Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Alltid sugen på noe godt. 

Hei!
Jeg er en jente på 18 år. Veier 57 kilo og er 173 cm høy.
Jeg var før ganske tykk, og ville ned i vekt, gikk ned 12 kilo på litt under ett år, og gikk ned litt etter det igjen å, men har nå gått opp 2 kilo.
Jeg har i en periode vært flink å være i fysisk aktivitet (trener på treningsstudio) og spist sunt, for det meste holdt meg unna søtsaker, desserter og fastfood. Men nå i det siste har jeg merket at jeg hele tiden er sugen på mat og godteri, selv om jeg ikke er sulten vil jeg ha mat, og spiser med ubehaglig mett ofte. Jeg er veldig glad når jeg spiser, føler jeg koser meg. Men etterpå får jeg dårlig samvittighet og blir litt sånn deprimert.

Har i det siste vært mye sliten, lite energi og ikke orket/villet være med venner så mye, eller trene, selvom jeg sover mye; ca 8 timer hver natt. Vil helst være hjemme å slappe av å se en film, men da ender jeg opp med å spise mye mat og godteri igjen…
Jeg har bestemt meg flere ganger for å bli sunnere igjen, klarer det i noen dager (5-6 dager) men så faller jeg tilbake igjen… jeg vil ikke ende opp der jeg var før, det er jeg redd for.

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg trenger virkelig hjelp….
Mvh jente 18 år.


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei!

Takk for spørsmål, du tar opp et viktig tema. Du er nemlig ikke alene om å ha et anstrengt forhold til mat og vekt. Du har jo i utgangspunktet vært veldig flink og klart å gå ned i vekt da du veide for mye i utgangspunktet. Men kanskje har du vært litt for flink.. I dag veier du jo faktisk litt lite, jeg vil tro at din ”normalvekt” er nærmere 65 kilo enn 57 kilo. Derfor er det jo ikke så rart at du hele tiden føler deg sulten og sugen på noe søtt.

Du sier at du føler deg sliten og har lite energi. Det kan også komme av at du får i deg for lite mat. Men på den annen side, så sier du jo at du har en tendens til å spise for mye når du først spiser, og at du da etterpå føler deg uggen og har dårlig samvittighet. Siden du ikke har gått noe særlig opp i vekt av denne overspisingen, så lurer jeg på om det enten er slik at du egentlig spiser ganske lite, men at du innimellom overspiser, eller om det er sånn at du også kaster opp etter at du har overspist?

Uansett så er du helt klart inni en ond sirkel, det skal jo ikke være slik at dette med mat og vekt tar over livet og gjør at du for eksempel ikke orker/vil være sammen med venner. Så, jeg håper at du kan forsøke å komme deg ut av dette ved å gradvis snu vanene/tankesettet ditt. Kanskje trenger du hjelp for å få til dette, da kan du forsøke å ta kontakt med din fastlege og høre om du kan bli henvist videre.

Men kanskje kan du klare dette helt selv også. Da tror jeg det første du skal forsøke å tenke på, er at du ikke skal være så redd for at du går litt opp i vekt, for i dag veier du faktisk litt for lite. Så kan det være lurt å være litt ekstra fokusert på at du spiser regelmessig, slik at du ikke ender opp med å være oversulten og dermed spise for mye.

Og, så tror jeg også det er veldig fint om du klarer å bli litt mer sosial igjen, og at selve spisesituasjonen er noe du gjerne gjør sammen med andre, ikke alene foran TV´n. Da er også risikoen for overspising mindre.

Ønsker deg lykke til videre!

Beste hilsen Cathrine

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke