Foto: Thinkstock

Knuste linfrø må varmebehandles.

Jeg har spørsmål ang dette med mengde knuste linfrø. Det er oppskrifter for lavkarbo-brød. Blant disse oppskriftene er det en med kun kvernet linfrø og varmt vann som blandes og kjevles til runde tynne brød som stekes i panne. Så da kommer spørsmålet om anbefalingen maks to spiseskjeer knuste linfrø per dag fortsatt gjelder, når blandingen (brødet varmes og stekes i panne)? Jeg har lenge ønsket å prøve oppskriften, og det er flere andre typer brød med samme ingredienser, som bakes i panne og i ovn. Men blir usikker når jeg leser anbefalingene. Men anbefalingene gjelder jo ikke-varmebehandlet. Vil varmebehandlet knuste linfrø være mindre skadelig med tanke på blåsyre uansett mengde? Jeg tenker at et par brød og en skive brød (laget kun av vann og knuste linfrø) overstiger to ss, men det er varmebehandlet. Jeg håper dere kan svare på spørsmålet og takker på forhånd for tiden dere tar dere for å lese denne mailen.


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer:

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for et viktig og bra spørsmål!

Du har helt rett i at anbefalingene sier at vi ikke bør spise knuste linfrø uten at de er varmebehandlet først. Grunnen til dette er at linfrø inneholder et stoff som kan omdannes til blåsyre i magesekken.

Hele linfrø passerer gjennom kroppen uten at det dannes noe særlig blåsyre, derfor er anbefalingene at vi velger hele linfrø fremfor knuste, og at vi ikke spiser mer enn 1-2 ss linfrø om dagen.

Når linfrø varmebehandles kan mengden blåsyre reduseres. Men ifølge det svenske Livsmedelsverket vet vi for lite om hvor mye og hvor lenge knuste linfrø må varmebehandles før det er greit å spise. Derfor fraråder de bruken av knuste linfrø i det hele tatt.

Velg hele fremfor knuste linfrø

Linfrø inneholder jo mye av de gunstige omega-3 fettsyrene, og bra med fiber. Men omega-3 får du fra fet fisk, nøtter og rapsolje også. Det er dessuten mye omega-3 i linfrøolje, og linfrøolje inneholder ikke stoffer som omdannes til blåsyre.

Jeg skjønner at du er i tvil om det er greit å lage brød/knekkebrød med knuste linfrø ettersom det ifølge norske anbefalinger er greit å spise litt knuste linfrø så lenge de er varmebehandlet. Men her tenker jeg at det er greit å være litt føre var og droppe knuste linfrø fullstendig. Bruk heller hele linfrø og andre typer frø, nøtter og fullkorn når du baker knekkebrød. Og husk at både linfrø og solsikkefrø er noe du ikke skal spise altfor mye av. Det kan du lese mer om her.

Test for eksempel ut noen av disse oppskriftene på knekkebrød:

Knekkebrød med valnøtter

Knekkebrød med chia

Beste hilsen Cathrine