Barn er mer sårbare enn voksne.

Akkurat nå er det flere personer i Europa (spesielt Tyskland, men også Danmark, Sverige og en person i Norge) som er smittet av en stamme av e-coli bakterier som gir alvorlig diaresykdom.

To parti spanske agurker er påvist å være smittekilde. Det er imidlertid usikkert om disse er de eneste smittekildene.

Som regel ufarlig

E. coli er en bakterie som normalt finnes i tarmen hos dyr og mennesker. Bakteriene er vanligvis ufarlige, men noen varianter kan feste seg i tarmen hos mennesker og danne en spesiell type giftstoff. På den måten kan de føre til en alvorlig tarminfeksjon (for noen med påfølgende nyresykdom).

Barn er mer sårbare enn friske voksne mhp smitte av denne type, og dosen som skal til før de blir syke er veldig liten.

Les mer om e-coli

Forebyggende tiltak:

  • Vær ekstra påpasselige med å vaske/skylle rå frukt, bær og grønnsaker
  • Skrelling/koking av frukt/grønt er også en trygg måte å innta disse matvarene på
  • Unngå agurker til vi er sikre på at de som er på det norske markedet er trygge (evt vask dem ekstra godt eller skrell av skallet)
  • God håndhygiene ved dobesøk, samt før man lager mat/spiser, er viktig da bakterien kan smitte via avføring fra en som er smittet til en annen frisk person

Andre forebyggende tiltak:

  • All farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+ 4 °C) – husk kjøleboks i sommervarmen
  • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr for hver ny matvare du skjærer opp/tilbereder

Det er sannsynligvis veldig liten risiko for at noen blir smittet, men det er greit å være litt ekstra på vakt med de forebyggende tiltakene som nevnt ovenfor før vi vet mer om smittekildene. Ved blodig diare´ bør lege oppsøkes.