Foto: Tamas Pap, Unsplash

Viktig å fokusere på det som betyr mest for helsa.

I en studie som nylig ble publisert i British Medical Journal fant forskere en sammenheng mellom høyt inntak av ultraprosessert mat, kortere levetid og høyere dødelighet av hjerte- og karsykdom.

Sammenheng mellom høyt inntak av ultraprosessert mat og tidlig død

Studien undersøkte inntaket av ultraprosesserte matvarer, tidlig død og dødelighet av hjerte- og karsykdom. Studien fant en 19 % økt risiko for tidlig død og 27 % økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdom blant de som hadde høyest inntak av ultraprosessert mat sammenlignet med de som hadde lavest inntak. Denne studien bekrefter resultatet av en samle-analyse basert på over 200 000 deltagere der det også ble vist en sammenheng mellom ultraprosessert mat og død av hjerterelatert sykdom. Forfatterne av samle-analysen konkluderer imidlertid med at det trengs mer forskning for å kunne fastslå en årsak-virkningssammenheng.

Vektoppgang av ultraprosessert mat?

Et annet forsøk serverte all mat til 20 deltagere. Deltagerne hadde et ultraprosessert kosthold i 2 uker og et råvarebasert kosthold i 2 uker i tilfeldig rekkefølge. Etter perioden med ultraprosessert mat gikk deltagerne opp 1 kg, mens de gikk ned 1 kg i perioden de spiste råvarebasert. Studien ble publisert i 2019, etter det har vi dessverre ikke andre liknende randomiserte, kontrollerte studier med lengre oppfølgingstid. Det ultraprosesserte kostholdet i denne studien bestod blant annet av fine bakervarer (croissant, muffins, boller), pølser, bacon, nuggets, pommes frites og chips. Flere kan kanskje kjenne seg igjen i et liknende kosthold under koronapandemien.

Mange er usikre på hva de bør spise

Mange pasienter har hørt om ultraprosessert mat, og har fått med seg at det er en økt risiko for sykdom forbundet med et høyt inntak av ultraprosessert mat. Men mange er usikre på hvilken mat de burde unngå, og hvordan de egentlig bør spise. De kan tro at det kun handler om tilsetningsstoffer eller at de bør unngå all mat som er ferdigprodusert. Det er ikke så rart at mange er forvirret siden Nova-klassifiseringen av ultraprosessert mat er vanskelig å forholde seg til i praksis.

Fokus på det som virkelig betyr noe

Noen tror at de bør unngå alt som er industrifremstilt, også blandingskrydder, og kan stolt fortelle at de lager sitt eget taco-krydder. Fokuset på det ultraprosesserte kan lett ta oppmerksomheten fra det som vil gi størst helsegevinst. Skal man spise taco, så er ikke det viktigste å lage tacokrydderet selv. Det som virkelig kan ha betydning for helsa, er om man velger mye eller lite grønnsaker, fin eller grov lefse, med eller uten bønner og avokado, eller om man velger rødt eller hvitt kjøtt.

Et råvarebasert kosthold

Fra et behandlerperspektiv er det viktigere å snakke om det vi kan spise og drikke mer av enn det vi skal unngå. Vi har ikke et godt nok vitenskapelig grunnlag for å gi en anbefaling som kun baseres på hvor mye og hva slags ultraprosessert mat man inntar. Det vi derimot har er veldig god vitenskapelig dokumentasjon for å anbefale, er å spise mest mulig råvarebasert.

I spiseforsøket som omtales over bestod det råvarebaserte kostholdet av mye grønnsaker (salater, bakte og i gryter, i omeletter), frukt (tørket og friske), bakt potet og søtpotet, korn (havregryn, bygg-gryn, quinoa, bulgur, spagetti, ris), belgfrukter (bønner, linser, kikerter, hummus) og fettet i kostholdet var fra valnøtter, mandler, olivenolje og solsikkefrø. Dette er matvarer som vi med raushet kan anbefale i rikelige mengder.

Nova-klassifiseringen -deler matvarer inn etter prosesseringsgrad:

  • Ultra-prosesserte matvarer: Industrielt framstilte produkter der deler av produktene er framstilt fra bestanddeler av den opprinnelige matvaren og ofte tilsatt stoffer for at smak, farger og konsistens skal bli best mulig.
  • Prosesserte matvarer: Industrielt framstilte produkter (f. eks. bakervarer/ hermetikk) der smak eller holdbarhet er fremmet gjennom tilsetning av salt, sukker og oljer/fett.
  • Prosesserte kulinariske (smaksforsterkende) ingredienser: Dette kan være produkter som f.eks. oljer, smør, sukker, salt.
  • Ikke prosesserte matvarer: Friske eller ferske råvarer. ​

Innlegget er en noe forkortet versjon av et blogginnlegg skrevet av klinisk ernæringsfysiolog Mette Svendsen ved Ekspertsykehuset.

Ref​​eranser
Bonaccio M, Costanzo S, Di Castelnuovo A, Persichillo M, Magnacca S, De Curtis A, Cerletti C, Donati MB, de Gaetano G, Iacoviello L. Ultra-processed food intake and all-cause and cause-specific mortality in individuals with cardiovascular disease: the Moli-sani Study. Eur Heart J. 2022 Jan 25;43(3):213-224. doi: 10.1093/eurheartj/ehab783. PMID: 34849691.
Suksatan W, Moradi S, Naeini F, Bagheri R, Mohammadi H, Talebi S, Mehrabani S, ​Hojjati Kermani MA, Suzuki K. Ultra-Processed Food Consumption and Adult Mortality Risk: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of 207,291 Participants. Nutrients. 2021 Dec 30;14(1):174. doi: 10.3390/nu14010174. PMID: 35011048; PMCID: PMC8747520.
​Hall KD, Ayuketah A, Brychta R, Cai H, Cassimatis T, Chen KY, Chung ST, Costa E, Courville A, Darcey V, Fletcher LA, Forde CG, Gharib AM, Guo J, Howard R, Joseph PV, McGehee S, Ouwerkerk R, Raisinger K, Rozga I, Stagliano M, Walter M, Walter PJ, Yang S, Zhou M. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metab. 2019 Jul 2;30(1):67-77.e3. doi: 10.1016/j.cmet.2019.05.008. Epub 2019 May 16. Erratum in: Cell Metab. 2019 Jul 2;30(1):226. Erratum in: Cell Metab. 2020 Oct 6;32(4):690. PMID: 31105044; PMCID: PMC7946062.
Willett W, Rockström J, Loken B, Springmann M, Lang T, Vermeulen S, Garnett T, Tilman D, DeClerck F, Wood A, Jonell M, Clark M, Gordon LJ, Fanzo J, Hawkes C, Zurayk R, Rivera JA, De Vries W, Majele Sibanda L, Afshin A, Chaudhary A, Herrero M, Agustina R, Branca F, Lartey A, Fan S, Crona B, Fox E, Bignet V, Troell M, Lindahl T, Singh S, Cornell SE, Srinath Reddy K, Narain S, Nishtar S, Murray CJL. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019 Feb 2;393(10170):447-492. doi: 10.1016/S0140-6736(18)31788-4. Epub 2019 Jan 16. Erratum in: Lancet. 2019 Feb 9;393(10171):530. Erratum in: Lancet. 2019 Jun 29;393(10191):2590. Erratum in: Lancet. 2020 Feb 1;395(10221):338. Erratum in: Lancet. 2020 Oct 3;396(10256):e56. PMID: 30660336.