Foto: Erik Helgeneset

Dobbelt så mye basilikum i vinnerne.

En skikkelig bra pesto er ikke bare god, men også sunn. Pesto kan lages på mange måter, men den vanligste typen er den genovesiske pestoen, som består av basilikum, hvitløk, pinjekjerner, olivenolje og like deler av ostene parmesan og pecorino.

Testresultater

Helios Økologisk grønn pesto

helios-gronn_pesto

En av testens vinnere. Mye basilikum, bra med umettet fett, lite mettet fett og greit med salt. Er laget med pinjekjerner.

terning6

Energi: 1573 kJ (382 kcal)
Fett: 39 g
Mettet fett: 2,4 g
Umettet fett: 36,6 g
Karbohydrater: 5,2 g
Sukker: 0 g
Fiber: 2,5 g
Protein: 1,9 g
Salt: 2,2 g
Basilikum: 55 %
Olje: Solsikke, (extra virgin olivenolje)
Nøtter: Pinjekjerner
Produsent/distributør: Midsona Norge AS

le ricette di Montanini Pesto alla genovese

le_ricette_de_montanini-pesto_alla_genovese

En av testens vinnere. Mye basilikum, greit med salt. Er laget med pinjekjerner.

terning6

Energi: 1319 kJ (315 kcal)
Fett: 32 g
Mettet fett: 5 g
Umettet fett: 27 g
Karbohydrater: 1 g
Sukker: 0,4 g
Fiber: 1 g
Protein: 5,3 g
Salt: 2 g
Basilikum: 60 %
Olje: Solsikke
Nøtter: Pinjekjerner
Produsent/distributør: Oluf Lorentzen AS

REMA 1000 Grønn pesto

rema_1000-gronn_pesto

Lite salt, greit med basilikum, mye umettet og greit med mettet fett.

terning5

Energi: 2206 kJ (535 kcal)
Fett: 55 g
Mettet fett: 6,1 g
Umettet fett: 48,9 g
Karbohydrater: 3,9 g
Sukker: 0,9 g
Fiber: 2,4 g
Protein: 5 g
Salt: 0,9 g
Basilikum: 32 %
Olje: Solsikke
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Agritalia, Italia

Coop Pesto alla genovese

coop-pesto_alla_genovese

Bra med basilikum, men litt mer salt enn vinnerne.

terning4

Energi: 1583 kJ (284 kcal)
Fett: 38 g
Mettet fett: 5,4 g
Umettet fett: 32,6 g
Karbohydrater: 4 g
Sukker: 2,9 g
Fiber: g
Protein: 5,4 g
Salt: 2,7 g
Basilikum: 40 %
Olje: Solsikke
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Coop Trading AS

Jacobs Pesto alla genovese

jacobs-pesto_alla_genovese

Greit innhold av basilikum. Mer sukker enn de andre typene. Greit innhold av mettet fett og salt.

terning4

Energi: 1776 kJ (430 kcal)
Fett: 42 g
Mettet fett: 5,4 g
Umettet fett: 36,6 g
Karbohydrater: 8,1 g
Sukker: 6,3 g
Fiber: 2,1 g
Protein: 4,6 g
Salt: 2 g
Basilikum: 37 %
Olje: Solsikke, olivenolje
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Unil AS

Smak Pesto alla genovese

coop-smak_pesto_alla_genovese

Greit med basilkum. Innhold av mettet fett kunne vært lavere. Bra med umettet fett. Laget av olivenolje.

terning4

Energi: 2417 kJ (586 kcal)
Fett: 57 g
Mettet fett: 9,8 g
Umettet fett: 47,2 g
Karbohydrater: 3,4 g
Sukker: 1,5 g
Fiber: g
Protein: 8,5 g
Salt: 2,5 g
Basilikum: 30 %
Olje: Olivenolje
Nøtter: Cashew (pinjekjerner)
Produsent/distributør: La Favorita, Live Italia

Kolonihagen Pesto

kolonihagen-pesto

Greit med basilikum. Litt mye salt. Laget av ekstra virgin olivenolje.

terning4

Energi: 2071 kJ (502 kcal)
Fett: 50 g
Mettet fett: 8,1 g
Umettet fett: 41,9 g
Karbohydrater: 5,1 g
Sukker: 1,7 g
Fiber: 2,5 g
Protein: 6,7 g
Salt: 3,2 g
Basilikum: 30 %
Olje: Extra virgin olivenolje
Nøtter: Cashew (pinjekjerner)
Produsent/distributør: REMA 1000

Barilla Pesto alla genovese

barilla-pesto_alla_genovese

Greit innhold av basilikum. Litt mye salt.

terning4

Energi: 1989 kJ (482 kcal)
Fett: 46 g
Mettet fett: 5,3 g
Umettet fett: 40,7 g
Karbohydrater: 9,8 g
Sukker: 5,5 g
Fiber: 5 g
Protein: 4,7 g
Salt: 3,2 g
Basilikum: 30 %
Olje: Solsikke, (extra virgin olivenolje)
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Barilla

Eldorado Pesto alla Genovese

eldorado-pesto_alla_genovese

Greit innhold av basilikum. Ok innhold av de andre ingrediensene.

terning4

Energi: 1719 kJ (417 kcal)
Fett: 41 g
Mettet fett: 6,8 g
Umettet fett: 34,2 g
Karbohydrater: 3,7 g
Sukker: 2,1 g
Fiber: 4 g
Protein: 5,4 g
Salt: 2,5 g
Basilikum: 35 %
Olje: Solsikke (oliven)
Nøtter: Cashew
Produsent/distributør: Unil AS

Foto: Erik Helgeneset
Nøringsinnhold per 100 gEnergi, kJEnergi, kcalFett, gMettet fett, gUmettet fett, gKarbohydrater, gSukker, gFiber, gProtein, gSalt, gBasilikum, %OljeNøtter
Helios Økologisk grønn pesto, Midsona Norge AS 1573 382 39 2,4 36,6 5,2 0 2,5 1,9 2,2 55 Solsikke, (extra virgin olivenolje) Pinjekjerner
le ricette di Montanini Pesto alla genovese, Oluf Lorentzen AS 1319 315 32 5 27 1 0,4 1 5,3 2 60 Solsikke Pinjekjerner
REMA 1000 Grønn pesto, Agritalia, Italia 2206 535 55 6,1 48,9 3,9 0,9 2,4 5 0,9 32 Solsikke Cashew
Coop Pesto alla genovese, Coop Trading AS 1583 284 38 5,4 32,6 4 2,9 5,4 2,7 40 Solsikke Cashew
Jacobs Pesto alla genovese, Unil AS 1776 430 42 5,4 36,6 8,1 6,3 2,1 4,6 2 37 Solsikke, olivenolje Cashew
Smak Pesto alla genovese, La Favorita, Live Italia 2417 586 57 9,8 47,2 3,4 1,5 8,5 2,5 30 Olivenolje Cashew (pinjekjerner)
Kolonihagen Pesto, REMA 1000 2071 502 50 8,1 41,9 5,1 1,7 2,5 6,7 3,2 30 Extra virgin olivenolje Cashew (pinjekjerner)
Barilla Pesto alla genovese, Barilla 1989 482 46 5,3 40,7 9,8 5,5 5 4,7 3,2 30 Solsikke, (extra virgin olivenolje) Cashew
Eldorado Pesto alla Genovese, Unil AS 1719 417 41 6,8 34,2 3,7 2,1 4 5,4 2,5 35 Solsikke (oliven) Cashew

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.