Stor forskjell på fiber og fullkorn!
Du har sikkert lagt merke til at det har kommet en del små brød i butikkhyllene. Og det er bra! Vi kaster altfor mye brød, og når vi samtidig vet at nesten halvparten av oss bor alene, er det på høy tid med brød av liten størrelse.
Veldig mange spiser brød hver dag, gjerne flere ganger om dagen. Nettopp derfor er det lurt å velge en av de sunneste typene. Jo mer fiber og fullkorn brødet inneholder, jo sunnere er det.
3 dagers meny for deg som vil spise sunnere
Sjekk grovhetsprosenten!
I denne testen har vi sett på brød som er skravert i ¾ eller hele sirkelen i brødskalaen. Alle disse brødene er derfor greie valg for deg som ønsker å spise sunt. Men skal du virkelig gå for de groveste typene, bør du også ta en titt på grovhetsprosenten. Denne sier nemlig veldig mye mer enn hva Brødskalaen alene gjør.
Brødskalaen kan nemlig være litt misvisende. Man skulle for eksempel trodd at hvis ¾ av brødskalaen er skravert, så er brødet 75 % grovt. Men det stemmer nødvendigvis ikke. Det er nemlig slik at straks brødet har en grovhetsprosent over 50, for eksempel 51 %, har produsenten lov å skravere ¾ av brødskalaen. Hvis du ikke er klar over dette, og ikke sjekker grovhetsprosenten, kan du altså tro at du kjøper et brød med 75 % grovhetsgrad, men i virkeligheten ende opp med et brød som bare er 51 % grovt.
Dette er et helt greit brød dette også, men hvis du vil ha et ordentlig grovbrød bør du velge et som har en grovhetsprosent mellom 75 og 100.
Derfor bør du spise fiber og fullkorn
Brød tilsatt fiber
Det kan også være greit å sjekke innholdet av fiber, ettersom et brød med høyere grovhetsprosent kan ha lavere mengde kostfiber enn et brød med lavere grovhetsprosent. Grunnen til dette er at Brødskalaen gir en gradert vurdering av andelen sammalt mel og hele korn i brødet. Det kan hende at brød med høyere andel sammalt mel har mindre fiber enn brød med lavere fullkornsgrad fordi det er tilsatt fiber ut over det som kommer fra melet eller de hele kornene. Forskjellen kan også komme av at man har brukt forskjellige typer mel. For eksempel er fiberinnholdet høyere i rugmel enn i hvetemel.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av små brød som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av umettet fett, fiber, salt, og grovhetsprosent. Fiber og grovhetsprosent teller dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød egentlig er. Mye fiber, umettet fett og grovhetsprosent har trukket opp, mens innholdet av salt har trukket ned.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6, de minst sunne får terningkast 3. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Veldig mange spiser brød hver dag, gjerne flere ganger om dagen. Nettopp derfor er det lurt å velge en av de sunneste typene. Jo mer fiber og fullkorn brødet inneholder, jo sunnere er det. Men hvor sunne er de små brødene som nå har kommet i butikkhyllene?
Testresultater
Coop Havreproteinbrød
Testens vinner. Bra med fiber, greit med salt, en del umettet fett og grovhetsprosent på 100.
Energi: 1071 kJ (257 kcal)
Fett: 11 g
Mettet fett: 1,4 g
Umettet fett: 9,6 g
Karbohydrater: 11 g
Sukker: 1,4 g
Fiber: 11 g
Protein: 22 g
Salt: 0,68 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Goman bakeriet
Mesterbakeren Håndverk Dansk rugbrød
Høy grovhetsprosent, greit med salt, mye umettet fett og ok innhold av fiber.
Energi: 1140 kJ (273 kcal)
Fett: 12 g
Mettet fett: 1,4 g
Umettet fett: 10,6 g
Karbohydrater: 28 g
Sukker: 2,9 g
Fiber: 6,3 g
Protein: 10 g
Salt: 0,84 g
Grovhet: 96 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren
Bakehuset Våre minste 100 % Markabrød
Høy grovhetsprosent, greit med salt, bra med fiber.
Energi: 1137 kJ (272 kcal)
Fett: 6,8 g
Mettet fett: 1 g
Umettet fett: 5,8 g
Karbohydrater: 36,9 g
Sukker: 3,9 g
Fiber: 8,2 g
Protein: 11,3 g
Salt: 0,9 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Bakehuset
Bakerens utvalgte Rugbrød
Ganske høy grovhetsprosent, greit med salt, bra med fiber.
Energi: 878 kJ (210 kcal)
Fett: 5,2 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 4,6 g
Karbohydrater: 30,1 g
Sukker: 2,6 g
Fiber: 7,7 g
Protein: 6,5 g
Salt: 0,9 g
Grovhet: 76 %
Produsent/distributør: Bakehuset
Coop Rugkjernebrød
Ganske høy grovhetsprosent, bra med fiber.
Energi: 919 kJ (220 kcal)
Fett: 4,7 g
Mettet fett: 0,5 g
Umettet fett: 4,2 g
Karbohydrater: 34 g
Sukker: 1,3 g
Fiber: 7,5 g
Protein: 6,8 g
Salt: 1,1 g
Grovhet: 76 %
Produsent/distributør: Goman bakeriet
Bakehuset Seterbrød
Ikke så veldig høy grovhetsprosent, ok innhold av fiber.
Energi: 1147 kJ (274 kcal)
Fett: 6,9 g
Mettet fett: 0,9 g
Umettet fett: 6 g
Karbohydrater: 39,3 g
Sukker: 1,7 g
Fiber: 6,5 g
Protein: 10,1 g
Salt: 1 g
Grovhet: 55 %
Produsent/distributør: Bakehuset
Mesterbakeren Smaken av hjemmebakt, havre, langtidshevet
Ganske høy grovhetsprosent, mer salt enn de andre brødene.
Energi: 903 kJ (214 kcal)
Fett: 2,7 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 2,3 g
Karbohydrater: 38 g
Sukker: 0,9 g
Fiber: 6 g
Protein: 6,4 g
Salt: 1,3 g
Grovhet: 73 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren
Bakerens utvalgte Havre & Surdeigsbrød, langtidshevet
Ikke så veldig høy grovhetsprosent,ikke spesielt mye fiber.
Energi: 945 kJ (226 kcal)
Fett: 4,4 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 3,8 g
Karbohydrater: 35 g
Sukker: 2,9 g
Fiber: 4,9 g
Protein: 8,7 g
Salt: 1 g
Grovhet: 57 %
Produsent/distributør: Bakehuset
Bakerens utvalgte Surdeigsbrød
Lav grovhetsprosent, ikke spesielt mye fiber, greit innhold av salt.
Energi: 1076 kJ (257 kcal)
Fett: 6,9 g
Mettet fett: 1,1 g
Umettet fett: 5,8 g
Karbohydrater: 36,9 g
Sukker: 0,9 g
Fiber: 4,4 g
Protein: 9,3 g
Salt: 0,8 g
Grovhet: 40 %
Produsent/distributør: Bakehuset
Coop Havrespeltbrød
Lav grovhetsprosent, ikke spesielt mye fiber.
Energi: 1066 kJ (255 kcal)
Fett: 2,2 g
Mettet fett: 0,5 g
Umettet fett: 1,7 g
Karbohydrater: 45 g
Sukker: 1,5 g
Fiber: 5,9 g
Protein: 9,6 g
Salt: 1 g
Grovhet: 56 %
Produsent/distributør: Goman bakeriet
Bakerens utvalgte Kornbrød
Lav grovhesprosent, ikke spesielt mye fiber.
Energi: 1120 kJ (268 kcal)
Fett: 3,9 g
Mettet fett: 0,5 g
Umettet fett: 3,4 g
Karbohydrater: 45,7 g
Sukker: 2,5 g
Fiber: 5,4 g
Protein: 9,2 g
Salt: 0,9 g
Grovhet: 28 %
Produsent/distributør: Bakehuset
Bakehuset Våre minste Åkerbrød
Lav grovhesprosent, ikke spesielt mye fiber.
Energi: 1136 kJ (271 kcal)
Fett: 4,5 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 3,9 g
Karbohydrater: 45,3 g
Sukker: 1,2 g
Fiber: 5,2 g
Protein: 9,2 g
Salt: 1 g
Grovhet: 29 %
Produsent/distributør: Bakehuset
Foto: Erik Helgeneset
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.