravide spiser for lite fisk

Fisk og annen sjømat har et høyt innhold av marine omega-3 fettsyrer, vitamin D, vitamin B12, selen og jod sammenlignet med andre matvarer. Disse næringsstoffene er helt sentrale for normal fosterutvikling og spesielt for utvikling av hjerne- og sentralnervesystem hos foster og barn.

Undersøkelser viser at en del gravide spiser svært lite fisk, noe som gjør at inntaket av disse næringsstoffene kan være lavere enn ønskelig. Vi vet blant annet at en del gravide får i seg for lite jod, og at mange får i seg mindre omega-3 enn anbefalt.

Får du i deg for lite jod?

Tilskudd av omega-3 for fosterets utvikling

Både i hjernen og i øyets netthinne er det mye av de lange omega-3 fettsyrene EPA og DHA. Dette er fettsyrer som er viktige både for synet og hjernens utvikling og funksjon. I løpet av siste trimester av graviditeten og barnets første leveår, skjer det en rask akkumulering av DHA i barnets hjerne. Dette kan høyst sannsynlig påvirkes av hvor mye omega-3 moren får i seg under graviditeten, og i ammeperioden. DHA får vi hovedsakelig fra sjømat, fiskeolje (tran og andre omega-3 tilskudd), morsmelk, og morsmelkerstatning tilsatt omega-3.

Det har blitt forsket en del på hva slags effekt tilskudd av omega-3 til gravide og ammende har på barnets utvikling. Bare noen få kliniske studier viser en positiv effekt ved tilskudd av DHA til gravide og ammende, men et stort antall observasjonsstudier tyder på at tilskudd av DHA under graviditeten kan ha en positiv effekt på fosteret. Det er blant annet forskning som tyder på at tilskudd av tran (som inneholder EPA og DHA) under svangerskapet fører til økt IQ hos fire år gamle barn. Det er også noe forskning som tyder på at omega-3 tilskudd til gravide kan redusere risikoen for å føde for tidlig.

Under svangerskapet anbefales gravide derfor et daglig inntak av DHA på 200 mg per dag, enten via fet fisk eller tran/trankapsler. En barneskje tran om dagen dekker behovet for både omega-3 og vitamin D.

Dette bør du vite om omega-3

Kilder:
https://www.bramat.no/kosthold/matvarer/2057-derfor-bor-barn-og-gravide-spise-mer-fisk?
Helland IB, Smith L, Saarem K et al. Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age. Pediatrics 2003; 111; 39 – 44.
Carlson, Docosahexaenoic acid supplementation in pregnancy and lactation. Am J Clin Nutr February 2009; 89; 678S-684S
Melddrum S, Simmer K, Docosahexaenoic Acid and Neurodevelopmental Outcomes of Term Infants. Ann Nutr Metab 2016;69(suppl 1): 23-28
https://helsedirektoratet.no/folkehelse/graviditet-fodsel-og-barsel/graviditet-og-svangerskap/kosthold-for-gravide

Artikkelen er skrevet av Cathrine Borchsenius for Möllers.