Heisann! Jeg lurer på hva som er det ideelle kostholdet i forbindelse med eksamen?

Finnes det mat som kan gjøre meg mer våken og skjerpet?


Svar:

Hei du!

Det er lurt å være litt bevisst på hva du spiser både før og under eksamen. Noe av det viktigste er at du får i deg en skikkelig frokost, slik at du er konsentrert og kan prestere bra under selve eksamen. Det er lurt å velge en fiberrik frokost som for eksempel grovt brød eller knekkebrød med pålegg eller frokostblanding med mye fiber og lite sukker. Dette er nemlig med på å gi deg et stabilt blodsukker hele resten av dagen. Et problem i forbindelse med eksamen, er at man ofte er litt nervøs i forkant og derfor ikke klarer å spise så mye. Heldigvis behøver ikke dette å gå så altfor mye utover eksamensresultatet, ihvertfall ikke hvis du passer på at du tar med deg nok mat og drikke som du kan ha under selve eksamen.

Mange pleier å ta med seg brus og godteri til eksamen. Hvis du er en type som sliter med store svingninger i blodsukkeret er ikke det så lurt, fordi du vil få et høyt blodsukker rett etter at du har fått i deg dette sukkeret, men så vil blodsukkeret falle ganske raskt og faktisk bli lavere enn det var før du fikk i deg sukker. Dette er selvfølgelig ikke bra for konsentrasjonen. Men, for noen kan det være helt greit å fylle på med litt søtsaker under eksamen. Sukkeret kan nemlig være den ekstra lille piffen som gjør at du klarer å prestere enda litt bedre. Men spiser du søtsaker, bør du faktisk fylle på jevnlig ved å spise litt av gangen istedenfor å spise alt på en gang.

Men uansett, er det lurt å ta med en skikkelig matpakke, og gjerne litt frukt og grønt ved siden av. Og husk nok drikke!

Lykke til!

Cathrine Borchsenius
Klinisk ernæringsfysiolog
Daglig leder www.bramat.no