Foto: Thinkstock

Et skreddersydd kosthold som er tilpasset ditt blodsukker kan gi deg bedre helse.

En ny studie viser at to personer kan ha svært ulik blodsukkerrespons på et identisk måltid. Dette kan bety at generelle kostholdsråd ikke passer for alle og at dette kan gjøre at kostholdsråd kan ha begrenset effekt i befolkningen, i følge forskerne bak studien.

En personlig kostholdprofil kan være fremtiden som viser hva du bør spise for at du skal kunne opprettholde et gunstig blodsukkernivå og dermed en god helse. Denne kostholdsprofilen kan bl.a. bestå av informasjon om fysisk aktivitet, blodsukkermåling, søvnregistrering, hva du spiser og avføringsprøver.

Se denne morsomme og informative animerte videoen om studien Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses. 

Blodsukkeret er viktig for helsen din

Når du spiser mat med karbohydrater, vil karbohydratene fordøyes og brytes ned i tarmen, for deretter å tas opp i blodet. Hvor mye blodsukkeret ditt øker etter et måltid, avhenger av hva og hvor mye du spiser.

Hvordan blodsukkeret ditt reagerer på måltider kan påvirke helse din. Et vedvarende høyt blodsukker kan øke risikoen for diabetes type 2.

Er kostholdsrådene for generelle?

Kostholdsrådene som forebygger diabetes og gir gunstig effekt på blodsukkeret er like for alle. Men denne studien viser at ett kosthold nødvendigvis ikke passer for alle og at vi kan reagere svært ulikt på maten vi spiser.

Resultatene fra studien kan bety at glykemisk indeks (GI) ikke er et så godt mål på blodsukkerresponsen etter måltid likevel, ettersom denne er utført på en liten gruppe personer. GI etter en bestemt frokost kan nemlig variere mye fra person til person.

Kan individuelle forskjeller kanskje være årsaken til at ikke alle får til å spise "sunt"? Rett og slett fordi kostholdet ikke passer godt nok til dem og at ønsket effekt ikke innfrir?

En svært avansert og høyteknologisk studie

Forskere ved Weizmann institute of Science i Israel så på hvordan blodsukkeret ble påvirket av matinntak, og hvilke faktorer i kroppen som virket inn på dette.

I denne studien, som er den første studien av sitt slag, samlet de 800 deltagere mellom 18 og 70 år som ikke hadde diabetes. Deltagerne var representative for den voksne vestlige befolkning (uten diabetes).

Deltagerne fikk apparatet Glucometer på seg i én uke. Glucometeret målte blodsukkeret hvert 5. minutt gjennom hele døgnet i 7 dager. Dessuten ble en mobil-app brukt for å registrere hva de spiste til en hver tid, fysisk aktivitet og søvn. I tillegg samlet hver deltager avføringsprøver. 

Til sammen satt forskerne med et enormt datamateriell som ble statistisk beregnet. Dataene brukte forskerne til å lage en "algoritme", dvs. en maskin lærte seg å forutse hvordan vi reagerer på maten basert på informasjonen den fikk. En ny gruppe på 100 deltagere ble brukt til å bekrefte denne algoritmen.

Denne informasjonen brukte forskerne deretter til å sette sammen personlige kosthold, et kosthold som hadde gunstig effekt på blodsukkeret, og et som hadde uheldig effekt på blodsukkeret. Her så man at en matvare som var ”sunn” for en person, viste seg å være ”usunn” for en annen person.

Overraskende resultater

Studien viste at blodsukkeret til deltagerne reagerte svært ulik på like måltider, men at samme person reagerte likt hver gang dette måltidet ble spist. F.eks. kunne blodsukkeret til en person øke mer etter et måltid sushi enn etter en iskrem.

Et eksempel som forskerne forteller om på ScienceDaily er en middelaldrende overvektig kvinne med prediabetes som hadde prøvd mange slags dietter uten hell. Kanskje det "sunne" kostholdet hennes bidro til helseproblemene hennes. Blodsukkeret hennes "gikk i taket" da hun spiste tomater. For andre kan tomater være nettopp det som bør inngå i et blodsukkervennlig kosthold

Hvorfor reagerer vi ulikt på maten?

Årsaken til forskjellige personer kan få ulik blodsukkerespons på samme type mat, kan skyldes ulike gener, forskjellig livsstil og tarmflora.
Tarmfloraen vår består av utallige ulike mikrober som påvirkes av hva vi spiser og kan påvirke hvordan vi reagerer på maten vi spiser. Tarmbakterien kan være knyttet til fedme, høyt blodsukker og diabetes.

Kan tarmbakterier påvirke vekten?

Fremtiden er like rundt hjørnet

Studien er over, men teknologien har blitt overtatt av DayTwo hvor du kan du registrere deg og få varsel om når du selv kan få ditt personlige kosthold.

Les hva andre skriver om denne enestående studien.

Kilde: Zeevi D, Korem T, Zmora N, Israeli D, Rothschild D, Weinberger A, Ben-Yacov O, Lador D, Avnit-Sagi T, Lotan-Pompan M, Suez J, Mahdi JA, Matot E, Malka G, Kosower N, Rein M, Zilberman-Schapira G, Dohnalová L, Pevsner-Fischer M, Bikovsky R, Halpern Z, Elinav E, Segal E.Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses. Cell. 2015 Nov 19;163(5):1079-94. doi: 10.1016/j.cell.2015.11.001.