Jeg har en aktiv og glad liten 1 åring som har veldig treg mage.

Hun spiser godt, er nyskjerrig på alle smaker, og spiser 4 måltider hver dag. Hun ammes morgen og kveld (nettopp hatt nattavenning). Problemet er at hun har treg mage. Hver dag er en "kamp" for å få en bleie. Hun får hjemmelaget grøt med aprikos eller sviske i morgen og kveld, grøten er nesten rennende. Hun får også frukt etter skive og etter middag.

 Likevel stopper det opp. Hun får tilbud om vann hele dagen, og det står tilgjengelig for henne utover måltidene. Men hun er ikke glad i hverken vann eller utvannet juice. Melk er helt uaktuelt. Har dere noen gode tips til hva vi kan gi henne? Svisker har ingen spesiell effekt på henne, og rosiner gir hun seg med etter 3-4 stk. Hvordan få lurt i henne mer væske?


Svar:

Først vil jeg si at dere gjør veldig mye riktig. Det er viktig å tilby drikke til måtlidene, og at vann er tilgjengelig for barna utenom måltidene. Når datteren deres likevel drikker lite, er det sannsynligvis fordi hun har dekket sitt væskebehov og ikke kjenner seg tørst.

Dere forteller at hun fortsatt får morsmelk, hjemmelaget grøt og frukt. Alt dette inneholder mye væske og lite salt. Mitt råd er derfor å fortsette slik dere gjør, med å tilby drikke til måltidene og f.eks. en gang mellom hvert måtlid. Ytterligere masing eller luring kan ha motsatt effekt, og føre til at barnet begynner å vegre seg.

Når det gjelder den harde magen, vil jeg anbefale Biola eller en yoghurt hver dag. Det gir god effekt på mange mager. Det er dessuten gunstig å innføre flere meieriprodukter i barnets kost, med tanke på at ammingen vil ta slutt en dag.

Grovbrød er også gunstig for fordøyelsen. Velg de typene som er merket med minst 3/4 på grovhetsskalaen. Mange opplever at avførings-prosessen blir enklere når barnet slutter med bleier og kan sitte på toalettet selv. I sjeldne tilfeller er det medisinske årsaker til forstoppelse, og dette må eventuelt undersøkes hos en barnelege.

Hilsen

Christine Henriksen, klinisk ernæringsfysiolog, PhD.