Foto: pocketwiley, Flickr

Tannhelsen vår har forbedret seg mye de siste førti årene. Dette skyldes i stor grad bruken av fluor.

Både fluor og vitamin D er viktig for tennene våre. Fluor virker bare lokalt i munnen, mens vitamin D virker i hele kroppen.

Styrker tenner og skjelett

Kosttilskudd som inneholder vitamin D, for eksempel tran, er med på å styrke skjelettet og tenner fra innsiden. Dette vitaminet fremmer nemlig opptaket av kalsium fra tarmen slik at beinvevet blir mineralisert og sterkt. Dette er spesielt viktig i små kropper hvor skjelettet vokser og utvikler seg.

Samtidig som skjelettet utvikles, vokser og fornyer tennene seg. Både i skjelettet og tennene avleires fluor i krystaller. Selv om vi får i oss litt fluor gjennom maten, er ikke alltid dette nok til å forebygge hull i tennene.

Kilder til fluor

Det meste av fluoret i kosten får vi fra drikkevannet. Den rikeste fluorkilden er te, men også fisk som spises med bein, skalldyr og spesielle typer kildevann inneholder også litt fluor. Annen mat inneholder lite fluor.

Fluor virker lokalt i munnen

Barn som bruker fluortannkrem eller får fluortabletter daglig, har mindre tannråte (karies) enn barn som ikke bruker fluor. Når de pusser tennene eller suger eller tygger de små hvite tablettene dannes det en beskyttende film på emaljeoverflaten.

Denne emaljen blir mindre syreoppløselig og beskytter tennene mot syrlig mat og drikke. Fluoren virker altså direkte på tannemaljen og derfor er det viktig at fluoret får tid til å virke i munnhulen.

Når er det nødvendig å ta fluortabletter?

Den beste effekten av fluortannkrem og fluortabletter er den forebyggende effekten. Når fluor tas regelmessig kan hull i tennene forebygges. Dette er særlig viktig når melketennene faller ut.

Dersom barnet plages av hull og syreskader på tennene, er det likevel ikke for seint å begynne med fluor. Nye tannskader kan nemlig forebygges.

Barn som ikke pusser tenne daglig av ulike årsaker kan ha nytte av fluortabletter.

Ingen norske anbefalinger for inntak

Det er faktisk usikkert om spormineralet fluor er essensielt (livsviktig) for oss. Det vil si at vi ikke vet om mangelsykdommer på fluor kan oppstå. Vi vet heller ikke om det er noen kroppslige funksjoner som absolutt må ha fluor, til tross for at fluor bygges inn i skjelettet. Men, alle er enige om at fluor forebygger tannråte.

I USA anbefales 3-4 mg fluor hver dag for å forebygge karies. Inntaket i Norden er estimert til 1,7 mg pr. dag.

Fluorose – når det blir for mye av det gode

Kroppen kan få for mye fluor. Dette har forekommet i land hvor vannet har blitt tilsatt for mye fluor eller dersom fluortabletter spises som godteri. I Norge er drikke vannet ikke tilsatt fluor.

Kronisk høyt inntak kan gi deformert skjelett og økt bruddrisiko. Mens akutt høyt inntak kan gi kvalme, mageknip og oppkast.

Det er derfor viktig at anbefalt inntak for aldersgruppen som står på etikken på fluortablettene følges nøye og at tablettene oppbevares utilgjengelig for barn. Anvendes fluortabletter som anbefalt er dette er svært trygt og fornuftig kosttilskudd.

Fluor for voksne

Det er aldri for seint å begynne og det er heller ingen grunn til å slutte med fluor. Som voksen kan du forebygge hull og syreskader ved å bruke fluorskyll og tannkrem med fluor. Dette er gode vaner hjelper deg å holde tennene sterke gjennom hele livet. Husk at tennene hjelper oss å nyte, tygge og smake maten.

Kilder:
  • Pedersen JI, Hjartåker A, Andersen SA. Grunnleggende ernæringslære. Gyldendal 2009.
  • Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Nasjonalt råd for ernæring 2011