Jeg jobber i barnehage og det er tema runt når vi skal si stopp ved inntak av mat.

Her spesielt brødskiven hvor flere vil ha mer etter 3 skiver med brød. I forhold til at de er i vekst hva anbefaler dere? Brødet er 3/4 grovt. De fleste er veldig fysisk aktive og slanke barn. Men har også overvektige så vi trenger like regler for at ingen skal få noen følge av det.


Svar:

Hei!
Det er en viktig, men vanskelig problemstilling du tar opp. Generelt vil jeg si det slik at barnets vekst og vekt er det som avgjør hvor mye mat barnet skal få. Er det et aktivt og normalvektig barn, er det ingenting i veien for å gi det flere skiver grovt brød til et måltid. At et barn vokser og er normalvektig, tyder på at det får tilstrekkelig med mat.

Men, barn er forskjellige, og i en barnehage kan det både være barn som er normalvektige og barn som er litt runde og som kanskje også har overvektige i nærmeste familie slik at de står i risikosonen for å bli overvektige selv. Kanskje er det også barn som er kresne og som spiser lite, men som innimellom kan orke både 3 og 4 brødskiver. Dette er jo viktige brødskiver for akkurat det barnet, men kan kanskje bli for mye mat for en annen unge.

I en barnehage der det er mye forskjellige barn, kan en løsning være at man har en generell regel om et maks antall brødskiver, men at man evt. i situasjoner der barna ikke legger merke til det kan la et ekstra sultent barn få mer hvis dette er et svært aktivt barn som ser ut til å trenge mye mat. Det kan jo også være greit å ha frukt og grønnsaker til hvert brødmåltid, slik at man tilbyr storspiserne (som kanskje ikke trenger så mye mat), dette fremfor en brødskive til.

Det er vanskelig å si hvor mange brødskiver et barn trenger per måltid. Dette avhenger jo av hvor mye barnet spiser til de andre måltidene, og hvor aktivt det er. Men hvis barnet spiser både frokost, lunsj, et måltid rundt 3-tiden (som de gjør i de fleste barnehager), middag, og kanskje kveldsmat også, så holder det med 2 brødskiver per måltid for de aller fleste.

Beste hilsen Cathrine Borchsenius,
klinisk ernæringsfysiolog www.BraMat.no