Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Lettere å gå ned i vekt, enn å bli der.

Hei,

I oktober 2013 fikk jeg beskjed av min fastlege om at han nå begynte og se tegn til diabetes type 2, etter en liten mental runde med meg selv fant jeg ut at jeg måtte gjøre noe, jeg veide på dette tidspunktet ca 137 kg og røykte 40 sigaretter pr. dag, jeg er 180 cm høy.

Ja la om kostholdet til å bestå av grovt brød, knekkebrød, normal husmannskost til middag men moderate porsjoner og kuttet alt godteri.
Etterhvert som vekten gikk ned begynte jeg og bevege meg mer og mer, til slutt gikk jeg ca. 7 km hver dag, den første juli 2014 veide jeg 82 kg og alle symptomer på diabetes var borte.

Jeg har i etterkant også sluttet og røyke, jeg trener nå styrke 3 ganger og kondisjon 3 ganger pr. uke, jeg spiser moderat ved at jeg ligger på et kalori inntak på mellom 1600 og 2000 pr. dag men vekta øker jevnt og trutt, jeg veier nå 87 kg.

Noe av dette kan nok forklares ved muskelvekst men tror ikke 5 kg på under 1. år er reelt, må jeg regne med å gå opp noen kg etter en slik prosess?
Er det noe jeg burde sjekke i forhold til forbrenning etter røyeslutt?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei!

Jeg må jo bare starte med å si at du har gjort en fantastisk jobb med din egen kropp og helse! Bra jobba!

Det du opplever er veldig vanlig, men når det er sagt så syns jeg faktisk ikke du har gått så veldig mye opp i vekt det siste året. Du veier fremdeles 50 kilo mindre enn da du var på ditt største!

Det første jeg vil råde deg til, er å få målt din fettprosent og muskelmasse, for eksempel ved hjelp av InBody, slik at du ser hvordan du ligger an. Men du vil jo i en viss grad også selv kunne kjenne om det er fett eller muskler du har gått opp. Antakelig er det litt av begge deler.

Etter en vektreduksjon vil kroppen i nokså lang tid hige etter å komme seg tilbake til den høyeste vekten du har hatt. Jeg har ikke en god fysiologisk forklaring på dette, men dette er jo litt av grunnen til at mange klarer å gå ned i vekt men ikke like mange klarer å bli der.

Og så er det jo også slik at når du nå veier så mange kilo mindre enn hva du gjorde tidligere, så trenger kroppen din også mindre energi. Dette er det ikke alle som klarer å tilpasse etter vektreduksjonen, noe som gjør at vekten går fort opp igjen. Du ser jo ut til å klare det godt ettersom du spiser såpass moderat.

Du nevner røykestopp som en årsak til at forbrenningen har gått litt ned, og det stemmer jo. Røyking øker forbrenningen noe, men det som hovedsakelig gjør at folk går opp i vekt etter røykestopp er nok at de istedenfor røyk putter andre ting i munnen.

Jeg vil foreløpig si at du skal være veldig fornøyd med den vekten du har, du har en grei BMI, du trener masse, spiser sunt, og at du da har gått opp 5 kilo siden du var på det laveste er ikke noe du skal bekymre deg for.

Selvfølgelig skal du ikke slå deg til ro med at vekten går oppover og oppover, men så lenge du er bevisst på trene såpass mye og spise riktig, så tror jeg det skal gå greit.

Men en ting som jeg har lyst til å nevne til slutt, er at du nok er "sensitiv" for raske karbohydrater ettersom du var i faresonen for å få diabetes type2. Det betyr at du nok også er en av dem som har en tendens til å legge på deg av raske karbohydrater fordi det øker insulinnivået og lagringen av fett.

Så, hvis du spiser en del brød, pasta, ris, frukt, juice og andre mat- og drikkevarer som er rike på raske karbohydrater, så vil jeg råde deg til å kutte ned på dette og se om det er det som skal til for at vekten stabiliserer seg.

Dette kan du lese mer om her.

Ønsker deg lykke til!

Beste hilsen Cathrine

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke