Foto: Unsplash

Koffein brytes saktere ned i kroppen enn du tror.

Hvis du drikker en kopp kaffe, vil effekten fra kaffen være høyest de første 15-45 minuttene etter at du har drukket kaffen. Noen blir skjelvne, må på toalettet, og kjenner en oppkvikkende effekt fra koffeinet. Disse symptomene reduseres når koffeinet fordøyes videre. Men det tar langt tid før koffeinet er helt ute av kroppen.

Stor forskjell på hvor raskt vi bryter ned koffein

Den gjennomsnittlige tiden det tar å bryte ned halvparten av koffeinet i kaffen er fem timer (halveringstid). Det vil sa at om du drikker 200 mg koffein klokken 15.00 (tilsvarer ca. 2 kopper kaffe), vil du fremdeles ha 100 mg koffein i kroppen klokken 20.00. Deretter tar det fem nye timer å bryte ned halvparten av de 100 mg koffein som du fremdeles har i kroppen, og så videre.

Halveringstiden for koffein varierer ekstremt mye fra person til person. Hos noen kan det ta bare 1,5 time å bryte ned halvparten av den mengden koffein som er i kroppen, men hos andre kan det ta 9,5 time å bryte ned samme mengde koffein. Denne variasjonen kommer av forskjeller på et gen som er relatert til en type enzym i leveren som bryter ned koffein. Noen har ekstra mye av dette enzymet, mens andre har mindre og bryter dermed ned koffein saktere.

Derfor bør du velge mørkbrent kaffe

Dagens siste kaffekopp

Hvis du drikker dagens siste kaffekopp kl. 14.00, og vi tar utgangspunkt i en gjennomsnittlig halveringstid på fem timer, vil mesteparten av koffeinet du har fått i deg være brutt ned før leggetid. Hvis du drikker kaffe senere enn dette, for eksempel etter middag eller før en treningsøkt på kvelden, kan du risikere å ha koffein i kroppen mens du sover. Dette kan påvirke søvnen din. Ikke nødvendigvis innsovningen, men kvaliteten på søvnen din gjennom natten.

Hørt om hjertesult?

Mangel på søvn kan påvirke matsuget

Når vi ikke får nok søvn, vil hormonene som regulerer appetitten endre seg. Det er særlig to hormoner som virker inn på appetitten vår; Ghrelin som øker appetitten, og Leptin som senker appetitten. Disse hormonene finner sin egne perfekte balanse når vi er uthvilt. Ved søvnmangel vil kroppen produsere mer ghrelin og mindre leptin. Dette kan føre til at vi blir mer sultne og føler oss mindre tilfredse etter et måltid, og vi vil derfor sannsynligvis spise mer.

Hvis du sover for lite, og samtidig kjenner på et økt sug etter kaloririk mat, kan det derfor være lurt å se litt på koffeininntaket ditt, og når du inntar den slurken med koffeinholdig drikke i løpet av dagen. Drikker du mye koffein sent på dagen, så kan dette være en viktig årsak til at du sover dårlig og har tendens til å spise for mye og usunt i løpet av dagen.

Artikkelen er utdrag fra boken "Cravings" av Lise Sofie Nøss.