"Sunn kosemat" eller sukkerbomber?

Kokosboller var 80- og 90- tallets slankegodteri. En av grunnene til dette kan være at kokosboller gir relativt få kalorier i forhold til volum, rett og slett fordi de er fulle av luft.

Grunnen til at kokosboller kanskje ikke er like populært i dag, er at de inneholder mye sukker og stivelse som er det vi kaller for raske karbohydrater. Skal du ned i vekt eller ønsker å holde vekten stabil, er det lurt å begrense inntaket av denne typen karbohydrater.

Greit å vite om karbohydrater, vekt og blodsukker

Alle inneholder palmeolje

En viss mengde palmeolje er greit, men både fordi palmeolje er rik på den kolesteroløkende fettsyren palmitinsyre, og fordi bruken av palmeolje truer miljøet, er dette en type fett vi bør kutte ned på.

Alle kokosbollene i denne testen inneholder palmeolje.

Norge, det nye palmeoljefrie landet?

Fri for melk og gluten

En fordel med kokosboller er at alle er glutenfrie. De aller fleste er også fri for melk og laktose. Dette er helt klart en fordel for de som ikke tåler melk og gluten.

En kokosbolle er grei kosemat en gang i blant for alle oss andre også, men tenk på det som godteri, ikke som "sunn snacks" slik noen har en tendens til å gjøre.

Søte gleder

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi gjort en vurdering av næringsinnholdet i kokosboller som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har sammenliknet innhold av kalorier, sukker, mettet fett og protein. Mye protein trekker opp, mens mye kalorier, sukker og mettet fett trekker ned.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.


Testresultater

Grete Roede Kokosboller

grete_roede-kokosboller

Lite sukker og kalorier og mer protein enn de andre typene. Inneholder palmeolje og søtstoff.

terning4

Energi: 1300 kJ (310 kcal)
Fett: 16,0 g
Mettet fett: 14,0 g
Karbohydrater: 54,0 g
Sukker: 1,0 g
Kostfiber: - g
Protein: 9,2 g
Søtningsmiddel: maltitol
Type fett: palme, shea
Produsent/distributør: Delicato

United Bakeries Sjokoladeboller

united_bakeries-sjokoladeboller

Mindre mettet fett enn de andre typene. Mye sukker og lite protein. Inneholder palmeolje.

terning3

Energi: 1599 kJ (386 kcal)
Fett: 10,8 g
Mettet fett: 10,3 g
Karbohydrater: 69,3 g
Sukker: 40,8 g
Kostfiber: 1,6 g
Protein: 3,1 g
Søtningsmiddel: -
Type fett: palme
Produsent/distributør: United Bakeries Norway AS

United Bakeries Kokosboller

united_bakeries-kokosboller

Mye sukker og lite protein. Inneholder palmeolje.

terning3

Energi: 1560 kJ (373 kcal)
Fett: 13,8 g
Mettet fett: 13,1 g
Karbohydrater: 52,8 g
Sukker: 40,8 g
Kostfiber: 3,2 g
Protein: 3,2 g
Søtningsmiddel: -
Type fett: palme
Produsent/distributør: United Bakeries Norway AS

Berthas Gammeldagse kokosboller

berthas-kokosboller

Mye sukker og en del mettet fett. Inneholder palmeolje.

terning2

Energi: 1709 kJ (408 kcal)
Fett: 17,0 g
Mettet fett: 15,0 g
Karbohydrater: 61,0 g
Sukker: 53,0 g
Kostfiber: - g
Protein: 2,5 g
Søtningsmiddel: -
Type fett: palme, shea
Produsent/distributør: Baxt AS

Diplomis Fluffy coco kokosboller

diplom_is-kokosboller

Mye sukker og en del mettet fett. Inneholder palmeolje og søtstoff.

terning2

Energi: 1773 kJ (422 kcal)
Fett: 19,0 g
Mettet fett: 16,0 g
Karbohydrater: 59,0 g
Sukker: 50,0 g
Kostfiber: - g
Protein: 3,5 g
Søtningsmiddel: sorbitol
Type fett: palme, shea
Produsent/distributør: Diplomis AS

Foto: Erik Helgeneset
Næringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gKarbo-hydrater, gSukker, gKostfiber, gProtein, gSøtningsmiddelType fett
Grete Roede Kokosboller, Delicato 1300 310 16,0 14,0 54,0 1,0 - 9,2 maltitol palme, shea
United Bakeries Sjokoladeboller, United Bakeries Norway AS 1599 386 10,8 10,3 69,3 40,8 1,6 3,1 - palme
United Bakeries Kokosboller, United Bakeries Norway AS 1560 373 13,8 13,1 52,8 40,8 3,2 3,2 - palme
Berthas Gammeldagse kokosboller, Baxt AS 1709 408 17,0 15,0 61,0 53,0 - 2,5 - palme, shea
Diplomis Fluffy coco kokosboller, Diplomis AS 1773 422 19,0 16,0 59,0 50,0 - 3,5 sorbitol palme, shea
Hvilke kokosboller syns du smaker best?
Poll is expired!

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.